Jos kysyisin, onko pihasi mielestäsi liian vähäisellä käytöllä – mitä vastaisit? Ehkä vähemmällä kuin toivoisit? Jo pelkästään terassin laajennus voi olla ratkaisusi siihen, että otat pihan neliöt vihdoin kunnolla käyttöön!

Viihtyisä ja toimiva oleskelualue houkuttaa oleskelemaan ulkona. Se tarjoaa mahdollisuuden rentoutua ja nauttia ympäröivästä luonnosta. Eikä oleskelu jää yleensä vain terassille vaan se kattaa vähitellen koko pihapiirin.

 

Tunnistatko tästä oman oleskelualueesi?

Uudistus voi hyvinkin olla tarpeen, sillä suomalaisissa pihoissa on perinteisesti ollut taipumus mitoittaa terassialueet liian pieniksi.

Oleskelualueelle on juuri ja juuri mahtunut pöytä sekä tuolit. Jo pöytään meneminen tai pöydästä pois nouseminen saattaa olla työlästä. Usein on unohtunut varata riittävästi tilaa siirtää tuolia taaksepäin. Myös pöydän kiertäminen voi olla mahdotonta.

Oleskelualue on ahdas, hankala ja siten ehkä jopa hieman ankea. Kuka sinne haluaisi mennä?

Vielä tärkeämpää on miettiä, mitä sille voisi tehdä?

 

Riittäisikö uudistukseksi terassin laajennus?

Jos siis mietit pihasi kunnostusta, katso aivan ensimmäiseksi pihasi oleskelualuetta.

Keskity 3 seuraavaan kysymykseen:

  • Onko oleskelualue sellainen kuin haluat? 
  • Tarjoaako se puitteet sellaiselle oleskelulle kuin toivot?
  • Onko siellä sopivasti näkösuojaa?

Joskus onnistunut oleskelualue voi olla pienestä kiinni. Ehkä tarvitaan vain muutama muutos, laajennus tai lisäys ja tila voi muuttua toiveidesi pihaksi.

Miten terassin laajennus tehdään? Mitoitus on A ja O

1. Mieti ensin, mitä haluat terassilla tehdä.

Suuri suorakaiteenmuotoinen terassi ei ole ainoa ja eikä ehkä se oikeakaan ratkaisu toteuttaa terassin laajennus.  Minusta tärkeintä on miettiä ensin, miten ja mihin terassia halutaan käyttää. 

Jos tämä kohta on jo kunnossa, voit siirtyä seuraavaan. Poimi listaltani tarvittavat muutoskohdat ja keskity niihin.

 

2. Mittaa ulkokalusteesi ja niiden tarvitsema tila.

Tässä pihassa puuterassi oli asettunut kiertämään kauniisti taloa, mutta varsinainen oleskelulle varattu alue oli ahdas. (Täältä näet, miltä piha näytti ennen muutosta.)

 

3. Suunnittele toimintojen sijainti.

Suunnittelin ja mitoitin puuterassin laajennuksen niin, että sohvaryhmää varten muodostui täydellisen sopiva tila. Kalusteet asettuivat siihen mukavasti.

Ruokailuryhmälle sen sijaan lisäsin betonikivillä päällystetyn alueen yhden askelman puuterassia alemmas. Varmistin, että yhteys keittiöön on sujuva ja esteetön. Myös grillille on oma paikkansa terassilla sopivan etäällä istuinryhmistä.

 

4. Sijoita tarvittavat näkösuojat.

Tässä puutarhassa sohvaryhmä asettui tuija-aidan suojaan. Leikattava tuija-aita peittää perheen oman autopaikan, mutta myös läpikulkuliikenteen takatontille.

 

5. Yhdistä oleskelualue kasvillisuudella ympäröivään puutarhaan.

Uusi kasvillisuus kehystää ja rytmittää oleskelualuetta. Lähelle sijoitetuista viljelylaatikoista voi hakea itse kasvatetut yrtit lautasille.

Oleskelualueen uudistaminen oli hyvä päätös. Nykyään terassi ja koko piha-alue ovat runsaassa käytössä!

 

Viimeistele terassi näkösuojilla

Tämä on tärkeä asia ja siksi nostan sen vielä esille: hyväkään oleskelualue ei ole mukava käyttää, jos sieltä puuttuvat tarvittavat näkösuojat.

Näkösuojat tekevät terassista suojaisen paikan, joka tuntuu omalta, yksityiseltä alueeltasi. Silloin voit oikeasti rentoutua.

Näkösuojakasvillisuuden ja istutusten avulla luot aistejasi kutkuttavaa rehevää vihreyttä sekä aitoa puutarhafiilistä!

Jos ajattelet terassisi mitoitusta ja nykyisiä näkösuojia, mieti tarvitsetko muutosta ja miksi se olisi tärkeää? Mitä voisit tehdä jo NYT, jotta pihasi oleskelualue muuttuisi houkuttelevaksi?

Kirjoita kommenttisi ja kerro minulle. Jaa vastauksessasi  mahdollisimman paljon yksityiskohtia, jotta myös muut voivat osallistua keskusteluumme.

Sinä voit inspiroida muita, mutta samalla myös omat puutarhaideasi juurtuvat paremmin, saavat lisäpontta ja alkavat toteutumaan.

Ajatuksella suunniteltu ja oikein mitoitettu terassi on vain muutaman askeleen päässä.

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen apunasi pihasi muutoksissa.

Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos oleskelualueesi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä.

Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Terassin laajennus ja pihamuutos Tutustu lisää kyseiseen suunnittelukohteeseen ja sen toteutukseen
Terassialueen suunnittelu ja näkösuojat Lisää infoa  terassialueen suunnittelusta ja näkösuojien sijoittamisesta.

Asiakkaideni kokemuksia pihasuunnittelusta:

 

” Olemme hyvin tyytyväisiä. Luit ajatuksemme. Kokonaisuus vastaa erinomaisella tavalla tarpeitamme ja tavoitteita.

Olin hyvin vaikuttunut selkeydestä ja täsmällisyydestä, jolla hoidit prosessin. Piha on myös helppohoitoinen kuten sovittiin.

Tärkeää olivat myös näkösuojalinjat ja kykysi hahmottaa naapurirakennustyömaan vaikutus puutarhaan sekä elämäämme. Onneksi sanoit, sillä emme olisi sitä itse oivaltaneet.

Tuomas, Espoo

 

 

Kiitos Tuomas! Olen hyvin iloinen, että puutarhanne on ollut toiveiden mukainen ja tarjonnut perheellesi mahdollisuuden viihtyä pihalla juuri siten kuin toivoittekin. On ollut ihana seurata puutarhanne kasvua. Paljon kiitoksia myös lähettämistäsi valokuvista!

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?