Hyvillä ideoilla vanhat betonilaatat taipuvat jopa tukimuureiksi. Yksi tapa rakentaa kestävän kehityksen mukainen puutarha on kierrättää jo olemassa olevia materiaaleja.

Pihallasi saattaa olla kasa betonilaattoja odottamassa pois vientiä, tai olet päättänyt vaihtaa läpäisevän päällysteen vanhojen laattojen tilalle. Ennen kuin luovut vanhoista laatoista, voisit harkita niiden uusiokäyttöä omassa puutarhassasi.

Asenna betonilaatat pystyyn

Uudenlainen idea betonilaattojen kierrättämiseen löytyi kansainvälisestä Floriade Exposta, Almeressa Alankomaissa.

Wilde Weelde -puutarha oli täynnä inspiroivia ideoita, ja yksi niistä oli juuri tämä pesubetonilaattojen kierrättäminen tukimuurien rakentamiseen. Tukimuureilla saattoi istua ja niistä oli tehty myös reunuksia hiekkakäytäville ja polkuja istutusalueiden poikki.

Oivallus oli asentaa laatat pystysuoraan niin, että isommat sivut eli laattojen ylä- ja alapuolet tulivat toisiaan vasten. Laattojen väleissä ei ollut laastia. Ne oli vain asennettu routimattomalle alustalle ja tuettu päädyistä.

 

vanhat betonilaatat tukimuureiksi

 

Tue tukimuurin päädyt vankasti

Laastiton asennustapa ja kapean sivun varaan asetetut laatat tarvitsevat vankat päädyt, joiden väliin tukimuuri asettuu. Voit aloittaa muurin laatoista ladotulla pylväällä eli teet vaakatasossa päällekkäin asetetuisya laatoista tukimuurin korkuisen laattapinon. Vaihtoehtoisesti voit aloittaa tukimuurin kokoamisen tukemalla ensimmäiset laatat muuhun pystysuoraan, kiinteään rakenteeseen. Jos rakennat polkua, upota laatat kunnolla maaperään.

Kun olet rakentanut tukimuurille tukevan päädyn, voit aloittaa muurin rakentamisen asettamalla laattoja pystysuoraan vieri viereen laajat sivut vastakkain.

Wilde Weelden puutarhassa oli käytetty suuria laattoja. Ne muodostivat mukavia paikkoja istahtaa muurin reunukselle tai kulkea polkua pitkin kasvillisuuden keskellä.

vanhat betonilaatat tukimuureiksi ja poluiksi

Aaltoilevat tukimuurit

Tällä tavoin laatoista koottu muuri näyttää linjoiltaan hyvin luontevalta ja rauhalliselta. Pystysuoraan asennetut laatat mahdollistavat kaarevien ja kauniisti virtaavien muotojen rakentamisen.

Tukimuurissa tulevat esiin laattojen kapeat sivut, mikä saa muurit näyttämään siroilta ja keveiltä. Ei uskoisi, että ne ovat niitä samoja pesubetonilaattoja, joista monet haluavat nykyään luopua.

Wilde Weelden puutarhan kaltaisten tukimuurien rakentamiseen tarvitaan runsaasti laattoja. Jos omat laattasi eivät riitä, niitä kannattaa kysyä vaikka paikallisesta Facebook-ryhmästä.

Uusiokäyttämällä annat vanhoille betonilaatoille uuden käyttötarkoituksen, säästät rahaa ja luot ainutlaatuisen puutarhan.

 

vanhat betonilaatat tukimuureiksi

 

Haluatko muitakin vinkkejä tukimuurien rakentamiseen? Voit kierrättää betonilaattasi myös osana kivikoritukimuuria. Lue lisää >>TÄÄLTÄ<<

 

PS. Tarvitsetko lisäapua pihasi materiaalien valintaan? Laatimani puutarhan tyylitesti auttaa sinua tunnistamaan oman tyylisi sekä millaiset materiaalit korostavat sitä parhaiten. Saat avuksesi myös oppaan. Voit tehdä testin >> TÄÄLLÄ <<

Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti
Pihasuunnittelu netissä
Pihasuunnittelukäynti
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma
Jos kaipaat apua pihasi tai sen jonkin osa-alueen muutokseen, niin autan sinua mielelläni!

Aloitat puutarhasi uudistamisen helposti ja nopeasti, kun apunasi on suunnittelun ammattilainen.

Yhdessä suunnittelukäynnillä tai verkossa suunnitellessamme saat uudet ideat ja ratkaisut heti, joten pääset saman tien tekemään sitä mistä nautit eniten – toteuttamaan uusia puutarhaideoita ja kylvämään tai istuttamaan juuri sinun  pihallesi sopivia kasveja. 

Voit varata oman suunnitteluaikasi sujuvasti verkossa olevasta ajanvarauskalenteristani. Laita pihamuutoksesi käyntiin vastaamalla kyselylomakkeeseen, joka auttaa sinua kirjaamaan ylös omia puutarhaunelmiasi.

Kun varaat aikasi nyt, pääset jo saman tien valmistautumaan pihasi muutoksen toteutukseen ja kohta jo nautitkin olostasi omassa, ihanassa puutarhassasi! 

 

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.