Kivikoritukimuuri on monikäyttöinen yhdistelmä modernia ja luonnonmukaista – vahvasta teräsverkosta muodostuvat korit täytetään halutulla kivimateriaalilla. Yleensä täyttönä on veden pyöreäksi hiomia luonnonkiviä, louhetta tai liusketta. Täyttömateriaalin valinnalla voit vaikuttaa suuresti kivikorien ulkonäköön ja haluamaasi tunnelmaan.

Vaikka korit ovat itsessään kevyitä, tulee niille paljon painoa täytön myötä. Koska kivikorit ovat painavia ja usein myös leveitä, ne ovat mainioita elementtejä erilaisten tukimuurien tai vapaasti seisovien muurien toteuttamiseen.

 Suunnittelukohde: Huvilan takapiha Espoossa

Kun minut pyydettiin puutarhasuunnittelijana mukaan tähän projektiin, oli arkkitehti muokkaamassa huvilamaisen rakennuksen värimaailmaa ja materiaaleja. Erityisesti rakennuksen lähiympäristö vaati kokonaisvaltaista uudistamista, mikä oli käytännöllistä toteuttaa rakennuksen remontoinnin ja salaojien kunnostamisen yhteydessä.

Erityisen haastava, uudistamista vaativa alue oli takapihan jyrkkä luiska, joka laskeutui kohti taloa sen kahdella sivulla. Luiska oli epäkäytännöllinen ja jyrkkyytensä vuoksi jopa vaarallinen. Se aiheutti riskin rakennuksen perustuksille ja vaati siksi toimia hulevesien uudelleen ohjaamisen kannalta.

Arkkitehti toivoi urbaania rouheutta vastapainoksi ympäröivälle metsäluonnolle ja kontrastisten värivalintojen tueksi. Valitsimme takapihan pengerryksien materiaaliksi kivikorit, joissa yhdistyy metallin sileys ja luonnonkivien tekstuurin rouheus.

 

Kivikoritukimuuri j apihan pengertäminen

Kivikori tukimuurin rakennusmateriaalina

Takapihan luiska oli jyrkkä ja vaati useamman tason, jotta sen saattoi pengertää turvallisesti ja tukevasti. Onneksi pihalla oli riittävästi tilaa, vaikkakin pengerryksen ja siihen yhdistettävien portaiden suunnittelu vaatikin tarkaa korkojen laskemista.

Laajapohjainen kivikoritukimuuri, joka lepää vakaasti omalla painollaan on tukeva, mutta tarvitsee myös riittävästi tilaa.

Kivikorien rajaamille pengerryksille tulee suunnitella myös riittävästi leveyttä, jotta tilaa jää runsaille istutuksille. Istutuksien tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa, koska jykevä rakenne vaatii kasvillisuuden tuomaa visuaalista pehmeyttä. Ja saadaksesi aikaan runsaan näköisen, hyvin viihtyvän kasvillisuuden, tulee kasveilla olla tilaa ja kunnollinen kasvualusta.

Istutuksilla aikaansaatu vehreys tekee rinteestä runsaan ja antaa herkkyydellään kauniin kontrastin jykeville, liuskekivillä täytetyille kivikoreille.

 

Sinitiainen - linnunlaulu lisää hyvinvointia

Kivikoritukimuuri ja sen täyttömateriaalin valinta

Tässä kohteessa takapihan rinteen pengertämiseen tarvittiin useita kivikoreja. Koska kivikoreja ja niiden muodostamaa ruudullista pystypintaa tuli olemaan paljon, oli tärkeää saada yleisilmeestä rauhallinen.

Valitsin korien täytöksi tumman liuskekiven, joka luo rauhallisen vaakalinjan suorakaiteen muotoisten, metalliverkon ruuduttamien korien sisälle. Liuskekiven tumma väri sointuu kauniisti rakennuksen uudistettuun värimaailmaan.

Jos tarvitset ideoita ja vinkkejä kivikorien sijoittamisessa ja pihaasi sopivan täyttömateriaalin valinnassa, varaa itsellesi aika ja suunnitellaan yhdessä.

 

Nettikonsultointi ja pihasuunnittelu verkossa
Joustava pihasuunnittelu - valitse Suunnittelukäynti ja pihakonsultointi omalla tontillasi
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma
Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos pihasi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkosuunnitteluaika kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.
Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti