Kysyin viime viikolla uutiskirjeessäni kasvien valintaan liittyvistä haasteista. Nina toi esiin todella mielenkiintoisen näkökulman – valaistus ja valaistavaksi sopivat kasvit. Hän  kirjoitti haasteista omassa puutarhassaan seuraavasti:

¨Ensimmäisenä esille nousi valaistusten sijoittelu pienessä rivitalon puutarhassa. Mitä asioita otan huomioon, että saan tuotua kasveja esille valaistuksella?¨– NINA

 

Millaiset kasvit sopivat valaistavaksi?

Kun elää puutarhan rytmissä, aistii vuodenaikojen mukanaan tuomat muutokset hyvin selvästi. Kaikki muuttuu koko ajan. Muutos etenee hienovaraisesti päivästä toiseen. Samoin tekevät niin kasvit kuin valon määräkin.

Puutarha on pimeimmillään juuri ennen kuin lumi peittää maan. Lehdet ovat pudonneet puista, kylmä romauttanut useimpien perennojen ryhdin. Juuri silloin valon kaipuu on suurin. 

Jotta tähän hetkeen löytää sopivia kasveja kohdevalaistavaksi, vaatii se niiltä erityisiä ominaisuuksia. 

Kun valitset puutarhastasi valaistavia kasveja, tulee niissä olla ennen kaikkea pysyvyyttä. Kasvin tulee olla sellainen, että se säilyttää muotonsa kautta vuoden tai siitä paljastuu jotain muuta mielenkiintoista lehtien karistua.

 

Ainavihannat kasvit

Ensimmäisenä tällaisista kasveista tulevat mieleen havukasvit kuten katajat, tuijat, marjakuuset ja hemlokit. Vapaasti kasvavina tai muotoonleikattuina. Ne ovat kasveina ainavihantia ja lähes samanlaisia kesät talvet.

Jos ajatuksena on hankkia puutarhaan uusi valaistava havukasvi, kannattaa valita tarpeeksi suuria taimia ja tarkistaa, kuinka isoksi valittava laji tai lajike tulee kasvamaan. Tarvitset kasvin, joka nousee selkeästi lumenpinnan yläpuolelle. Myös runsaslumisena talvena! Näin valitsemassasi kasvissa riittää valaistavaa koko talvikaudeksi. 

 

Tällä rivitalon takapihalla oli vanha, ehkä jo hieman kärsinytkin kataja, joka päätettiin säästää. Pihan omistaja karsi siitä alimpia oksia ja toi esiin kaartuvan rungon. Kasvi valaistiin muutamalla pienellä kohdevalaisimella ja siitä tuli mitä mainioin katseenvangitsija puutarhan japanilaistunnelmaiseen osaan! (Tästä pihasta tulossa lisää kuvia blogiin kevään aikana.)

 

 

Talon läheisyydessä kasvoi ryhmä komeita mäntyjä, jotka vain odottivat tullakseen valaistavaksi. Kohdevalo tuo upeasti esiin rouhean kaarnaan ja etenee puun pintaa pitkin ylös latvustoon. Männyt nousevat upeasti esiin niiden takana olevasta pimeästä, kallioisesta metsämaisemasta.

Nyt asukkaat ihailevat terassilta avautuvaa luonnonkaunista maisemaansa myös pimeän aikaan. Valaistut männyt ovat myös näyttävä katseenvangitsija kotiin saavuttaessa. (Lisää tämän puutarhan kuvia löydät täältä.)

Entäpä lehtensä pudottavat kasvit?

Jos korkeat havukasvit eivät ole sinun makuusi, miten olisi lehtipuu? Lehtipuut pudottavat lehtiverhonsa, mutta saattavat paljastaa hyvin kauniin rungon ja oksiston ihailtavaksi. Katso vaikka, kuinka ihana onkaan postauksen ylimmässä kuvassa olevan tuohituomen sävy ja rungon kiilto!

Riippuvat, sateenvarjomaiset tai ylvään pylväsmäiset puut ovat näyttäviä valaistuskohteita. Riippapuiden ryhmään kuuluvat ne monet kasvit, joita huomaan itse mielelläni valaisevan. Niiden tunnelmassa on jotain niin salaperäistä.

Upeita, valaistavaksi sopivia yksityiskohtia ovat myös mutkikkaat rungot, rouhea tai kuoriutuva tuohi. Katso vaikka, kuinka ihana onkaan postauksen ylimmässä kuvassa olevan tuohituomen sävy ja rungon kiilto!

Mitä persoonallisempi ominaisuus kasvilla on sen parempi. Katso, mikä puussa on mielestäsi kaunista ja tuo se sitten esille!

 

Valaistavat kasvit pienessä puutarhassa

Pienessä rivitalopihassa sopivat valaistavaksi esimerkiksi näyttävä riippahernepensas tai pienikokoiset hedelmäpuut. Kapeat havut ovat myös hyviä. Suuremmankin puun voit valita, jos tila antaa myöten tai olet valmis muotoonleikkaamaan sitä säännöllisesti. 

Kokeile valaista vaikka seuraavia puutarhasi kasveja:

 

  • Pilarikataja
  • Pystykasvuinen tai muotoon leikattu marjakuusi
  • Tuijat – pylväsmäiset tai kookkaimmat pallot
  • Riippahernepensas
  • Sirotuomipihlaja
  • Luumut ja kirsikat
  • Vanhat pensaat, joilla on puumaiset oksat kuten syreenit

Kiitos Ninalle viestistä! Toivottavasti myös sinä löysit ideoita pihasi valaistusta varten. Ensi kerralla vielä  jatketaan! Valaistavaksi sopivat kasvit ovat edelleen aiheena, mutta silloin valitaan kohteiksi myös muita kuin puuvartisia kasveja ja pohditaan ylipäätään valaistusta pienellä pihalla.

Tässä oli minun kokemuksiani. Entäpä mitä kasveja sinä olet valaissut omassa puutarhassasi? Oletko ollut tyytyväinen lopputulokseen?

Hei! Olen Sari. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Piditkö lukemastasi? Saattaisit silloin pitää myös laatimastani Tyylitestistä. Puksipuun Tyylitestin avulla löydät itsellesi ominaisen puutarhatyylin. Saat myös avuksesi oppaan, jonka avulla siirrät tyylin omaan puutarhaasi.