Syksy ja talvi ovat hyvää aikaa tarkastella etupihan valaistusta. Pihavalaistus – sen puutteet ja onnistumiset – tulee parhaiten esille, kun ympärillä on pimeää, märkää eikä lumi ole vielä peittänyt maata.

Etupihalla valaistus on ensiarvoisen tärkeä.

Valaistuksesta riippuu haparoitko pimeässä kotiovelle vai löydätkö sujuvasti perille. Ajattele kuinka ihanaa on, kun pihavalot johdattavat sinut turvallisesti kadulta kotiovelle.

Kotisi näyttää kutsuvalta ja etupihan yksityiskohdat nousevat kauniisti esille ympäröivästä pimeydestä. Kotiin saapuminen on vaivatonta ja hauskaa.

Usein todellisuus on toisenlainen. Pihavalaistus on saattanut kokonaan unohtua, kun pihan laittoon on ryhdytty pitkinä, valoisina kesäpäivinä. Syksy yllättää ja lyö pimeyden suoraan kasvoille.

Pimeässä on todella ikävää, ja jopa vaarallistakin, haparoida. Sen lisäksi, että valaistus tekee pihasta kutsuvan ja kodikkaan, se myös ehkäisee vahinkoja, loukkaantumisia ja tekee kulkemisesta kaiken kaikkiaan sujuvaa.

 

Onko pihavalaistus riittävä?

Pihavalaistusta voi lähestyä eri lähtökohdista. Minä kannatan usein suunnitellessani periaatetta ´Form follows function´ eli mietin ensi suunniteltavan kohteen toimivuuden käytännön tasolla, lisään sitten siihen mausteeksi ripauksen näyttävyyttä ja annan suunniteltavan kohteen muodon hioutua esiin näistä lähtökohdista.

Valaistuksessakin suosittelen miettimään ensin toimivuuden ja valaistuksen käytännöllisyyden omassa arjessasi. Aloita miettimällä, mikä on juuri sinulle tarpeen ja mikä saa sinut voimaan hyvin?

Esitä itsellesi seuraavat kysymykset, kun pohdit etupihasi valaistustarvetta:

  • Onko kadulta selkeä ja turvallisesti etenevä reitti pääovelle?
  •  Näetkö reitin kunnolla koko matkan?
  • Lisääkö valaistus etupihasi kutsuvuutta? Miltä se sinusta näyttää?
  • Voisiko sisääntuloon lisätä näyttävyyttä kohdevalaistuksella? Millaisesta pitäisit?
  • Entä tuntemuksesi – tuntuuko etupiha mielestäsi turvalliselta ja miellyttävältä kulkea?

Kysy lopuksi itseltäsi ( ja muista vastata rehellisesti):

  • Onko etupihasi valaistus hyvä nykyisellään vai tarvitaanko lisävalaistusta?
  • Millaista valaistusta tarvitset?

Millaista virtaa tarvitset?

Pihavalaistukseen eivät riitä pelkät valaisimet. Tarvitaan myös sähköä joko kaapeleilla suoraan sähköverkosta tai matalajännitteeksi muutettuna muuntajan kautta.

Matalajännitteellä toimivat 12V -järjestelmien valaisimet voit laittaa paikoilleen myös itse. Niiden johdotus ei vaadi vastaavaa suojausta kuin verkkovirralla toimivien valaisimien. Matalajännitteiset LED-valaisimet ovat energiankulutukseltaan pienet ja toimivat mitä mainioimmin pihan koriste- ja tunnelmavalaistuksena.

Jos kuitenkin tarvitset tehokkaammin valaisevat polarit, pylväsvalaisimet tai kohdevalaisimet, kannattaa ne valita verkkovirralla toimivien valaisimien joukosta.

Kun valaisimet kytketään verkkovirtaan, tarvitaan ammattilainen niitä asentamaan. Kaapelit voidaan kaivaa paikoilleen itse, mutta kytkentöjä ei saa lähteä itse tekemään.

 

Kaapelointikin vaatii huolellisuutta.

Omakotitalon pihassa sähkökaapeli on kaivettava vähintään 40 cm:n syvyyteen. Pihatietä alitettaessa kaapeli asennetaan suojaputkeen ja sijoitetaan vähintään 80 cm:n syvyyteen.

Kaapeliuriin laitetaan suojaava hiekkakerros kaapelin alle ja päälle. Ennen kuin ura täytetään lopullisesti, laitetaan uraan myös keltainen varoitusnauha 20-30 cm maanpinnan alapuolelle.

Valaistukseen voi lisätä eri kerroksia. Ehkä käytännöllisin jako onkin toteuttaa pihan perusvalaistus eli turvallisuuteen ja käytettävyyteen vaikuttava valaistus verkkovirralla ja säästää matalajännitteiset valaisimet esimerkiksi puuterasseihin upotettuihin koristevalaisimiiin, kohdevalaisimiin ja muuhun tunnelmaa luovaan pihavalaistukseen.

