Onko sinulla rinnepiha, joka kaipaisi mielestäsi uudistamista? Ennen kuin lähdet tekemään muutoksia, kannattaa pohtia tarvittavan muutostarpeen laajuutta. Usein kaikkea ei tarvitse laittaa uusiksi. Pihaa tulisi kuitenkin tarkastella kriittisesti ja miettiä:

  • Mikä sinusta on omalla pihallasi jo nyt mieleistä ja toimivaa?
  • Entä mitä haluaisit muuttaa, jotta kokonaisuus olisi toimivampi ja pihaa tulisi käytettyä enemmän?

 

Lähtötilanne ennen uudistuksia

Vanha piha ennen remonttia
Vanha piha yllättää - piharakenteiden uudistaminen

Eila oli haaveillut uudistavansa talonsa päädyssä olevan piha-alueen. Siellä oli aiemman asukkaan toteuttama korotettu istutusallas sekä terassi portaineen. Kallioisella rinnetontilla sijaitseva talo on rakennettu 1970-luvulla.

Talon pääty ei vastannut enää toiveita ulkonäöllisesti eikä toiminnallisesti.

Tarvittavien uudistusten listalla olivat:

  1. kallistumaan alkanut istutusalueen tukimuuri
  2. polku ja portaat, jotka olivat alkaneet tuntua rähjäisiltä 
  3. vähälle käytölle jäänyt laatoitettu alue portaiden yläpäässä

Rinnepihan rakenteiden toteutus

Tapasimme Eilan kanssa Suunnittelukäynnillä toukokuussa ja jo samaisen vuoden syyskuussa sain Eilalta viestiä pihakuulumisista. ”Kiitos, Sari, kaikista neuvoistasi ja nimenomaan oivalluksestasi miettiä portaiden paikkaa aivan uuteen kohtaan. Tässä näkyy harrastelijan ja ammattilaisen ero eli osataan ajatella laatikon ulkopuolelta mutta silti käytännöllisesti. Oivalluksesi oli johtoajatuksena, kun aloimme tehdä remonttia.

Suunnittelukäynnillä olimme linjanneet takapihalle vievän polun uudelleen ja katsoimme tasanteelle nouseville portaille uuden paikan. Näin talon päädystä tuli ryhdikkäämmän näköinen ja helppokulkuisempi. Samalla uusitulle tasanteelle saatiin lisää tilaa ja sinne mahtuisi pieni pöytä parine tuoleineen.

Eila teki rinnepihan rakenteiden muutokset ja remontin yhdessä miehensä kanssa. Heillä oli myös ystävä apuna rakentamisessa.

Kaikki kivimateriaali on omalta pihalta kierrätettyä, eli käytimme uudestaan sekä betonilaatat että reunuskivet. En halunnut poistaa sammalta mistään, vaan sekin on säilytetty kivissä sellaisinaan; eipä näytä mikään liian uudenkarhealta.

Olemassa oleva piha voi joskus olla niin suljettu rakentein tai runsaan kasvillisuuden vuoksi, että sinne ei ole pääsyä koneilla ilman  purkamista. Uudistukset tehtiin tälläkin pihalla omin voimin ja ilman järeitä koneita.  Koneilla ei olisi ollut luontevaa pääsyä talon päätyyn ja viherrakentajaa varten olisi tarvittu muutoksista piirustukset.

Vanha piha uudistettuna
vanhat betonilaatat tukimuureiksi ja poluiksi

Kasvillisuus ja pihan jatkosuunnitelmat

Syksyllä siirretyt kasvit saivat istutusalueilla uuden, parannetun kasvualustan ja Eila pääsee lisäämään myös uusia kasveja kevään koittaessa.

Terassin viereiseen isoon kohopenkkiin olen siirtänyt sen yhden kärhön, joka nökötti oudosti pation takalaidan kulmassa. Ostin siihen vielä 4 kärhöä lisää, ja toivon, että ne juurtuvat siihen hyvin ja tykkäävät kasvupaikastaan. On siinä niillä ainakin hyvät mullat. Ensi vuonna rakentelen niille hyvät köynnöstuet muutamasta vanhasta heinäseipäästä 1950-luvulta”, kertoo Eila piha-alueen jatkosuunnitelmista.

Toteutettujen rakenteiden ympäristökin saa jatkossa huomiota osakseen. ”Vasta ensi vuonna on sitten aika kiinnittää huomiota uuden rakennelman lähiympäristöön, kun vanha polun paikka on kaikesta ramppaamisesta pelkkää hiekkaa. Mutta se on tässä hommassa ollut kivaa, että asioita on voitu tehdä vähän kerrallaan ja että alueen parantaminen jatkuu, kun kaikki ei läheskään vielä ole valmista.

Pihauudistuksessa ei välttämättä tarvitse muuttaa kaikkea olevaa, vaan ennemminkin säilyttää toimivat asiat, järjestellä uudelleen, korjata epäkohdat ja tuoda mukaan uutta inspiraatiota pihallaoloon ja puutarhaharrastukseen. Näin toimien piha uudistuu mieleiseksi, mutta on silti tutusti oman oloinen.

 

Kokemuksia rinnepihan uudistamisesta

Iso kiitos sinulle, Sari, ilman sinua tämä ei olisi ollut mahdollista. Remontista tuli niin meidän näköisemme, ja ilme vain paranee, kunhan kaikki pääsee kunnolla kasvuun. Suosittelen palvelujasi ilman muuta kaikille vastaavaa apua ja hyviä ideoita kaipaaville piha- ja puutarhaihmisille.”

Kiitos, Eila. Oli ilo suunnitella kanssasi.

 

PS. Tarvitsetko apua pihasi suunnitteluun? Laatimani puutarhan tyylitesti auttaa sinua tunnistamaan oman tyylisi sekä millaiset kasvit ja materiaalit korostavat sitä parhaiten. Saat avuksesi myös oppaan. Voit tehdä testin >> TÄÄLLÄ <<

 

Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti
Pihasuunnittelu netissä
Pihasuunnittelukäynti
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma
Jos kaipaat apua pihasi tai sen jonkin osa-alueen muutokseen, niin autan sinua mielelläni!

Aloitat puutarhasi uudistamisen helposti ja nopeasti, kun apunasi on suunnittelun ammattilainen.

Yhdessä suunnittelukäynnillä tai verkossa suunnitellessamme saat uudet ideat ja ratkaisut heti, joten pääset saman tien tekemään sitä mistä nautit eniten – toteuttamaan uusia puutarhaideoita ja kylvämään tai istuttamaan juuri sinun  pihallesi sopivia kasveja. 

Voit varata oman suunnitteluaikasi sujuvasti verkossa olevasta ajanvarauskalenteristani. Laita pihamuutoksesi käyntiin vastaamalla kyselylomakkeeseen, joka auttaa sinua kirjaamaan ylös omia puutarhaunelmiasi.

Kun varaat aikasi nyt, pääset jo saman tien valmistautumaan pihasi muutoksen toteutukseen ja kohta jo nautitkin olostasi omassa, ihanassa puutarhassasi! 

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.