Oletko miettinyt, mitä kasveja haluaisit kohdevalaista omassa puutarhassasi? Tai harkinnut ostavasi uusia kasveja valaistavaksi?

Entä kun kasvit on istutettu, kuinka niitä valaisisit?

Vaihtoehtoja löytyy onneksi runsaasti niin kasvien kuin valaisimienkin osalta.

Kasveja valaistaessa on suositeltavaa hankkia kohdevalaisin, jossa on nivel kuten yllä olevassa mallissa.

Kasvin kasvaessa kohdevalaisimen valokeilaa voi hienosäätää ja suunnata tarpeen mukaan. Tämän kuvan otin Tampereella vieraillessani eräässä yksityispihassa. Siitä näkee selkeästi, kuinka valaiset esimerkiksi pienen puun tai puumaisen pensaan.

 

Valokeilassa väliaikaisesti

Aiemmassa postauksessa kirjoitin, miksi havut ja puuvartiset kasvit ovat erityisesti varmoja kasveja valaistavaksi.

Ne eivät kuitenkaan ole ainoita vaihtoehtoja.

Syyskaudella voit valita valaistavaksi myös näyttäviä, suurikokoisia koristeheiniä. Erityisen sopivia ovat esimerkiksi koristekastikat ja isosiniheinä. 

Voit suunnata valon myös kukkiviin kasveihin. Myöhään kukkivat pensaat ja perennat ovat tällöin valintasi. Sopivia ovat esimerkiksi: 

  • Pallohortensiat
  • Nauhukset
  • Korkeat jaloangervot 

Jos valaiset koristeheiniä, kukkivia pensaita tai perennoja, kannattaa valita siirrettävä kohdevalaisin. Tällöin voit etsiä valaisimelle uuden paikan, kun kasvin kukoistus alkaa olla ohitse. 

 

 

Kun tarkastelet omaa pihaasi ja harkitset valaistavaksi sopivia kasveja, lue tämän postauksen lisäksi myös aiempi postaukseni puuvartisten kasvien valaisemisesta

Kirjoita ajatuksesi ylös NYT. Valaistusideoiden on taipumus unohtua päivän pidetessä ja luonnon valon lisääntyessä.

Katso ulos ikkunastasi ja arvioi pihanäkymääsi. Mikä postauksen ajatuksista tuntui sinun omaan puutarhaasi sopivimmalta ja miksi? Mitä sinä voisit tehdä NYT, jotta uudesta ideastasi tulisi totta?

Kerro ideasi ja kirjoita se kommenttikenttään. Sinun ideasi voi herättää uusia oivalluksia muissakin ja jakaa iloa eteenpäin.

Postauksen alta löydät vielä kokoamani listan, josta löydät lisää valaistusideoita ja paljon infoa pihavalaistuksen eri osa-alueista.

Myös oma ideasi alkaa kukoistaa, kun kirjoitat sen sanalliseen muotoon ja teet näkyväksi.

Puutarhat ovat iloinen asia. Nautitaan niistä yhdessä!

Sari

Apunasi puutarhan suunnittelussa olen minä, Puksipuun puutarhasuunnittelija Sari Lampinen. Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille. Autan myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kirjoitin tässä postaussarjassa valaistavaksi sopivista kasveista. Linkitän oheen myös postauksia, jossa voit lukea lisää puutarhan valaisemisesta.

Kerron blogipostauksissani vinkkejä, kuinka suunnitella piha, josta nautit joka päivä. Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitä uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi etupiha kerrallaan 🙂

Lue lisää puutarhan valaisemisesta:

Valaistavaksi sopivat kasvit keskittyy puuvartisiin kasveihin kuten puihin ja havuihin

Pihavalaistus joko toimii tai sitten ei – Sen kyllä huomaat joka päivä! asiaa etupihan valaisemisesta

Hyvä ja turvallinen pihavalaistus

Pihan valaiseminen – 3 nopeaa ideaa

Pihan ulkovalaisimet ja niiden sijoittaminen

Mökin ulkovalaistus

 

Jotta pääset täysipainoisesti mukaan, käy tekemässä laatimani Puksipuun Tyylitesti. Se toimii hyvänä pohjana myös muille jakamilleni vinkeille. Saat lisäksi ideoita ja uutisia, joista en kirjoita muualla.