Vastasin Viherpihan Me vastaamme -palstalla Annelin kysymykseen ’Mitä kasveja maalämpöputkien ympärille? Uusi maalämpöputkisto on upotettu pihalle noin metrin syvyyteen. Mitä voisin istuttaa? Kiinankatajia? Asun itärajalla.

 

VASTAUS: Kannattaa välttää syväjuuristen kasvien istuttamista lämmönkeruuputkiston päälle. Puuston kasvua tulisi rajoittaa koko reitin varrella. Se on järkevää myös putkiston kunnon tarkkailun ja mahdollisten huoltotoimenpiteiden kannalta.

Käytä istutuksia suunnitellessasi apuna reitistön asennussuunnitelmaa ja kaivojen linjauksia. Istuta puut reuna-alueille riittävän kauas putkista. Suuremmille havu- ja lehtipensaille löydät paikat sieltä, missä putket ovat kauimpana toisistaan. Nurmi, perennat ja pienet pensaat sopivat koko alueella.

Kiinankatajat antavat pihalle rakennetta, mutta valitettavasti kaikki katajat maistuvat rusakoille ja muille metsän eläimille. Pilarimainen kiinankataja on onneksi helppo suojata. Suosittelen tuiviotakin, se ei maistu rusakoille eikä kotiloille. Koristeheinät olisivat myös hyvä lisä kasvipalettiisi.

 

Mitä kasveja maalämpöputkien ympärille

Vastaus ilmestyi Viherpihan numerossa 6/2021.

 

Löydä oma puutarhatyylisi! Lähetän sinulle ideoita, jotta voit luoda puutarhasta oman paratiisisi!