Kun sulkee silmät, tuntuu kuin olisi etelässä. Rennosti istuskellen. Lämpö iholla. Rauhallinen terassi auringon paisteessa.

Kun avaa jälleen silmät, olisi kiva nauttia mieleisestä, helppohoitoisesta ja puoleensavetävästä oleskelualueesta omassa puutarhassasi.

Muutos on muutaman askeleen päässä. Kun seuraava lämpöaalto tulee, ole valmiina.

Ota avuksesi 3 keinoa, joilla piristät terassisi ilmeen nopeasti kesäiltoja ja ensimmäistä lomapäivääsi varten:

 

1. Pese terassi ja sen kaikki pinnat

Pese terassin kaikki pinnat. Pesu raikastaa terassialueen välittömästi. Siisti ja hoidettu pinta tekee siitä uudenveroisen.

Aina ei todellakaan tarvita päällysteen vaihtoa. Moni asiakkaani yllättyy, kuinka hienosti oleskelualueen kiveys ´uudistuu´ ja kirkastuu, kun sen pesee painepesurilla. Muistathan tarvittaessa lisätä uutta saumaushiekkaa pesun jälkeen.

Jos sinulla on puuterassi, anna terassin kuivahtaa kunnolla pesun jälkeen. Sitten voit arvioida, annatko sen harmaantua luonnollisesti vai käsitteletkö sävyttävää pigmenttiä sisältävällä puuöljyllä? Vai kenties värittömällä öljyllä?

Jos päädyt puuöljyyn, älä levitä liian paksua kerrosta. Ohut kerros riittää ja se säilyttää puun pinnan kauniimpana.

Tarkista samalla onko oleskelualueesi pinnoissa korjattavaa tai muuta pientä huollettavaa. Laita pikku fiksaukset kuntoon puhdistuksen yhteydessä.

 

 

 

2. Suuret ruukut ja terassi kuuluvat yhteen

Suuriin ruukkuihin voit istuttaa runsaan yhdistelmän kausikasveja ja koota lempikasveistasi näyttäviä kokonaisuuksia. 

Jos pidät enemmän minimalistisesta tyylistä, käytä ruukun pinnalla koristekatteita tai -kiviä. Ne viimeistelevät näyttävästi yksinkertaiset ja selkeämuotoiset istutukset.

Suuri ruukkuhan on näyttävä, mutta se on ennenkaikkea helppohoitoinen kasvien hoidon kannalta. Ruukun suuri koko vähentää kastelutarvetta ja lisää siten merkittävästi ruukkupuutarhan helppohoitoisuutta.

Valitse ruukuille paikat, joissa voit ihailla niitä sisältä käsin ja myös oleskelualueella istuskellessasi.

Ruukkuja kannattaa olla useampi.

Voit

  • kehystää niillä istuinryhmän,
  • täyttää paljaan seinustan tai
  • asettaa ruukut terassin sisäänkäynnin viereen. 

Voit myös kierrättää ruukkuistutuksia pihallasi. Tuo terassille aina ne ruukut, jotka ovat juuri silloin kauneimmillaan. 

Muistathan lisätä ruukun pohjaan reiän, jos ruukku on taivasalla. Kasvualusta käy sateiden jälkeen liian märäksi, jos liika vesi ei pääse poistumaan ruukusta.

 

3. Terassi kaipaa tekstiilejä! Valitse mieleiset  istuinpehmusteet, tyynyt, pöytäliinat ja viltit

Tekstiileillä luot helposti haluamasi, kutsuvan tunnelman. Tyynyt ja viltti muuttavat lepotuolin tai ulkosohvan nurkan kotoisaksi paikaksi lukea tai keskittyä hiljaa katselemaan puutarhan elämää.

Täydennä tekstiileillä istutusten värejä tai luo niille kontrastia.

Väripalettisi voi koostua

  • pehmeistä luonnonsävyistä tai
  • pelkistetyistä mustista ja harmaista. Ehkä kuosillisista kankaista näissä hillityissä sävyissä.
  • Tai voit luoda raikasta merenrantatunnelmaa yhdistämällä raikkaita turkooseja oranssiin.
  • Ehkä sinun juttusi on lisätä tehosteväriä energisoimaan muutoin rauhallisen mustaa tai valkoista tilaa?

Valitse rohkeasti oma tyylisi!

Käytä värejä ja kuoseja reippaasti oman mieltymyksen mukaan. Ulkotekstiileihin et kyllästy kovin helposti ja vahvakin väri sopii kesään.

Ole tarkkana materiaalien kanssa. Valitse rungoksi sellaisia tekstiilejä, jotka on tarkoitettu ulkokäyttöön eli ne kestävät homehtumatta öistä kastetta ja sadepäivien ilmankosteutta.

Näihin tekstiileihin voit yhdistää halutessasi myös muita kankaita kuten puuvillaa. Varaa yöksi sisälle vietäville tekstiileille kaunis kori, johon keräät ne illan päätteeksi ja nostat sisälle. Kosteutta kestävät tekstiilit voit jättää terassille valmiiksi seuraavaa päivää varten.

 

Voit lukea aiheesta lisää myös aiemmista postauksistani:

Koristele puutarhasi viikonloppuun

Ennen-Jälkeen: Terassin uudistaminen

Lisää väriä pihaan ja puutarhaan

Näyttävä ja helppohoitoinen terassi

Terassitekstiileillä tulee olla sisua

Laita puutarhasi perusasiat kuntoon

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua valmistautuessasi kesään 🙂 

Ihanaa viikonloppua sinulle! Hyvää terassikautta!

/ Sari

 

TYYNYT TARJOUKSESSA PUKSIPUUSHOPISSA!

PuksipuuShopin valikoimassa olevat Skargaardenin tyynyt on valmistettu laadukkaista ja kestävistä ulkokäyttöön tarkoitetuista materiaaleista.

Valmistaja on tehnyt tyynyihin hinnantarkistusta, joten saat PuksipuuShopissa useat valikoiman tyynyistä nyt selkeästi edullisempaan hintaa.

Tyynyt ovat ehdottomasti yksi omista lempituotteistani Shopin valikoimassa!

Hei! Olen Sari Lampinen. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Oletko jo löytänyt oman puutarhatyylisi? 

Saattaisit pitää laatimastani Tyylitestistä. Puksipuun Tyylitestin avulla löydät itsellesi ominaisen puutarhatyylin ja saat avuksesi oppaan, jonka avulla siirrät tyylin omaan puutarhaasi.