Talvi antaa meille upean mahdollisuuden pohtia rakenteita, jotka vaikuttavat puutarhan kasvien väreihin ja niiden valintaan. Valkoinen lumi ja vaihtoehtoisesti tumma maa sekä pihan ruskeat sävyt paljastavat pihan rungon ja kiinnittävät huomion puutarhan koviin rakenteisiin.

Rakennukset, aidat, muurit ja muut rakenteet paljastuvat, kun lehtien ja kukkien runsaus on poissa. Nämä pysyvät elementit ja puutarhasi pintamateriaalit muodostavat taustan istutuksille.

On kolme olennaista asiaa, jotka vaikuttavat kasvillisuuden värimaailman suunnitteluun. Ne vaikuttavat niin itse kasvien väreihin kuin niiden intensiteettiin ja tarvittavaan kontrastiin.

Aloitetaan itse pihasta.

 

vanhat betonilaatat tukimuureiksi ja poluiksi

1. Värit omalla pihallasi

Saatat havaita tietyn väriskaalan, kun tarkastelet rakennuksia, aitoja, pergoloita, säleikköjä, päällystettyjä piha-alueita tai muita elementtejä omalla tontillasi.

 • Ovatko yksittäisten rakenteiden sävyt viileitä vai lämpimiä?
 • Ovatko ne lähempänä vaaleita kuin tummia?
 • Jos astut muutaman askeleen taaksepäin, näyttääkö pihan värimaailma yleisilmeeltään enemmän viileältä vai lämpimältä?

Puutarhan kovien rakenteiden ja kotisi julkisivujen väritys vaikuttavat puutarhasi kasvillisuuden väriskaalan valintaan.

vanhat betonilaatat tukimuureiksi ja poluiksi

2. Värit tonttisi ulkopuolella

Katso seuraavaksi pihaasi rajaavan aidan ylitse – mitä näet?

 • Onko lähinaapurustossasi taloja, jotka ovat hallitsevan värisiä ja näkyvät omalle pihallesi?
 • Onko tonttisi rajan lähellä mahdollisesti suuria puita, joilla on vahva väritys (tarkista se tarvittaessa kesäkuvistasi)?
 • Onko ympäristössäsi muita elementtejä, jotka mahdollisesti voisivat vaikuttaa puutarhasi istutuksiin valittavaan värimaailmaan?

On tärkeää havainnoida pihasi rajojen ulkopuolella olevat hallitsevat värit, jotka voivat vaikuttaa puutarhan kasvien väreihin. Puutarhat, jotka ovat linjassa ja sopusoinnussa ympäristönsä kanssa, näyttävät kauniin harmonisilta.

vanhat betonilaatat tukimuureiksi ja poluiksi

3. Värit kodissasi

Kurkista sisälle ja perehdy väreihin, joita olet käyttänyt kotisi sisustamiseen.

 • Koostuuko kotisi väritys vahvoista stimuloivista väreistä, pehmeistä pastellisävyistä vai enimmäkseen viileistä harmaista sekä valkoisista?
 • Onko sinulla selkeä värimaailma, jota haluaisit jatkaa kotisi ulkopuolella?
 • Etsitkö harmoniaa tai värien kontrastia
 • Haluatko vaikutelmasta rauhoittavan vai stimuloivan?

Mieti, kuinka näkymät kotisi ikkunoista yhdistävät ulko- ja sisätilat toisiinsa.

Millaisia ​​väriteemoja löydät tontiltasi, pihasi rajojen ulkopuolelta ja sisätiloistasi? Miten ne vaikuttavat puutarhasi kasvivalintoihin? Kirjoita ajatuksesi muistiin ja käytä luetteloa arvokkaana taustatietona, kun alat suunnitella puutarhasi kukkien, pensaiden ja puiden väriyhdistelmiä.

   

  PS. Tarvitsetko apua pihasi suunnitteluun? Laatimani puutarhan tyylitesti auttaa sinua tunnistamaan oman tyylisi sekä millaiset kasvit ja materiaalit korostavat sitä parhaiten. Saat avuksesi myös oppaan. Voit tehdä testin >> TÄÄLLÄ <<

  Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti
  Pihasuunnittelu netissä
  Pihasuunnittelukäynti
  Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma
  Jos kaipaat apua pihasi tai sen jonkin osa-alueen muutokseen, niin autan sinua mielelläni!

  Aloitat puutarhasi uudistamisen helposti ja nopeasti, kun apunasi on suunnittelun ammattilainen.

  Yhdessä suunnittelukäynnillä tai verkossa suunnitellessamme saat uudet ideat ja ratkaisut heti, joten pääset saman tien tekemään sitä mistä nautit eniten – toteuttamaan uusia puutarhaideoita ja kylvämään tai istuttamaan juuri sinun  pihallesi sopivia kasveja. 

  Voit varata oman suunnitteluaikasi sujuvasti verkossa olevasta ajanvarauskalenteristani. Laita pihamuutoksesi käyntiin vastaamalla kyselylomakkeeseen, joka auttaa sinua kirjaamaan ylös omia puutarhaunelmiasi.

  Kun varaat aikasi nyt, pääset jo saman tien valmistautumaan pihasi muutoksen toteutukseen ja kohta jo nautitkin olostasi omassa, ihanassa puutarhassasi! 

   

   Lue lisää:
  Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.