Luonnonmukainen istutustyyli on tällä hetkellä todella suosittu.

Olet varmaan nähnyt kuvia lehdissä ja sosiaalisessa mediassa. Ominaista tyylin istutuksille ovat koristeheinät, jotka ovat hyvin edustettuina. Kasvillisuus koostuu pääosin perennoista. Ja perennoja on yleensä PALJON!

Voisi sanoa, että luonnonmukainen istutustyyli on jopa istutustyylien ´rokkistara´. Se on saanut viime vuosina niin paljon huomiota ja sen piiristä on noussut suuria nimiä, jotka puutarhaharrastajien ohella tunnistavat jo muutkin.

Ekologisimmillaan ja ehkä kapinallisimmillaan kyseinen tyyli haastaa perinteistä puutarhaestetiikkaa. Välillä näyttää siltä kuin ihmiskäsi ei olisi maisemaan koskenutkaan. 

 

Foersterin taimistolta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi

Tiesitkö, että tyylin juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse luonnonkasveista innostuneen Karl Foersterin taimistolle Saksaan. Sieltä se on levinnyt ekologisen ajattelun voimistuessa eri mantereille kokeiluun ja sovellettavaksi. 

Olemme tottuneet näkemään luonnonmukaista istutustyyliä enimmäkseen suurilla alueilla kuten puistossa tai niin massiivisissa kokonaisuuksissa kuin Lontoon Olympic Park. Olet saattanut ehkä käydä Ruotsin Drömparkenissa tai New Yorkin High Linella?

Kohteiden suuresta koosta johtuen soveltaminen omaan pihaan voi tuntua haastavalta.

 

Inspiraatiota Habitaresta

Tänä vuonna oli aivan mahtavaa, että puutarhasuunnittelu oli saapunut näkyvästi Habitareen! Piha on näkyvä osa kotia ja sille todella kannattaa antaa huomiota!

Olin viime viikolla Habitaressa kuuntelemassa Noel Kingsburya, joka on brittiläinen puutarhasuunnittelija, kirjailija ja opettaja. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja, joiden aiheena on tavalla tai toisella ekologisuus ja luonnonmukainen istutustyyli.

Jotta istutustyylin soveltaminen kotipihaan sujuisi helpommin, on hyvä tiedostaa seuraava: Luonnonmukainen istutustyyli on suuri, hiukan epämääräinenkin käsite, joka voidaan jakaa useampaan eri alatyyliin ja tekniikkaan.

Tyylit vaihtelevat perennaniityistä ja paikalle valituista siemensekoituksista erilaisiin kasvimoduleihin, jotka on muokattu tarkasti ympäristöönsä sopiviksi ja joita toistamalla syntyy haluttu kokonaisuus.

Perennat ovat kuitenkin kaikissa niissä vahvasti pääosassa!

Jokainen näistä tekniikoista ja istutustavoista sopii itse asiassa hieman erilaisiin kohteisiin.

 

 

Piet Oudolfin luonnonmukainen istutustyyli

Jos haaveilet luonnonmukaisesta puutarhatyylistä omaan puutarhaasi, sinun kannattaa tutustua lähemmin hollantilaisen Piet Oudolfin tunnetuksi tekemään istutustyyliin.

Oudolfin luonnonmukainen istutustyyli on näistä istutustekniikoista puutarhamaisin ja lähinnä perinteistä käsitystämme puutarhasta. Näin se on myös helpoiten sovellettavissa omaan puutarhaan.

Istutukset on olemukseltaan runsaita, silti tunnelmaltaan erittäin luonnonmukaisia ja samalla aisteja monipuolisesti inspiroivia. 

Jos sinulla on runsaasti tilaa käytettävissäsi, on se kyllä bonus tässäkin tekniikassa. Tyyliä voit silti soveltaa pienempäänkin puutarhaan.

 

Avaintekijöitä Oudolfille ominaisessa tyylissä ovat:

  • puutarhan rakenne ja siihen liittyen kokonaisuuden sävyvaihtelut vaaleasta tummaan
  • muotoon leikatut puuvartiset kasvit
  • yksilajiset heinäryhmät tai -blokit, jotka toistuvat puutarhassa
  • ripotellut kasvit, jotka näyttävät kasvavan sattumanvaraisesti sijoitettuna
  • ´ilmestyvät´ kasvit, jotka kehkeytyvät istutuksin oman tahtonsa mukaisesti ja yllättävät puutarhurinkin

 

Entä käytäntö?

Luonnonmukainen istutustyyli ei suinkaan ole aina se helppohoitoisin. Ei myöskään tämä Oudolfin tyyli. 

Luonnonmukaisten istutusten hoito vaatii seurantaa ja ohjausta. Tietynlaista herkkyyttä seurata, miten kasvillisuus kehittyy puutarhassa ja mihin suuntaan sitä kannattaa ohjata. 

Tässä istutustavassa on myös sijaa yllätyksille eikä alan gurutkaan ole aina ennalta varmoja, mikä lopputuloksesta tarkalleen ottaen tulee. 

Muualla puutarhassa helppohoitoisia ratkaisuja kannattaa kuitenkin suosia, jotta kokonaisuuden hoitaminen säilyy mahdollisimman vaivattomana. 

Luonnonmukainen istutustyyli on kuitenkin antoisa, jos nauttii puutarhassa ja kasvien kanssa puuhailusta. Ammattilainen voi olla myös apuna puutarhan kehittyessä ja sitä ohjattaessa oikeaan suuntaan. 

Suuri bonus on myös se, että luonnonmukaiset kasvit tarjoavat ravintoa monille hyönteisille ja pikkulinnoille.

Mitä sinä pidät luonnonmukaisesta tyylistä? Kerro, sopisiko se sinun puutarhaasi?

 

Kuvat ovat Noel Kingsburyn luennoilta Habitaressa 2018