Omakotitalon pihan suunnittelu

Omakotitalon pihan suunnittelu

Sinulla on puutarha, joka toimii pääosin. Kyllä. Olet ehkä rakentanut talon ja tehnyt pihan alustavasti kuntoon jo jonkin aikaa sitten. Nyt mietit, kuinka pihaprojektin saisi viimeisteltyä valmiiksi. Ideoita on, mutta ei selkeää näkemystä kuinka edetä. Toteutus on pysähtynyt. Ongelmana on omakotitalon pihan suunnittelu tai oikeastaan selkeän suunnitelman puuttuminen. Mietit ehkä:

  • mitä toimintoja kannattaisi sijoittaa pihalla minnekin?
  • mikää olisi paras paikka terassille?
  • minkä materiaalin valitsisit nyt vielä soralla oleville pihakäytäville?
  • miten jo olemassa olevaa voisi hyödyntää järkevästi?
  • mitkä kasvit voisi säilyttää ja mitä lisätä?
  • miten pihasta saisi näyttävämmän?

Miten pihan totetuksen voisi ratkaista helpoimmin, nopeimmin ja tehokkaimmin? Voisiko pihasuunnittelun ammattilainen olla tässä ehkä avuksi?

Omakotitalon pihan suunnittelu ammattilaisen kanssa

Ammattilainen voi olla suureksi avuksi pihasuunnittelussa. Nämä ovat juuri sellaisia kysymyksiä, joihin suunnittelijana etsin ratkaisuja päivittäin.

Ammattilaisen silmin katsottuna pihan ja sen nykyisen tilanteen näkee täynnä uusia mahdollisuuksia. Pihan omistajana olet ehkä jo turtunut sille, miltä pihasi oikeasti näyttää ja mitkä olisivat sen vahvuudet. Muutaman asutun vuoden jälkeen pihaa on kovin vaikea itse nähdä avoimesti ilman ennakkoasenteita.

Vielä vaikeampi on keksiä uusia ratkaisuja ja luoda niistä toimiva kokonaisuus. Omakotitalon pihan suunnittelu, niinkuin muidenkin pihojen suunnittelu, lähtee pihan nykyisestä tilanteesta. Se, mitä ja miten suunnitellaan vaihtelee suuresti riippuen tontista, toiveista, ongelmakohdista ja siitä, kuka pihan toteuttaa.

Piha ENNEN

Piha JÄLKEEN

 

Esimerkkinä erään omakotitalon pihan suunnittelu

Aikanaan, kun talo oli rakennettu, oli toteutettu samalla pohjat autotallille vievälle pihatielle, vieraspaikoitukselle sekä päärakennukselle vieville käytäville. Niiden koko ja sijanti olivat hyvät. Kallistukset vaativat kuitenkin uudelleen suunnittelua ja murskeelle jätetyltä pinnalta puuttuivat viimeistellyt päällysteet.

Koska tässä kohteessa pintavesin ohjaus oli tärkeä osa suunittelua, laadin sen ja kovien rakenteiden osalta paperille tehdyn, mittatarkan yleissuunnitelman sekä toteutussuunnitelman.

Suunnitelmien avulla pihan saattoi teettää viherurakoitsijalla valmiiksi hulevesien ohjauksen, pihatien, käytävien, rajausten, portaiden, askelkivien ja uudella kiveyksellä päällystetyn oleskelualueen osalta.

Näissä suunnitelmissa olivat mukana myös istutusalueiden sijainnit, koot ja rajaukset. Mutta ainoastaan istutusalueiden muodon ja sijainnin osalta. En laatinut erillistä istutussuunnitelmaa, vaan päätimme suunnitella uudet istutukset ja olevien istutusten täydentämisen Suunnittelukäynnillä yhdessä puutarhoitoa harrastavan omistajan kanssa.

 

Istutusalueiden kasvillisuuden suunnittelu

Suunnittelukäynnillä kävimme lävitse kaikki pihasuunnitelmassa olevat uudet istutusalueet ja suunnittelimme niiden kasvillisuuden.

Loimme käynnillä selkeän näkemyksen, miten istutusalueet toteutetaan ja mitä kasveja niille istutetaan.

Samoin käsittelimme jo olevat istutusalueet. Suunnittelimme yhdessä, mitä poistaa ja mitä lisätä oleville istutusalueille. Käytimme pihassa olevaa kasvillisuutta hyödyksi niin paikoilleen jätettynä kuin myös siirrettyinä kasveina.

Suunnittelimme jo oleville istutusalueille lisää kerroksellisuutta, täysin uusia kasveja, enemmän jatkuvaa kukintaa sekä helppohoitoisuutta.

