Pihan valaiseminen on just nyt se juttu! Päivät hämärtyvät vauhdilla ja puutarha katoaa pimeään ikkunan takana. Jos kaipaat nyt heti valoa ja tunnelmaa pihallesi, tulee valittavien ratkaisujen olla nopeasti toteutettavissa.

Varhain laskeutuva pimeä antaa sinulle loistavan mahdollisuuden valaista puutarhaasi. Voit korostaa siitä eri asioita kuin valoisaan aikaan ja nähdä puutarhasi aivan uudella tavalla. Jo pienikin valokehä oleskelualueella luo tunnelmaa ja nostaa pihan esille ikkunan takana.

Älä siis luovu puutarhastasi vielä, vaan nauti valon ja pimeän aikaan saamasta tunnelmasta.  Katsele valojen salaperäisiä varjoja ja lämmittele ulkotulen lämmössä. Syksy on ihanaa aikaa!

Ohesta löydät vinkkejä, kuinka valaiset helposti puutarhaasi – ilman kaivamista ja sähkökaapeleiden asentamista!

Näitä ideoita voit hyödyntää olipa puutarhassa pihavalaistusta tai ei. Pimeään puutarhaan luot aivan uuden ilmeen. Olevaan pihavalaistukseen lisäät uuden, tunnelmallisen kerroksen valoa. (Lisää valaistuksen kerrostamisesta, voit lukea TÄÄLTÄ.)

Kukin seuraavista kolmesta ryhmästä toimii parhaiten hieman eri käyttötarkoituksissa. Myös vaatimukset sijoituspaikan suhteen ovat erilaiset.

Klikkaa kuvia ja sinulle aukeaa osasta tuotteista lisätietoja.

 

 

1. Lyhdyt – pihan valaiseminen alkaa jo kuistilta ja terassilta: 

Lyhty Möja, Skargaarden, PuksipuuShop

Lyhdyt ovat nopea ja käytännöllinen keino tuoda valoa puutarhaan. Sinun ei tarvitse huolehtia sähköstä ja voit valita sijoituspaikan mielesi mukaan.

Jos lyhdyssäsi on aito tuli, valitse sijoituspaikka niin ettei lyhty pääse kaatumaan eikä sytyttämään mitään ympäristössään. Palamaton alusta on aina hyvä valinta.

Liekin lepatuksen saa turvallisesti aikaan myös ledeillä. Valitse ladattava led-lyhty niin sinun ei tarvitse huolehtia virtapistokkeista ja johdoista. Sähkönkulutus on myös todella pientä.

 

2. Valonauhat ja valaistut katseenvangitsijat

Valonauhoilla valaiset terassit, pergolat tai mökkipolun. Ne on helppo asentaa paikoilleen ja siirtää tarpeen mukaan eri paikkaan. Jatkopalat tai muutoin pitkä valonauha antaa mahdollisuuden valaista jopa parinkymmenen metrin matkan.

Puutarhan pimeän ajan katseenvangitsijoita ovat esimerkiksi valaistut patsaat, vesiaiheet ja valoruukut. Kaikki ne tuovat uutta mielenkiintoista katseltavaa muutoin pimeään puutarhaan.

Maapiikillä varustetut, siirrettävät ja suunnattavat kohdevalaisimet ovat myös käytännöllisiä. Niissä on usein valmiiksi 5 metrin johto ja tarvittaessa voit lisätä siihen ulkonakäytettävän jatkojohdon. Valitse paikka silloin niin, että johdon ei tarvitse mennä polun tai käytävien ylitse. Paras ja turvallisin vaihtoehto on kuljettaa kaapelia istutusalueen kasvillisuuden lomassa.

Edellämainittuja valoja varten tarvitset useimmiten ulkopistokkeen virtalähteeksi.

 

3. Ulkotakat ja -tulet sekä tulikorit

Ulkotulet ja tulikorit toivottavat vieraat tervetulleiksi ja ulkotakka kokoaa ystävät tunnelmallisesti yhteen.

Ulkotakka on monen haave, joka on nykyään onneksi helppo toteuttaa.

Ulkatakka tai kamina voi olla myös siirrettävä, kunhan se on riittävän painava ja malliltaan tukeva. Siirrettävyydessä on hyvänä puolena mahdollisuus ottaa huomioon tuulensuunta tai oma vaihtelunhalu ja siirtää välillä paikkaa puutarhassa.

Kun mietit ulkotakan sijoittamista, valitse paikka joka on vähintään neljä metriä rakennuksesta sekä saman verran myös naapurin rajasta.

Palamaton alusta on tärkeä. Samoin kuten tulen kanssa aina: tulta tulee vahtia eikä jättää sitä yksinään palamaan. Muista myös sammuttaa tuli huolellisesti, kun siirryt sisätiloihin.

Jos haluat käyttää pimeyden hyödyksesi ja miettiä puutarhasi valaistustarpeitasi, lue aiemmista blogipostauksistani erilaisista pihavalaisimista ja niiden käytöstä. Linkit löydät alta.

Nähdään puutarhassa!