Tänä syksynä sain mahdollisuuden toimia vierailevana tuomarina Karavan Puupinta 2023 -ideakilpailussa, joka käsitteli ThermoWood®-lämpöpuumateriaalin käyttömahdollisuuksia ulkotiloissa. Kilpailuun osallistui yli 40 inspiroivaa työtä, ja tehtävänäni oli olla osana tuomaristoa, joka valitsi niiden joukosta voittajat.

Tässä kilpailussa ThermoWood®-lämpöpuumateriaali oli päätähtenä, ja sen monipuolisia ominaisuuksia hyödynnettiin luovasti erilaisissa ideoissa kalusteista, piharakenteisiin, koristeisiin ja istutuslaatikoihin.

ThermoWood® Lämpöpuun ominaisuuksia

Lämpöpuu Yhdistys ry. määrittelee lämpökäsitellyn puun seuraavasti:
ThermoWood® -puumateriaali on valmistettu täysin luonnonmukaisesti korkeiden lämpötilojen ja vesihöyryn avulla. Hallittu lämpökäsittelyprosessi parantaa puun teknisiä ominaisuuksia tehden siitä mittapysyvää, lahonkestävää ja pihkatonta. ThermoWood -tuotteet ovat myrkyttömiä ja ne soveltuvat hyvin sekä ulko- että sisäkäyttöön kaikissa ilmastoissa.

Lämpöpuu tarjoaa monia etuja puutarhasuunnittelijoille ja puutarhaharrastajille. Sen säänkestävyys, mittapysyvyys, luonnonmukainen ulkonäkö ja ympäristöystävällisyys tekevät siitä ihanteellisen materiaalin ulkokäyttöön.

Käyttökohteita lämpöpuulle puutarhassa

Lämpöpuu tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia puutarhasuunnittelijoille ja puutarhaharrastajille:

Terassit ja parvekkeet: Lämpöpuu on ihanteellinen valinta terassi- ja parvekelaudoitusten rakentamiseen. Sen säänkestävyys ja mittapysyvyys takaavat kestävän rakenteen. Siitä voi rakentaa myös kauniit viherhyllyt tai seinäpaneelit.

Puutarhakalusteet: Voit luoda kauniita ja kestäviä puutarhakalusteita, kuten pöytiä, tuoleja ja penkkejä, käyttäen lämpöpuuta. Kalusteissa lämpöpuun kaunis pinta pääsee hyvin edukseen. Puu on kosketukselle miellyttävä ja lämpimältä tuntuva materiaali materiaali.

Istutuslaatikot: Lämpöpuusta valmistetut istutuslaatikot ovat sekä tyylikkäitä että käytännöllisiä. Luonnonmateriaali korostaa kasvien kauneutta. Eri puulajit ja materiaalin leveysvaihtoehdot vaikuttavat lopulliseen ulkonäköön. Istutuslaatikon sisällä on hyvä olla erillinen ruukku, jotta kastellessa märkä multa ei ole kosketuksissa laatikkoon.

Portaat ja aidat: Lämpöpuu sopii hyvin portaiden laudoitukseen ja aitojen rakentamiseen puutarhassa.

Pergolat ja näkösuojat: Lämpöpuu sopii hienosti materiaaliksi näyttäviin pergoloihin ja ilmeikkäisiin näkösuojiin olivatpa ne kiinteitä rimoituksia tai liikuteltavia paneeleja.

Kokemuksia ideakilpailun vierailevana tuomarina

Kokemukseni Karavan Puupinta 2023 Ideakilpailun tuomaristossa oli innostava. Mukana oli hienoja kilpailutöitä ja idearikkaita suunnittelijoita eri aloilta. Karavan ThermoWood®-lämpöpuumateriaali tarjoaa hienoja mahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää suunniteltaessa ja toteutettaessa upeita unelmapihoja. Voittajat todistivat, että puutarhatuotteiden suunnittelussa voi yhdistää monipuolisesti tyylin ja toimivuuden.

 

Palkitut työt:

Voittaja: Rodeo Outdoor lounge chair | Tobias Feuerbacher
1. kunniamaininta: Riimi | Lisa Nora
2. kunniamaininta: Pinta TASO | Ivo Mukkulainen

Voit tutustua palkittuihin töihin täällä.

Tuomaristo 2023:

Jaana Karell | Karell Design, puutuotteiden suunnitteluun erikoistunut teollinen muotoilija, taiteen maisteri
Jaakko Soini | Karava, toimitusjohtaja
Sari Lampinen | MSGD puutarhasuunnittelija, Puutarhasuunnittelu Puksipuu

Kiitos Karavalle ja päätuomari Jaana Karellille mahdollisuudesta olla vierailevana tuomarina mukana tässä inspiroivassa ideakilpailussa!

 

PS. Jos tarvitset omassa pihassasi apua ideointiin ja suunnitteluun, varaa itsellesi  Suunnitteluapua pihapulmiisi verkossa. Autan sinua mielelläni. Lue lisää TÄÄLLÄ.