Uusi vuosi herättää aina saman innostuksen. Tuntuu kuin aloittaisi kaiken uudelleen puhtaalta pöydältä, … vaikka meille tarjoutuu sama mahdollisuus 365 kertaa vuodessa eli siis ihan joka päivä!

Käytetään tämä aika hyödyksi – meillä on energiaa uuden kasvukauden häämöttäessä edessä ja lumi peittää yksityiskohdat, jotka saattaisivat häiritä unelmointia. (Tarkoitan teitä rikkaruohot ja kesken jääneet projektit!)

Syy sille, että innolla aloitettu idean toteutus jää kesken, on usein ihastuminen johonkin hauskaan juttuun ja sen toteuttamiseen ryhtyminen miettimättä tarkemmin onko idea juuri sinulle ja sinun pihallesi paras mahdollinen. Alat ehkä epäillä idean järkevyyttä kesken toteutuksen ja huomaat ettei se ehkä sittenkään toimi omalla pihallasi tai näytä siltä kuin haluaisit.

Sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  1. joko muokata pihaideaa sitä toteuttaessasi tai
  2. käyttää hieman enemmän aikaa ennen idean toteutuksen aloittamista.

Kun olet vakuuttunut, että olet valinnut juuri itsellesi ja omalle pihallesi parhaiten sopivimman idean, saat huimasti lisää päättäväisyyttä toteuttaa pihaideasi valmiiksi saakka… ja sehän oli alunperin koko ideasi toteuttamisen tarkoitus!

Lue eteenpäin, sillä autan sinua tässä. (Lopusta löydät myös tehtävävihkon, joka auttaa sinua askel askeleelta ja tekee valitsemisesta helpompaa.)

 

Mihin suuntaan aiemmat ideasi ovat vieneet pihaasi

Mitäpä jos siis katsoisit pihaasi täysin uusin silmin. Unohtaisit turhat yksityiskohdat tässä vaiheessa ja aloittaisit pohtimalla, mitä HALUAISIT TEHDÄ omassa puutarhassasi.🤔

  • Miten viettäisit pihalla aikaasi, jos kaikki olisi mahdollista?
  • Entäpä, mitä siellä olisi, jos voisit heilauttaa taikasauvaasi ja toiveesi toteutuisivat noin vain? Ihan oikeasti.

Välillä on hyvä pysähtyä myös miettimään, ovatko omat ideat ja projektit vieneet puutarhaa oikeaan suuntaan. Jos eivät, oletko sinä tai elämäntilanteesi muuttunut? Silloin on hyvä päivittää omia ajatuksia ja toiveita … ja siten myös puutarhaa.

Ajatushan on, että puutarhasi antaisi sinulle iloa ja lisäisi niin hyvinvointia, mahdollisuutta rentoutumisen kuin jaksamistakin arjen kiireissä. Paras puutarha sinulle on sellainen, jonka hoidosta ja kasvun ihmeen seuraamisesta nautit. Jos saat lisättyä mukaan myös elementtejä, jotka tukevat luonnon monimuotoisuutta, on kokonaisuus täydellinen.

 

Kuinka siis valita paras pihaidea toteutettavaksi seuraavaksi?

Istahda siis hetkeksi alas. Vedä syvään henkeä ja katso puutarhaasi uusin silmin. Kirjoita muistiin pihaideoita ja -ajatuksia, jotka ilahduttavat sinua. Älä muistele ’mitä pitäisi tehdä´-projekteja tällä kertaa. Keskity ajatuksiin, mitä sinä HALUAT puutarhassasi olevan.

Luomalla tämän positiivisen kuvan omasta unelmapuutarhastasi on paljon helpompi ja innostavampi (eikö olekin!) ryhtyä sen toteutukseen. Suunnittele puutarhasi tämän idean tai ideoiden ympärille ja luot paikan, jossa sinun on hyvä olla.

Tein avuksesi ”Kuinka valita paras pihaideasi toteutettavaksi tänä vuonna” -tehtävävihkon, johon voit kirjata mieleesi tulleita ideoita. Kun ajatuksesi on koottu samalle paperille ja olet arvioinut ne viiden oleellisen kriteerin kautta, sinun on helppo asettaa ne tärkeysjärjestykseen. Näin onnistut löytämään ne ideat, jotka sopivat omalle pihallesi parhaiten.

 

Laatimassani idealomakkeessa on myös tilaa suunnitella, kuinka ja millaisella aikataululla lähtisit puutarhaideoitasi toteuttamaan. Voit tulostaa lomakkeet itsellesi tästä.

Ja jos haluat apua ideoiden jatkokehittelyyn, varaa kanssani ’Pihasuunnittelu verkossa’. Istutaan yhdessä miettimään, miten ideoistasi voisi toteuttaa hyvän kokonaisuuden.

Toivon, että inspiroidut ideoinnista ja unelmapihasi suunnittelusta!

/Sari