Puuterassi laattojen päälle – pieni, mutta OLEELLINEN muutos

Puuterassi laattojen päälle – pieni, mutta OLEELLINEN muutos

 

Oletko huolissasi, että pihamuutoksen aikaansaaminen olisi liian suuri prosessi? Maksaisi aivan liikaa?  Ja veisi SINULTA aivan liikaa aikaa? Entä jo muutos olisi pienempi, mutta sitäkin OLEELLISEMPI kuten rakentaa haaveilemasi puuterassi laattojen päälle.

Välillä asiakkaani ovat aivan turhautuneita pihaansa, sen tylsiin harmaisiin 50×50 betonilaattoihin ja pihan inspiroimattomuuteen. Tässä harmillisinta on, että piha jää silloin täysin käyttämättä ja sen kaikki hyvää tekevät vaikutukset saamatta.

Omaa puutarhaa voi piristää monella tavoin. Yksi tapa on rakentaa uusi puuterassi olevien betonilaattojen päälle.

Tänään käydään pihavierailulla asiakkaani luona ja katsotaan, kuinka uudistimme puutarhan perheen tyttären ylioppilasjuhlia varten.

Tarvittava muutostyö ei ollut suuren suuri, mutta sitäkin OLEELLISEMPI. Muutokset raikastivat puutarhan ilmeen ja tekivät oleskelualueesta viihtyisän. Samalla koko puutarhasta tuli viihtyisä.

Perheen äiti sanoikin, ettei ole koskaan ennen käyttänyt pihaansa niin paljon kuin kuluneen vuoden aikana. Lisäksi puutarha oli loistava juhlapaikka tyttären ja perheen suurena päivänä!

 

 

Millaisen sinä haluat omasta puutarhastasi?

Muutos alkaa toiveista ja tiedosta siitä, mitä haluat omassa puutarhassasi olevan.

Tässä puutarhassa yhtenä ´punaisena lankana´ oli: noh, punainen väri! Jo suunnittelun alkuvaiheessa tiesin, että puutarhassa tulee olla inspiroivaa punaista, aidon puun tuntu jalkojen alla ja valkoista aidoissa.

Tältä pohjalta suunnittelin puutarhan tarvittavat muutokset yhdessä perheen kanssa syksyllä. Sopiva viherurakoitsija valikoitui tarjousten perusteella vuoden vaihteessa ja rakentaminen pääsi käyntiin hyvin varhain keväällä. Puutarha valmistui tyttären ylioppilasjuhliin!

Näillä ideoilla sinäkin voit uudistaa oman puutarhasi!

 

1. Onko haaveissasi uusi puuterassi laattojen päälle ?

Mikä on se juttu, joka tekee mielestäsi puutarhastasi kivan ja inspiroivan? Sellaisen, jossa haluat OIKEASTI viettää aikaasi.

Tartu tähän toiveeseen ja ota se lähtökohdaksi muutokselle. Nyt keskitymme olennaiseen.

 

2. Jos kyseessä on oleskelualue, mitoita se haluamillesi toiminnoille

Usein oleskelualue on se juttu, joka ei pihalla toimi. Jotta pihalla voi OLESKELLA, tulee sen oleskelualueiden olla kunnossa.

Oleskelualueen tuleva käyttötarkoitus on aina tärkein lähtökohta uudistukselle. Mieti siis tarvitsemasi mitoitus huolella, vaikka ajatuksena olisikin ´vain´ rakentaa puuterassi olevien betonilaattojen päälle.

Mieti siis, millaiseen käyttöön haluat ottaa uuden oleskelualueen ja mitoita sen mukaisesti. Laajenna tai muuta terassin muotoa tarvittaessa.

Tässä puutarhassa lisättiin oleskelualueen kokoa.

Kuultuani toiveet terassille haaveillusta kalustuksesta, tiesin ryhtyä mitoittamaan sitä sopivaksi halutuille toiminnoille ja istuinryhmille. Suunnittelin uudesta puuterassista aavistuksen tilavamman niin, että se tulee nyt noin metrin pidemmälle talon seinustalta kuin aiemmin pihalla ollut betonilaatoitus.

Ihmettelet varmaan, kuinka kuvassa on edelleen näkyvillä betonilaattoja? Lue eteenpäin, niin kuulet miksi.

 

3. Rakenna uusi puuterassi laattojen päälle ja mieti, mitä muuta tarvitset

Kyllä, vanhoja betonilaattoja voi hyötykäyttää uudelleen ja niin kannattaakin tehdä.

Tässä puutarhassa osa betonilaatoista jätettiin terassin alle ja terassin runko rakennettiin suoraan niiden päälle. Vanhan laatoituksen perustukset olivat routimattomat, joten perustuksia ei tarvinnut kunnostaa.

