Luonnonmukainen istutustyyli on vakiinnuttanut asemaansa vuosi vuodelta. Se on tunnelmaltaan vapaa ja ehkä hieman villikin. Tyyli tuo luonnon lähelle ja nostaa mieleen muistumia ajoilta, jolloin esi-isämme olivat yhtä luonnon kanssa. Myös idea tontille luontaisten kasvien käyttämisestä ja tuulessa vapaasti huojuvat koristeheinävät sopivat kestävää kehitystä tukevaan arvomaailmaan. 

Luonnonmukainen istutustyyli – heiniä ja perennoja

Ensimmäisenä huomio kiinnittyykin  yleensä juuri heiniin – ja niiden runsaaseen määrään. Ominaista tyylin istutuksille onkin erilaiset tekstuurit ja koristeheinien monipuolinen käyttö.

Luonnonmukainen istutustyyli kiinnittyy kuitenkin vahvasti paikkaansa ja voi siten olla hyvinkin vaihtelevaa. Koristeheinien ohella perennat ovat myös hyvin edustettuina. Ja perennoja on yleensä PALJON!

Ekologinen rokkistara

Voisi sanoa, että luonnonmukainen istutustyyli on tällä hetkellä jopa istutustyylien ´rokkistara´. Se onkin saanut viime vuosina todella paljon huomiota. Tyylin piiristä on noussut suuria nimiä, jotka ammattilaisten ohella tunnistavat jo  intohimoiset harrastajatkin.

Ekologisimmillaan ja ehkä kapinallisimmillaan kyseinen tyyli jopa haastaa perinteistä puutarhaestetiikkaa. Välillä näyttää siltä kuin ihmiskäsi ei olisi maisemaan koskenutkaan. Näin esimerkiksi puistoissa ja muilla julkisilla alueilla mm. Berliinissä, josta haetaankin inspiraatiota myös muualle.

 

 

Foersterin taimistolta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi

Tiesitkö, että tyylin juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse luonnonkasveista innostuneen Karl Foersterin taimistolle Saksaan? Sieltä se on levinnyt ekologisen ajattelun voimistuessa eri mantereille kokeiluun ja sovellettavaksi. Eri maissa on tuolta poljalta kehittynyt uudenlaisia suuntauksia. Yhdysvalloissa tyyli on haastanut vuosikymmenien myötä itsestään selvyyksiksi nousseet etupihojen laajat nurmialueet.

Luonnonmukaiseen istutustyyliin on useimmiten saanut tutustua laajoilla julkisilla alueilla kuten puistoissa tai niin massiivisissa kokonaisuuksissa kuin Lontoon Olympic Parkissa. Oletkin ehkä vieraillut Ruotsin Drömparkenissa tai New Yorkin The High Linella.

Kohteiden suuresta koosta johtuen soveltaminen omaan pihaan voi tuntua haastavalta, mutta siihenkin on omat konstinsa. Niistä lisää ensi kerralla.

 

 

PS. Lue myös kirjoittamani juttu irlantilaisen Jimi Blaken puutarhasta ja katso, miltä näyttää luonnollinen tyyli eksoottisin maustein.

Jos tarvitset omassa pihassasi apua luonnollisen istutustyylin soveltamiseen tai ideointiin, varaa itsellesi Suunnittelukäynti tai Pihasuunnittelu verkossa. Tiesitkö, että 19.7.2021 saakka saat varattua Pihasuunnittelu verkossa -palvelun vielä nykyisellä hinnalla. Lue lisää TÄÄLLÄ.