Kustannukset ovat usein se osa pihauudistusta, joka estää tavoittelemasta omia puutarhaunelmia tai edes haaveilemasta muutoksesta. Olisiko siis mahdollista uudistaa piha edullisesti?

Gail kirjoitti minulle, että raha on juuri se juttu, mitä hän tarvitsisi saadakseen unelmapuutarhansa toteutettua.

Hän on siinä aivan oikeassa. Pihan uudistaminen on investointi, mutta raha ei kuitenkaan ole ainoa tarvittava resurssi. Eikä se ole edes se tärkeinkään, jos olet itse tekemässä muutoksen.

Juuri niin. Rahan ohella muita käytettävissäsi olevia resursseja ovat ideat ja aika.

Tulee muistaa, että näitä resursseja voi painottaa eri suhteessa päästäkseen haluamaansa lopputulokseen.

Lisäksi jo pienilläkin muutoksilla voi olla valtaisa vaikutus kokonaisuuteen ja pihan käyttöön.

 

Kuinka siis uudistaa piha edullisesti?

Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Usein riittää, että karsitaan hieman, täydennetään olevaa ja keskitytään olennaiseen. Tähän prosessiin on olennaista ottaa avuksi ammattitaitoinen puutarhasuunnittelija.

Miksi?

Oman puutarhansa näkeminen objektiivisesti on usein todella haastavaa. Moniin asioihin on jo niin tottunut – ’ne ovat olleet aina näin’ tai ’ tästä on aina kuljettu’. Piha on ehkä sellainen, jossa olet viettänyt aikaasi jo lapsena. Tai olet rakentanut talon ja piha on vain muotoutunut siihen ympärille sen mukaan kuten pihaa käytettiin jo rakennusaikana.

Jos taas olet asunut nykyisessä kodissasi pitkään, on piha kehittynyt siihen ympärille kerros kerrokselta. Siinä on paljon hyvää, mutta myös paljon toimimatonta.

  • Silloin ongelmaksi tuleekin osata nähdä, mitä tulisi poistaa kokonaan, mitä muokata ja mikä on sellaisenaan säilyttämisen arvoista.
  • Toisaalta pihasta usein myös puuttuu jotain. Nimenomaan ’jotain’. Tiedät ja tunnet sen, mutta tunne on niin epämääräinen ettet pukea sitä sanoiksi.

Se ei itse asiassa olekaan helppoa, sillä vaihtoehtoja on paljon ja niistä parhaimman löytäminen vaatii kokemusta tai runsaasti kokeilua.

 

 

Pihasuunnittelu - uudista edullisesti

 

Mitä siis seuraavaksi?

Jotta voit oikeasti säästää – aikaasi tai rahaa – pihamuutoksen tekemisessä, kannattaa panostaa hyviin ideoihin ja keskittyä muutoksessa olennaiseen.

Täydennä sitten jo olevaa sopivasti, jotta saat pihastasi huolella harkitun kokonaisuuden.

Tarvitset avuksesi puutarhasuunnittelijan, jolla on näkemystä, kokemusta ja kyky kertoa sinulle tarkasti, mitä tehdä ja kuinka edetä.

Pihan uudistaminen ei siten olkaan enää kiinni siitä, että tulisi poistaa ja uudistaa kaikki pihalla oleva.

Pihan uudistaminen on enemmänkin karsimista, täydentämistä, ehkä olevan oleskelualueen muokkaamista toimivammaksi tai uuden toivotun alueen lisäämistä.

Kun kaikkea ei laiteta uusiksi, voit painottaa käytettävissä olevistasi resursseista eniten ideoita ja siten säästää sekä aikaa että rahaa.

 

Ole rohkea, unelmoi ja uudista piha edullisesti suurin ideoin

Kun seuraavan kerran kävelet pihallasi, anna puutarhaunelmiesi versoa.

Katso tonttiasi uusin, uteliain silmin.

Rohkene ajatella, jos pihastasi sittenkin saisi suurilla ideoilla ja  pienillä muutoksilla juuri sellaisen, josta todella nauttisit. Autan sinua mielelläni.

 

PS. Edellisessä blogipostauksessa linkkasin artikkeliin, jossa toimittaja selvitti viheralan ammattilaisilta kuinka säästää pihan toteutuksessa. Löydät jutusta myös minun vinkkini.

Voit lukea jutun myös Ilta-sanomien verkkolehdestä.

 

Nettikonsultointi ja pihasuunnittelu verkossa
Joustava pihasuunnittelu - valitse Suunnittelukäynti ja pihakonsultointi omalla tontillasi
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos pihasi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.
Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti