Kuinka saat puutarhastasi päivän serotoniini annoksen?

Kuinka saat puutarhastasi päivän serotoniini annoksen?

Kaipaatko näin syksyllä lisäpuhtia? Onko serotoniini vähissä? Moni meistä alkaa jo tässä vaiheessa kaamosoireilla, vaikka kesä oli todella aurinkoinen.

Asialle voi tehdä paljonkin. Kaikkien muiden kaamosoireita lieventävien keinojen lisäksi ota avuksesi puutarha. Kuinka se sitten tapahtuu?

Itse istutin puutarhaani kevätsipuleita. Aikaa meni parikymmentä minuuttia ja tulin hyvillä mielin takaisin.

Sain jotain aikaiseksi? Kyllä. Keväällä on kukintaa tiedossa? Upea juttu!

Vaikutukset menivät kuitenkin vieläkin syvemmälle. Ihon alle ja suoraan pääkoppani sisään.

Mitä siis tapahtui?

Aivoni ja kehoni altistuivat hyvää tekevälle bakteerille.

Kerrottu vaaleanpunakukkainen tulppaani, Tulipa ´Angelique´

 

Hyvää tekevä serotoniinin lähde

Hieman yli kymmenen vuotta sitten tutkijat löysivät maasta ´ystävällisiä´ bakteereja, joiden he olettivat vaikuttavan aivoihin samalla tavoin kuin masennuslääkkeet. 

Tutkimuksia on sen jälkeen tehty runsaasti lisää ja havainto on todistettu oikeaksi.

Maaperästä löytynyt ´ystävällinen´ bakteeri on nimeltään Mycobacterium vaccae. Se on aivan luonnollinen bakteeri, jota nielemme ja hengitämme liikkuessamme luonnossa … ja omassa puutarhassamme!

Kaikeksi onneksi Mycobacterium vaccae -bakteeri on maaperässä hyvin yleinen. Se on siten myös sinun käytettävissäsi hyvinvointisi tukena. Sinun tarvitsee vain astua ovesta ulos omaan puutarhaasi!

Tämä ystävälliseksi todettu bakteeri toimii keskustelemalla suoraan aivosolujesi kanssa. Se aktivoi aivosolusi tuottamaan lisää aivokemikaalia nimeltä serotoniini. Sitä samaa kemikaalia, jota käytetään lääkkeenä masennuksen hoidossa.

 

Pirteän kevätkurjenmiekan sipuleita | Iris reticulata ´Harmony´

 

 Serotoniini – Käyttöohje:

Serotoniinin käyttöohje puutarhassa on seuraavanlainen: 

  • Maata kuopsuttaessasi hyvinvointiansi tukevaa bakteeria pöllähtelee illmaan. 
  • Hengitä normaalisti raikasta ulkoilmaa ja siinä samalla saat sopivan annoksen Mycobacterium vaccae -bakteeria.
  • Jatka istuttamista, kunnes olin kaivanut sopivat kolot ja taputellut kevätsipulit hellästi maan uumeniin. 
  • Laita työvälineet varastoon ja mene mieli virkistyneenä sisälle.

Helppoa vai mitä?

Noudatin itse samaa reseptiä. Siksi oloni oli siis niin mahtava! Ystävällinen bakteeri sai aivosoluni toimimaan vauhdilla ja vapauttamaan tavallista enemmän serotoniinia kehooni. Serotoniini tasoni nousi. Se aktivoi, virkisti ja samalla rentoutti aivoni. 

Puutarhatuokion hyvät vaikutukset eivät jääneet kuitenkaan pelkästään mielialani kohenemiseen. 

Altistuessamme bakteerille tehostuu samalla kyky oppia uutta.

Sama bakteeri on apuna myös astman, syövän, psoriassiksen, ihosairauksien ja muidin harvinaisempienkin tautien hoidossa. Myös tuberkuloosisairaaloiden sijoittaminen mäntymetsiin liittyy bakteerin parantaviin vaikutuksiin.

 

Viimeisten lumilaikkujen aikaan kukkiva italiantalventähti | Eranthis hyemalis. Sivun ylimmässä kuvassa kesälumipisaran eli suvikellon rouheita sipuleita | Leucojum aestivum

 

Vieläkö epäröit?

Käy taimimyymälän tai kaupan kautta, osta pari pussia sipulikasveja ja istuta ne puutarhasi maaperään odottamaan ensi kevättä.

