Pihan tärkeimpien suunniteltavien joukkoon kuuluvat terassit ja oleskelualueet. Kun ne ovat kunnossa, lisääntyy puutarhan käyttö huimasti.

Mitä terassilla halutaan tehdä?

Terassin uudistaminen lähtee aina liikkeelle tarpeista. Kun toiveet ovat selvillä, on suunnittelussakin selkeä edetä.

 

Tässä pihassa oleskelualueella haluttiin olevan tilaa mukavan kokoiselle sohvaryhmälle sekä pitkälle ruokapöydälle tuoleineen. Puutarhaan haluttiin oleskelualue, jossa viihdyttäisiin niin perheen kuin runsaan ystäväjoukon kesken.

Koska tarvittava oleskelualue olisi kooltaan laaja, päätin yhdistää alueella kahta eri päällystemateriaalia – terassilautaa ja betonikiviä. Lisäksi suunnittelin terassialueen kahteen tasoon, jotta kokonaisilmeestä tuli keveämpi ja mielenkiintoisempi.

Havainnekuvassa uusi oleskelualue näyttää tältä:

Puuterassin mitoitin sohvaryhmää ajatellen. Kalusteiden lisäksi jätin vapaata tilaa, joka olisi tarpeen suurempia juhlia järjestettäessä. Näin terassille mahtuisi ylimääräisiä pikkupöytiä ja tuoleja tarpeen mukaan.

Askelmaa alempana on nyt selkeä oma tilansa ruokailuryhmälle. Betonikivellä päällystetty alue on rajattu yhdeltä sivultaan koristepensain ja valaistu pienpylväsvalaisimilla hämärtyviä alkusyksyn iltoja ajatellen. Pöydän luota on sujuva yhteys puuterassia pitkin keittiöön.

 

Tarvitaanko näkösuojaa?

Näkösuojan tarve perustuu aina järkeen ja tunteeseen. Jotta tilassa voi oikeasti rentoutua, tulee sen olla suojaisa ja rauhallinen. Oleskelualueella onkin tärkeää, että sinun ei tarvitse olla valppaana ohikulkijoita ja naapureita tervehtiäksesi. Oleskelualue on rentoutumista varten ja sen luomiseen tarvitaan näkösuojia.

Näkösuoja voi voi toimia näköesteenä terassille päin katsottaessa, mutta se voi toimia näköesteenä myös terassilta ulospäin aukeaviin näkymiin.

Tähän puutarhaan suunnittelemani näköeste toimii näissä molemmissa tarkoituksissa!
Ikivihreä tuija-aita antaa suojaisan taustan sohvaryhmälle. Se muodostaa puutarhaan seinämän, joka korostaa terassin huonemaisuutta.
  • Samalla ikivihreä istutus katkaisee näköyhteyden pihatielle, joka käytetään yhteisesti takatontille muuttavien asukkaiden ja aivan alkuvaiheessa myös rakentajien kanssa.
  • Toisekseen se mahdollistaa laajennetun terassin ja autopaikan sijoittumisen vierekkäin. Kummallakin on nyt oma, suojaisa paikkansa.
  • Lisäksi tuija-aita toistaa pihatien laidassa jo aiemmin sijainnutta tuija-aitaa ja luo mukavaa rytmiä sijoittumalla sisemmäs puutarhaan.
Kun tuijat hieman kasvavat, on aita täysin umpinainen ja tarjoaa ympärivuotisen vihreän seinän puutarhan ´olohuoneen´ ja autopaikan välille.

Näkösuojien ei tarvitse olla yhtenäisiä muureja tontin rajoilla, vaan tärkeämpää on sijoittaa ne strategisesti oikeisiin paikkoihin.

Jos haluat nähdä millainen puutarhasta tuli ja miltä se näyttää ensimmäisenä syksynä rakentamisensa jälkeen, KLIKKAA TÄSTÄ.

 

Kerro myös, mitkä asiat vaikuttavat omaan viihtymiseesi terassilla? Mihin olet tyytyväinen? Entä mitä mahdollisesti haluaisit muuttaa?

Kirjoita kommenttisi alle ja kerro meille. Sinun ideasi voi antaa inspiraatiota myös muille ja minä kirjoitan mielelläni esille tulevista aiheista myös tulevissa postauksissani.

Paljon kiitoksia lukemisesta ja omien ajatustesi jakamisesta!

Jos joku tuttavistasi harkitsee terassin uudistamista ja uskoisit jakamistani ideoista olevan hänelle apua, jaa tämä postaus eteenpäin. Sharing is caring!

Sari