Keskustelu Noel Kingsburyn kanssa innoitti minut sukeltamaan kuva-arkistoni uumeniin.

Kysyin keskustellessamme häneltä hänen uudesta tulevasta kirjastaan. Kirjan aiheena on Jimi Blake ja hänen puutarhansa Hunting Brook Gardens Irlannin Wicklow vuorilla – yksi kiehtovimmista vierailemistani puutarhoista.

 

Hunting Brook Gardens ja Jimi Blake

Kävin Jimin puutarhassa ensimmäisen kerran vuonna 2007.

Luin puutarhasta jutun BBC Gardeners´ World -lehdessä. Ihastuin siihen heti ensi silmäyksellä ja päätin, että tuonne on päästävä! Kirjoitin Jimille ja jo parin kuukauden päästä olin matkalla kohti Wicklow´n maakuntaa ja Jimin puutarhaa.

A road up to the Jimi´s house that is nesting among the lush planting. Wooden houses are really rare in Ireland.

 

Luonnollinen puutarhatyyli eksoottisin maustein

Puutarha oli jo lehden kuvissa todella kiehtova, mutta sen tunnelma paikan päällä vielä huikeampi!

Vietin puutarhassa pari päivää Jimin vieraana kuvaillen kasveja ja niiden eksoottisen värikkäitä yhdistelmiä, koristeheiniä sekä kasvien keräysmatkoilta tuoduista siemenistä kasvatettuja erikoisia lajeja.

Puutarhassa riitti ihmeteltävää aamusta iltaan. Kasvihuone pursuili taimia ja kanat kotkottivat kotoisasti kanalassa. Jimin koirat kulkivat seurana pitkin puutarhan polkuja.

Planting combinations including  Angelica ´Vicars Mead´, Persicaria, Dahlia ´Tequila Sunrise´, Geranium ´Rozanne´ and Verbena bonariensis.

 

Vierailun täydensi kurssi, jossa Jimi Blake perehdytti päivän ajan kasveihin ja omantakeiseen istutustyyliinsä. Puutarhasuunnittelija Elma Fenton koulutti toisen päivän pihasuunnittelua. Huikea kokemus!

Jimi Blake is a real plantsman – a person who knows his plants through and through, collects them from the slopes of Himalayan and creates true art with them. A view from the garden towards the serene Wicklow Mountains.

 

Minusta on erityisen mielenkiintoista se tapa, kuinka puutarhan istutuksissa on nivottu yhteen heiniä, perinteisiä puutarhakasveja ja todella eksoottisia yksilöitä. Lopputulos on superenerginen, värikäs ja silti jollain tapaa hyvin rauhoittava.

Lisää kuvia, värejä ja tunnelmia löydät lehtijutusta Luonnollisuutta eksoottisin maustein , jonka kirjoitin aikoinaan puutarhasta Kotipuutarha-lehteen.

Hunting Brook Gardens on lehtijuttuni otsikon mukaisesti tyyliltään luonnollinen, mutta siihen on lisätty eksotiikkaa harvinaisin kasvein ja vahvoin väriyhdistelmin.

Koristeheinillä on luonnollisen tunnelman syntymisessä suuri merkitys. Samoin meillä yksivuotisena tai vain kesäajan ulkona kasvatettavilla kasveilla.

VINKKI: Jos haluat luoda samaa tyyliä ja värien ilotulitusta omaan puutarhaasi, lisää istutustesi joukkoon koristeheinien ohella värikkäitä daalioita, ruostekukkia, verililjapuita sekä muita usein yksivuotisena kasvatettuja koristekasveja, jotka tuovat väriä ja runsasta, jatkuvaa kukintaa puutarhaasi.

 

Ornamental grasses are such an important part of Jimi´s garden. They weave in the naturalness to the inspiring, exotic planting combinations. 

 

Juuri luonnollisuuden käsitteestä ja luonnonmukaisuudesta keskustelimme Noel Kingsburyn kanssa. Puutarha ei istu varsinaisesti mihinkään luonnonmukaista istutustapaa kuvaavaan luokkaan, joita hän käsitteli ammattilaisille suunnatussa Habitare -luennossaan. (Löydät näistä luennoista lisää edellisestä postauksestani.)

Silti puutarhan tyylistä puhuttaessa, on Hunting Brook Gardens puutarhana tyyliltään luonnollinen. Se on jatkuvasti muuntuva, erityinen ja puutarhamaailman rajoja rikkova. Villin luonnollinen, eksoottisin maustein kuten aikoinaan kirjoitin.

 

Jimi Blake kertoo puutarhastaan Gardeners´ World -ohjelmassa

Vuonna 2017 BBC Gardeners´World teki TV-vierailun Jimin puutarhassa ja seuraavaksi siitä on siis tulossa Noel Kingsburyn kirjoittama kirja. Jimin istutustyyli on ainutlaatuinen ja odotan kirjaa jo innolla!

Jimin puutarha on jatkuvassa muutoksessa. Nyt sinne ovat löytäneet tiensä kaktukset. Mitähän kaikkea vielä näemmekään!

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/_DM0OVvQvSE" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Down the hill from Jimi´s is situated June´s marvellous garden. From left to right Jimi Blake, Sari Lampinen and June Blake.

 

Täytyy mainita, että osa Jimi luomasta ainutlaatuisesta, kiehtovasta istutustyylistä tulee ehkä jo geeneissä tai kumpuaa lapsuudesta. Myös hänen siskonsa ja äitinsä puutarhat ovat aivan huikeita! Tässä poseeramme yhdessä hänen siskonsa kanssa. Taustalla näkyy Junen puutarha.

Puutarhatyylit ovat kiehtovia. Joskus sen omimman tyylinsä löytäminen vaatii yhdistelemistä ja ennakkoluulottomuutta.

Jos sinä etsit vielä omaa puutarhatyyliäsi, suosittelen tekmään laatimani tyylitestin. Se kertoo sopiiko sinulle parhaiten moderni, romanttinen vai luonnollinen tyyli. Saat avuksesi myös tekemäni oppaan, joka neuvoo oman tyylisi perusteet.

Juuri se omin puutarhatyyli saattaa syntyä yhdistelmänä. Ota siis testissä tulokseksi saamasi tyyli päätyyliksesi ja lisää siihen mausteeksi ripaus toista tyyliä.

Jotta voisit testata eri yhdistelmiä ja pohtia omia mieltymyksiäsi, saat oppaat myös kahdesta muusta testissä mukana olevasta tyylistä eli kaikkiaan kaikki kolme opasta.

>> Testiin pääset TÄSTÄ tai klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

Osallistu myös keskusteluun ja kirjoita kommenttisi. Olisi kiva kuulla, mitä pidit tästä istutustyylistä!

 

Lue lisää:

Luonnonmukainen istutustyyli – Perennat pääosassa

Luonnollinen puutarha eksoottisin maustein

Kuinka lisätä ripaus oranssia puutarhaan

Lisää väriä pihaan ja puutarhaan!