Osa betonilaatoista poistettiin, puhdistettiin ja asennettiin suunnitelman mukaisesti uuden puuterassin jatkeeksi. Terassista tuli näin näyttävämmän näköinen ja siirtymä nurmialueella on luonteva. Kierrätetyistä laatoista tehty laatoitus antaa nyt lisätilaa juhlaväelle sekä tarvittaessa useammille pöydille ja tuoleille.

Uudelleen asennetut betonilaatat ovat saaneet ympärilleen lisäksi kehyksen kapeammista betonikivistä.

PS. Jos sinun pihakiveyksesi tai -laatoituksesi on noussut roudan vaikutuksesta kupruille, tulee perustukset uusia ennen puuterassin tekoa. 

 

4. Lisää terassin viereen istutuksia

Aina kun lisäät pihallesi uusia rakenteita, silmäile samalla puutarhaasi ja harkitse tarvitseeko se mahdollisesti uutta kasvillisuutta. Tai tuleeko jotain karsia tai olevien istutuksien paikkaa siirtää?

Kasvillisuus tasapainottaa puutarhan kovia rakenteita. Jos tasapaino horjuu liiaksi kovien rakenteiden puolelle, tekee se puutarhasta helposti kolkon oloisen.

Tässä puutarhassa sijoitin helppohoitoisen istutusalueen sekä pienen kukkapuun puuterassin ja laatoituksen kainaloon. Toinen puu istutettiin hieman kauemmas terassista, josta sitä on mukava ihastella sohvalla istuskellen.

Pihan kasvillisuutta selkiytettiin. Osa jätettiin, mutta esimerkiksi seinustalla ollut istutusalue poistettiin kokonaan.

Et siis todennäköisesti tarvitse valtavasti uutta kasvillisuutta. Sijoitat vain uudet istutusalueet oikeisiin tasapainopisteisiin ja puutarhasi näyttää kauniilta, viihtyisältä sekä houkuttelevalta.

Pienelläkin muutoksella voi olla valtava vaikutus viihtyvyyteen, kunhan tehty muutos on OLEELLINEN viihtyvyyden kannalta. 

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai haluat kertoa omia muutosideoitasi, voit jatkaa keskustelua kirjoittamalla kommenttikenttään. Jos haluat apua oman pihamuutoksesi suunnitteluun, ota yhteyttä. Nopeimman avun ongelmaasi saat Puksipuun suunnittelukäynnillä tai nettikonsultoinnilla. Tuskin maltan odottaa tapaamistamme!

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa.

Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos oleskelualueesi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä.

Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Terassialueen suunnittelu ja näkösuojat Lisää infoa  terassialueen suunnittelusta ja näkösuojien sijoittamisesta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Mistä kosteus tulee talon rakenteisiin?

Mistä kosteus tulee talon rakenteisiin?

Rakentamisessa täytyy olla tarkkana, jotta tietää riskit ja osaa arvioida, mistä kosteus tulee talon rakenteisiin. Kosteudella on monta muotoa ja siksi myös monia vaihtoehtoisia reittejä. Puutarhasuunnittelijana kysyn asiakkailtani talon salaojituksesta, sen kunnosta...

lue lisää
Japaninalppiruusu – alppiruusun kukinta yllätti!

Japaninalppiruusu – alppiruusun kukinta yllätti!

Puutarha tarjoaa parhaimmillaan iloa, yllätyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Minut yllätti tällä kertaa japaninalppiruusu. Puutarhamme japaninalppiruusu (Rhododendron brachycarpum) matkasi muutamien mutkien kautta Krakovan kasvitieteellisestä puutarhasta tänne...

lue lisää
3 nopeaa keinoa, kuinka valmistella terassi kesään!

3 nopeaa keinoa, kuinka valmistella terassi kesään!

Kun sulkee silmät, tuntuu kuin olisi etelässä. Rennosti istuskellen. Lämpö iholla. Rauhallinen terassi auringon paisteessa. Kun avaa jälleen silmät, olisi kiva nauttia mieleisestä, helppohoitoisesta ja puoleensavetävästä oleskelualueesta omassa puutarhassasi. Muutos...

lue lisää
Saijan Kukkakoulu avajaiset

Saijan Kukkakoulu avajaiset

  Orastava kevät, kukkia ja ystäviä - mikä voisi olla ilahduttavampaa! Kaikki tämä yhdistyi eilisissä avajaisissa. Kukkakoulu oli saanut uudistetut tilat! Meitä oli vastassa iloisesti hymyilevä Saija Sitolahti ja Järvenpään Kukkatalon väki. Järvenpään Kukkatalo...

lue lisää
Lumikuningatar kukkii Talvipuutarhassa

Lumikuningatar kukkii Talvipuutarhassa

  Puutarhan kevät on jo aivan nurkan takana, mutta silti ... niin kaukana. Kun kevään odotus alkaa käymään lähes sietämättömäksi, suuntaa silloin Talvipuutarhaan. Voit alkaa mielessäsi sanoa hyvästejä pihasi viimeisille lumikinoksille. Olla samalla kiitollinen...