Kokeile! Tulet hyvillä mielin takaisin!

 

Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kerron mielelläni lisää siitä, kuinka voisin auttaa sinua esimerkiksi täydentämään olevien istutusalueiden kasvillisuutta tai suunnittelemaan kokonaan uutta. Ota yhteyttä ja jutellaan lisää! 

Jos sinulla on rivitalopiha ja haluaisit aloittaa muutoksen jo heti – mutta suunnitelmat puuttuvat – tutustu laatimiini rivitalopihojen valmissuunnitelmiin. Valmiin, helposti kooltaan muokattavan suunnitelman voit ostaa PuksipuuShop verkkokaupasta. Tyyleinä löytyvät moderni, romanttinen ja luonnollinen. 

Lue lisää:

Huomioi nämä 3 asiaa valitessasi tulppaaneja

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit puutarhastasi enemmän?

Muita juttuja

Jimi Blake ja inspiroiva istutustyyli

Jimi Blake ja inspiroiva istutustyyli

Keskustelu Noel Kingsburyn kanssa innoitti minut sukeltamaan kuva-arkistoni uumeniin. Kysyin keskustellessamme häneltä hänen uudesta tulevasta kirjastaan. Kirjan aiheena on Jimi Blake ja hänen puutarhansa Hunting Brook Gardens Irlannin Wicklow vuorilla - yksi...

lue lisää
Luonnonmukaisesti – Perennat pääosassa

Luonnonmukaisesti – Perennat pääosassa

Jos pidät luonnollisesta tyylistä, mutta pihasi ei ole suuren suuri, sinun kannattaa tutustua lähemmin Piet Oudolfin istutustyyliin. Se on luonnonmukaisista istutustyyleistä puutarhamaisin ja lähinnä perinteistä käsitystämme puutarhasta. Siksi se soveltuu helpoiten omaan puutarhaan.

lue lisää
Syyskuu puutarhassa – kausi jatkuu

Syyskuu puutarhassa – kausi jatkuu

Viime sunnuntai oli rankka päivä … mutta samalla aivan IHANA! Kuten yleensäkin syyskuu puutarhassa. Läksin puutarhaan jo aamusta ja päätin tehdä syyskunnostustöitä & muutamia odottaneita projektejani siihen saakka kunnes alkaa JÄLLEEN sataa. Ehdin puutarhuroida kokonaiset kuusi tuntia!

lue lisää
Lintujen kylpyallas vai pieni vesiaihe?

Lintujen kylpyallas vai pieni vesiaihe?

Lintujen kylpyallas on yksi eloisimpia juttuja puutarhassa. Kun pihasi linnut tottuvat sitä käyttämään, riittää sinulla runsaasti hauskaa seurattavaa.
Sijoita lintuallas siis sellaiseen paikkaan, josta näet sen hyvin ikkunastasi. Lintujen kylpyallas soveltuu myös pieneksi vesiaiheeksi terassille

lue lisää
Tulikori puutarhaan – tyyli ja paikka

Tulikori puutarhaan – tyyli ja paikka

Tulikori. Entä puutarhan tyyli? Oli hauska huomata, kuinka katsotuimpien kuvien kolmen kärki – kynttelikkö, puutarhan terassi-alue ja kynttelikkö – sopii tyylillisesti TOSI hienosti yhteen! Kaikille näille on yhteistä neljä tyylillisesti yhdistävää tekijää. Miten siis valita tuotteita puutarhaan?

lue lisää
Mikroilmasto paremmaksi

Mikroilmasto paremmaksi

Tiedätkö tonttisi kasvuvyöhykkeen? Suomi on jaettu vyöhykkeisiin alkaen numerosta 1 ja päättyen pohjoisimpaan numeroon 8. Mikroilmasto sen sijaan on tonttikohtainen. Luodaksesi kasveillesi hyvät kasvuolosuhteet on tärkeää tuntea myös pihallesi ominainen mikroilmasto.

lue lisää

Tule mukaan Puksipuun Puutarhaystäviin!

Saat kolme e-opasta ja muutaman kerran kuukaudessa lähetettävän uutiskirjeen. Ilmaiseksi!

Kategoriat

©2018 Puutarhasuunnittelu Puksipuu

©2018 Puutarhasuunnittelu Puksipuu | All Rights Reserved | +358 50 3316 091 | Contact | Tietosuojaseloste