Suihkulähde puutarhaan – mutta millainen? Tämä kysymys saattaa nousta mieleesi, kun pohdit eri vaihtoehtoja.

Niin myös Tarjalle, joka haluaa rakentaan pihalleen vesiaiheen. Sain häneltä viestin ja hän mietti seuraavaa:

”Miten oma puutarhatyyli vaikuttaa suihkulähteen valintaan?”

Kysymys on todella hyvä. Suihkulähde tai muu vesiaihe sopii sijoitettavaksi eri tyylisiin puutarhoihin… mutta vaatii mallin ja ulkonäön mukauttamista omaan puutarhatyyliin sopivaksi. (Jos et ole vielä tehnyt testiäni ja löytänyt omaa puutarhatyyliäsi, voit tehdä sen TÄÄLLÄ.)

Suihkulähde puutarhaan - suunnittelu © Sari Lampinen Puksipuu
 

Suihkulähde puutarhaan – Luonnollinen puutarhatyyli

Luonnollisen tyylin mukaiseen puutarhaan tai pihan osaan sopii hienosti esimerkiksi puro ja pihalampi, jollaiset suunnittelin  Jannelle.

Puro mutkittelee iloisesti kivien lomitse ja solisee alempana olevaan pihalampeen tai -altaaseen.

Lammen kosteilla reunamilla kasvaa rehevää, kukkivaa kasvillisuutta. Kivet ja sora on aseteltu niin, että sammakot ja puutarhan muut pienet vierailijat pääset turvallisesti veteen ja myös sieltä pois.

Suihkulähde puutarhaan

Modernin puutarhatyylin vesiaihe

Modernissa puutarhassa vesi voi valua vaikka kiiltävän teräksisen pallon pintaa pitkin tai ilmestyä esiin putouksena ja kadota sitten vesiaiheen juurella olevien kivien joukkoon kuten yllä vasemmalla suunnittelemassani Caritan puutarhassa.

Vesi voi olla myös pinnaltaan tyyni ja malliltaan pohjattoman tumma suorakaiteen muotoinen allas, joka heijastaa yllä kulkevat pilvet ja vieressä kohoavan kasvillisuuden.

 

 

Suihkulähde puutarhaan - vasen suunnittelu © Sari Lampinen Puksipuu

 

Suihkulähde Romanttiseen puutarhatyyliin

Romanttisessa puutarhassa suihkulähde on useimmiten koristeellinen. Sen vesiaihe voi olla kasvillisuuden keskellä jalallinen tai maljamainen. Ympäristöstä riippuen suihkulähde voi olla myös kuten vasemmassa kuvassa suunnittelemani klassinen allas, jossa vesi suihkuaa iloisesti ylöspäin ja sirottuu pieniksi pisaroiksi ilmaan.

Vaihtoehtoisesti vesi voisi pulputa myös suihkulähteen figuurin kannattelemasta amforasta tai muusta koristeaiheesta takaisin altaaseen. Suihkulähde voi olla myös osittain vaikka maahan upotetussa ruukussa.

 

Kun valitset omaan puutarhaasi sopivaa ideaa, vesiaihetta tai muuta elementtiä toteutettavaksi, suosittelen miettimään sekä omaa että puutarhasi päätyyliä.

Voit ottaa esiin vaikka laatimani puutarhatyylioppaan, jonka sait tehtyäsi puutarhatyylitestin. Siitä löytyy valmiiksi monia pihaideoita, jotka ovat hyvin linjassa oman tyylisi kanssa. Muiden ideoiden kohdalla kannattaa käyttää omaa puutarhatyyliään ’linssinä’ ja muokata idea sopimaan juuri omaan, tyylinsä mukaiseen unelmapuutarhaan.

 

Laatimassani idealomakkeessa on myös tilaa suunnitella, kuinka ja millaisella aikataululla lähtisit puutarhaideoitasi toteuttamaan. Voit tulostaa lomakkeet itsellesi tästä.

Ja jos haluat apua ideoiden jatkokehittelyyn, varaa kanssani ’Pihasuunnittelu verkossa’. Istutaan yhdessä miettimään, miten ideoistasi voisi toteuttaa hyvän kokonaisuuden!