lue lisää
Jättipoimulehti puutarhassa

Jättipoimulehti puutarhassa

Kun kaipaan lopputalvesta oikein kovasti kesää ja puutarhan vehreyttä, nousee mieleeni yleensä eräs tietty kasvi - jättipoimulehti. Ihastuin siihen englantilaisten puutarhojen myötä. Jättipoimulehtien kastepisaroita keräävät vekitetyt lehdet ja raikkaan limetinvihreät...

lue lisää
Etupihan näkösuojat. Tarvitaanko niitä?

Etupihan näkösuojat. Tarvitaanko niitä?

Pihasi on aivan oma alueesi tässä maailmassa. Niin on myös etupihasi. Onko se siis yksityinen vai julkinen alue? Entäpä etupihan näkösuojat? Onko niille tarvetta? Yksityispihan on tarkoituskin olla nimensä mukaisesti yksityinen. Se ovat paikka, joissa elvymme...

lue lisää
Kirjakelpoinen puutarha

Kirjakelpoinen puutarha

  Jotta saadaan aikaan näyttävä puutarha, siihen tarvitaan kaikki kolme osa-aluetta: puutarhan suunnittelu, toteutus ja hoito. Kaikkien näiden tulee olla hyvin suoritettuja, jotta lopputuloksesta syntyy enemmän kuin osiensa summa. Puutarhan kehittymistä...

lue lisää
Mitä kasveja kannattaa kohdevalaista?

Mitä kasveja kannattaa kohdevalaista?

Oletko miettinyt, mitä kasveja haluaisit kohdevalaista omassa puutarhassasi? Tai harkinnut ostavasi uusia kasveja valaistavaksi? Entä kun kasvit on istutettu, kuinka niitä valaisisit? Vaihtoehtoja löytyy onneksi runsaasti niin kasvien kuin valaisimienkin osalta....

lue lisää
Oranssitähdikki – Aurinko olohuoneessa

Oranssitähdikki – Aurinko olohuoneessa

Oranssitähdikki (Ornithogalum dubium) tuo auringonpaisteen kotiin! Tämä pieni ja todella pirteän oloinen kasvi on kotoisin Etelä-Afrikan niemimaalta, missä se on hyvin yleinen. Se kasvaa luontaisesti vuoren rinteillä ja tasangoilla kivisessä savimaassa.   Mistä...

lue lisää
Valaistavaksi sopivat kasvit

Valaistavaksi sopivat kasvit

Kysyin viime viikolla uutiskirjeessäni kasvien valintaan liittyvistä haasteista. Nina toi esiin todella mielenkiintoisen näkökulman - valaistus ja valaistavaksi sopivat kasvit. Hän  kirjoitti haasteista omassa puutarhassaan seuraavasti: ¨Ensimmäisenä esille nousi...

lue lisää
Istutusallas ja sen kasvivalinnat

Istutusallas ja sen kasvivalinnat

Suuri istutusallas on kuin puutarha pienoiskoossa. Istutusaltaan kasvillisuudessakin tarvitset rakennetta antavia kasveja, ikivihreää, koko kasvukaudelle jakautuvaa kukintaa, pieniä yllätyksiä ja ennen kaikkea kasveja, jotka näyttävät hyvältä keväästä syksyyn....

lue lisää
Pihasta nopeasti uusi ’vanha’

Pihasta nopeasti uusi ’vanha’

Talven pakkanen paukkuu kovimmallaan. Lunta on paljon. Optimisti voi silti nähdä auringonpaisteen kirkkaudessa jo merkkejä keväästä. Tässä vaiheessa minua on alkanut kovasti houkuttaa netissä ja ulkomaisissa puutarhalehdissä vastaan tullut kaukomatkakohde:...

lue lisää
Piparin tuoksua, iloa ja lämpöä …

Piparin tuoksua, iloa ja lämpöä …

Joulu on jo aivan nurkan takana. On aika tehdä valmisteluja jouluun, ruokkia pikkulinnut, keittää glögiä ja käpertyä illaksi kirjan kanssa pehmoiseen nojatuoliin. Olen nauttinut amarylliksistä ja hyasinteistä tänä vuonna jo marraskuusta asti. Amaryllikset kasvatin...

lue lisää

Tule mukaan Puksipuun Puutarhaystäviin!

Saat ilmaisen e-oppaan ja muutaman kerran kuukaudessa lähetettävän puutarhakirjeen.

Kategoriat

©2019 Puutarhasuunnittelu Puksipuu

©2019 Puutarhasuunnittelu Puksipuu | All Rights Reserved | +358 50 3316 091 | Contact | Tietosuojaseloste