Eri valaisintyyppien käytöstä, valaistuksen ´kerrostamisesta´ ja turvallisuudesta löydät vinkkejä myös aiemmista postauksistani Hyvä ja turvallinen pihavalaistus  sekä 3 tunnelmavinkkiä pimeään puutarhaan.

 

 

Pihavalaistus ja valaisimien sijoittaminen

Jotta tarvittavat kaapelit voidaan kaivaa oikeille paikoilleen, on sitä ennen pitänyt päättää mitä valaistaan ja miten valaistaan.

Liika valaiseminen on oikeastaan yhtä pahasta kuin liian vähän valaiseminenkin. Ei ehkä toiminnallisuuden kannalta, mutta esteettisesti kyllä.

Jotta valo näyttää kauniilta, se tarvitsee ympärilleen pimeyttä.

Mieti siis tarkasti valaisimia sijoittaessasi, mitä haluat valaista ja miksi. Se määrittää, minne valaisimet tulee sijoittaa ja minkä tyyppisiä valaisimia valitset etupihallesi.

Valaisimet voivat itsessään olla kauniit ja huomiota herättävät. Vaikka olisitkin ihastunut johonkin tiettyyn valaisintyyppiin ja sen muotoiluun, kannattaa tarkistaa onko valaisimen polttimon ympärillä valon häikäisyn estävät ritilät tai säleiköt. Näin vältyt sokaistumiselta pihakäytävällä liikkuessasi.

Usein on viisainta käyttää valaisimia, jotka heijastavat valon kohteeseensa eivätkä vedä huomiota itseensä. Niiden sijoittaminen on helpompaa ja ne katoavat puutarhaan valoisan aikaan.

Vinkkejä pihavalaisimien sijoittamiseen löydät aiemmasta postauksesta Pihan ulkovalaisimet ja niiden sijoittaminen.

Hyvin suunniteltu pihavalaistus saa olosi tuntumaan varmalta, turvalliselta ja hyvältä. Se tekee arjestasi ja kotiin tulostasi helppoa.

Pohditko etupihasi valaistustarpeen kartoittavia kysymyksiä? Millaiseen lopputulokseen päädyit?.

  • Riittääkö nykyinen yleisvalaistus turvalliseen liikkumiseen?
  • Oletko ehkä päättänyt lisätä tunnelmavalaistusta tai kiinnittää huomion kohdevalaisimilla johonkin mieleisessi yksityiskohtaan?

Osallistu ja kerro kommenteissa, millainen etupihasi on ja millaista valaistusta sinne mahdollisesti tarvitset.

(Jos et näe  kommentointikenttää postauksen alla, klikkaa postauksen yläotsikkoa tai ensimmäistä kuvaa niin kommentointi ilmestyy postauksen alle.)

Jos haluat varmistaa, että saat etupihan muutoksen aikaan, kommentoi ja tilaa alta Puksipuun uutiskirje. Ilmoitan sinulle seuraavan etupihan suunnittelupostauksen ilmestyessä.

Tehdään tämä yhdessä!

Hei! Nimeni on Sari ja olen apunasi etupihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
 
Kirjoitan tässä postaussarjassa etupihan suunnittelusta ja kerron vinkkejä, kuinka suunnitella etupiha, josta nautit joka päivä. Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi etupiha kerrallaan 🙂
 
Lue lisää:

Etupihan uudistaminen edessä? Lue faktat, miksi se kannattaa tehdä? Etupihan suunnittelusarjan 1. osa

Etupihan suunnittelu alkaa isolla päätöksellä Etupihan suunnittelusarjan 2. osa

Etupihan näkösuojat. Tarvitaanko niitä? Etupihan suunnittelusarjan 4. osa

Etupiha uudistuu kirjoittamani lehtijuttu Viherpiha -lehdessä

 

Asiakkaideni kokemuksia Puksipuun Pihasuunnitelmasta:

” Haluan kiittää loistavasta pihasuunnitelmastasi! Uusi pihamme tuli valmiiksi viime viikolla. Olemme todella tyytyväisiä tulokseen. Kasvit kasvavat vauhdilla. Monet asukkaat täältä alueelta ovat pysähtyneet kävelylenkillä / autolla ja tulleet onnittelemaan meitä uudesta pihasta. Odotan innolla myös syksyä / talvea, kun puutarhassa on kaikki valot päällä. Kiitos! ”

Perhe Tikkurilasta, Vantaa

Kiitos myös! Oli ilo suunnitella piha, jossa valaistuksella on tärkeä rooli. Kun talo sijaitsee tontin takaosassa, tarvitaan käytävien valaistusta, mutta myös tunnelmalliset valot kuten esimerkiksi valoruukut pääsevät hyvin oikeuksiinsa. Minusta on upeaa, että halusitte hyödyntää Suomen pitkän pimeän kauden ja korostaa kotianne sekä puutarhaanne harkitulla valaistuksella!

 

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?