Uusille alueille valitsimme kokonaisuuteen sopivaa kasvillisuutta. Näin saimme luotua selkeän näkemyksen, kuinka kehittää istutusalueita ja mitä niille istuttaa.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

ENNEN ja JÄLKEEN -kuvien välillä on aikaa kulunut vain kaksi vuotta. Siinä välissä osa pihasta teetettiin ja osan asukkaat toteuttivat itse. Muutos alkuperäiseen on huomattava.

Pihasuunnittelun jälkeen päätettiin ensin teettäää kaikki kovat rakenteet, päällysteet ja uusien istutusalueiden kasvualustat viherurakoitsijalla. Tähän päädyttiin, koska työt vaativat avuksi niin maansiirtotöitä kuin koneitakin.

Kasvillisuus ja istutukset sen sijaan olivat osa-alueita, joista taitavan värisilmän omaava ja puutarhan hoitoa muutenkin harrastava asiakkaani nautti erityisesti. Ne hän otti ilomielin omaksi tehtäväkseen ja keskittyi uusien kasvien istuttamiseen.

Pihan toteutus ja rakentamisjärjestys on paljolti kiinni niin itse pihasta kuin siitä, mitä haluaa tehdä itse ja mitä puolestaan teettää. Suunnitelman ja selkeän näkemyksen avulla pihan rakentamisen voi jakaa osiin ja aikatauluttaa itselleen sopiviksi kokonaisuuksiksi.

Tätäkin on hyvä miettiä yhdessä suunnittelijan kanssa, kun on valitsemassa omalle pihalleen parhaiten sopivat vaihtoehdot. Selkeä näkemys auttaa toteuttamaan pihan tehokkaasti. Näin omien toiveiden mukaisesta puutarhasta pääsee nauttimaan nopeammin.

 

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin! Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂 Jos oleskelualueesi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!
 Lue lisää:
 
 
Joko tunnet oman puutarhtyylisi? Entä sen millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Samalla voit testata tyylisi ja ladata laatimani ilmaisen tyylioppaan.
 
Suunnittelukäynti ja omakotitan pihan suunnittelu

Sinua voisi kiinnostaa myös

Krookus ja pilkahdus sahraminkeltaista

Krookus ja pilkahdus sahraminkeltaista

Se kukkii juuri nyt! Tähtisahrami nimittäin. Yksi puutarhan kauneimmista kevätkukkijoista. Tutusti kutsuttuna myös krookus. Tieteelliseltä nimeltään Crocus tommasinianus. Voisi kuvitella, että tieteellinen nimi viittaisi johonkin kasvin ominaisuuteen tai sen lumoavan...

lue lisää
Puutarhan terveysvaikutukset, joista voit nauttia heti

Puutarhan terveysvaikutukset, joista voit nauttia heti

Kuinka voit? Se on kysymys, joka tulee esitettyä nykyään huomattavasti useammin kuin aikaisemmin. Huolta lisää kaikkien mielessä pyörivä korona eikä se voi olla vaikuttamatta oloomme. Voisivatko puutarhan terveysvaikutukset olla apunasi? Jos siis voisit valita, minkä...

lue lisää
Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa

Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa

Mitä puutarhatyyli voi antaa pihallesi? Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi jotkin puutarhat näyttävät tahattoman levottomilta tai ristiriitaisilta? Voisiko sillä olla jotain tekemistä puutarhatyylin kanssa? Jos mietit oleskelua puutarhassa, joka vaikuttaa...

lue lisää
Jouluamaryllis – etsitkö tähteäsi?

Jouluamaryllis – etsitkö tähteäsi?

Jaloritarinkukka on loistelias kasvi. Sen toinen nimi jouluamaryllis kertoo jotain oleellista - se tuo joulun iloa niin lahjan antajalle kuin saajallekin. Kasvin tieteellinen nimi Hippeastrum tarkoittaa ´ritarin tähteä´. Jäin miettimään, mihin tuolla nimellä...

lue lisää
Pihan maaperä eli oma palasi maapalloa

Pihan maaperä eli oma palasi maapalloa

Maaperä on kaiken perusta. Sinulla, puutarhan ja maaperän omistajana on mahdollisuus vaikuttaa. Vaikka osasi tästä yhteisen maapallomme pinnasta voikin tuntua sinusta pieneltä, on sen merkitys silti tärkeä. Terve maaperä tarjoaa maailmanlaajuisesti vettä, ruokaa ja...

lue lisää
Keittiöpuutarha: mintun pakastaminen

Keittiöpuutarha: mintun pakastaminen

Aamuisin on nopea surauttaa smoothie tehosekoitimessa. Aina ei kuitenkaan ennätä kipaista yrttimaalle hakemaan minttuja smoothieta varten. Kuinka näppärää olisikaan lisätä mintut tehosekoittimeen yhtenä jääpalana? Onneksi mintun pakastaminen on helppoa. Palasin juuri...

lue lisää
Habitare-messut 2019 Tervetuloa osastolle 6h71!

Habitare-messut 2019 Tervetuloa osastolle 6h71!

Lähes vuoden suunnittelun ja organisoinnin jälkeen osastomme Habitare 2019-messuilla on valmistunut. Mukana on monta laadukasta ja mielenkiintoista pihatuotetta sekä pihatuotteiden valmistajaa, myyjää ja maahantuojaa. Heidän kanssaan on ollut ilo organisoida...

lue lisää
Messuosaston rakentaminen Habitare 2019

Messuosaston rakentaminen Habitare 2019

Nyt alkaa messuosaston rakentaminen! Tällä viikolla oli aika laittaa osaston raamit kuntoon. (Osaston suunnitelusta voit lukea edellisestä postauksesta.) Messukeskuksen rakennustiimi oli jo maalannut osaston seinät laatimani suunnitelman mukaisesti. Takaseinä on syvän...

lue lisää
Habitare 2019 – Messuosaston suunnittelu

Habitare 2019 – Messuosaston suunnittelu

Puutarhasuunnittelu kuten yleensäkin suunnittelutyö on omanlaistaan ja toisaalta aivan samanlaista. Niin myös messuosaston suunnittelu. Ensin pitää kuulla toiveet ja nähdä lähtökohta. Sitten ajatuksiin alkaa lennähdellä ideoita. Niistä valikoituu ensin yksi tai pieni...

lue lisää
Ulkotakka puutarhassa ja uusi terassi

Ulkotakka puutarhassa ja uusi terassi

Ulkotakka on monen toive. Tuleen katselu, rauhoittuminen, ruoanlaitto hiilloksen hehkussa ja yhdessä oleilu ovat lämmintunnelmaisen puutarhan avaintekijöitä. Niin tässäkin puutarhassa, jossa oleva valugrilli oli enemmänkin ulkotakkana kuin varsinaisessa ruuanlaitto-...

lue lisää
Mistä kosteus tulee talon rakenteisiin?

Mistä kosteus tulee talon rakenteisiin?

Rakentamisessa täytyy olla tarkkana, jotta tietää riskit ja osaa arvioida, mistä kosteus tulee talon rakenteisiin. Kosteudella on monta muotoa ja siksi myös monia vaihtoehtoisia reittejä. Puutarhasuunnittelijana kysyn asiakkailtani talon salaojituksesta, sen kunnosta...

lue lisää
Japaninalppiruusu – alppiruusun kukinta yllätti!

Japaninalppiruusu – alppiruusun kukinta yllätti!

Puutarha tarjoaa parhaimmillaan iloa, yllätyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Minut yllätti tällä kertaa japaninalppiruusu. Puutarhamme japaninalppiruusu (Rhododendron brachycarpum) matkasi muutamien mutkien kautta Krakovan kasvitieteellisestä puutarhasta tänne...

lue lisää
3 nopeaa keinoa, kuinka valmistella terassi kesään!

3 nopeaa keinoa, kuinka valmistella terassi kesään!

Kun sulkee silmät, tuntuu kuin olisi etelässä. Rennosti istuskellen. Lämpö iholla. Rauhallinen terassi auringon paisteessa. Kun avaa jälleen silmät, olisi kiva nauttia mieleisestä, helppohoitoisesta ja puoleensavetävästä oleskelualueesta omassa puutarhassasi. Muutos...

lue lisää
Tähtisahrami lumoaa puutarhassa

Tähtisahrami lumoaa puutarhassa

Tähtisahrami on parhaimmillaan aamuvarhaisella. Minun mielestäni. Kuljen silloin puutarhassa aamukasteessa ja laskeudun lähemmäs ihailemaan sitä omenapuun alla. Tähtisahramin herkän kuulaat kukinnot hohtavat aamun ensi säteiden osuessa niihin. Valo kuultaa terälehdien...

lue lisää
Saijan Kukkakoulu avajaiset

Saijan Kukkakoulu avajaiset

  Orastava kevät, kukkia ja ystäviä - mikä voisi olla ilahduttavampaa! Kaikki tämä yhdistyi eilisissä avajaisissa. Kukkakoulu oli saanut uudistetut tilat! Meitä oli vastassa iloisesti hymyilevä Saija Sitolahti ja Järvenpään Kukkatalon väki. Järvenpään Kukkatalo...

lue lisää

Tule mukaan Puksipuun Puutarhaystäviin!

Saat ilmaisen e-oppaan ja muutaman kerran kuukaudessa lähetettävän puutarhakirjeen.

Kategoriat

©2020 Puutarhasuunnittelu Puksipuu

©2020 Puutarhasuunnittelu Puksipuu | All Rights Reserved | +358 50 3316 091 | Contact | Tietosuojaseloste