Pihasi on aivan oma alueesi tässä maailmassa. Niin on myös etupihasi. Onko se siis yksityinen vai julkinen alue? Entäpä etupihan näkösuojat? Onko niille tarvetta?

Yksityispihan on tarkoituskin olla nimensä mukaisesti yksityinen. Se ovat paikka, joissa elvymme työpäivän jälkeen ja jossa vietämme aikaa läheisimpiemme kanssa.

Entäpä, mikä sitten on etupihan tehtävä?

Sekin on yksityistä aluettamme, mutta samalla julkinen. Etupiha on käyntikorttimme maailmalle eli kaikille niille ohikulkijoille, jotka kulkevat kotikatuamme pitkin tai poikkeavat pihatieltä meille kylään.

Kun uudistamme etupihaamme, emme halua peittää kotimme sisäänkäyntiä. Kotimme on linnamme ja haluamme tehdä sen sisääntulosta niin näyttävän kuin se suinkin on mahdollista. Haluamme kasveja, valoa ja aikaa kestäviä materiaaleja!

Tämä on järkevää myös kodin turvallisuuden kannalta.

Kun etupiha on näkyvä, siellä ei ole murtovarkaalle suojaa. Etupihan ja etuoven kuuluukin näkyä kadulle ja naapuriin. Näkyä niin, ettei kenellekään jää epäselväksi mitä siellä tapahtuu.

 

Näkösuojat etupihalla

Haluamme pihallemme näkösuojaa. Selvä.

Mutta kuuluvatko näkösuojat ollenkaan etupihalle?

Lähtisin ajattelemaan etupihan näkösuojia seuraavasti: etupihalle ovat tervetulleita kaikki, mutta muualle pihamaalla vain sinne kutsutut.

Tarkoitus on siis luoda näkösuojaa etupihan ja muun piha-alueen välille. Ei etuoven ja kadun välille.

Näin pihan yksityinen puoli säilyy yksityisenä ja voit rentoutua siellä omassa rauhassasi.

Sinun ei tarvitse nousta jututtaman jokaista, joka on tullut tapaamaan muita perheenjäseniäsi. Ellet sitten erityisesti halua.

Olet suojassa ohikulkijoiden katseilta. Tontin sisäisen näkösuojan avulla katkaiset pitkät näkymälinjat kadulta, etupihan halki suoraan oleskelualueelle.

Näkösuoja etupihan ja yksityisen piha-alueen välillä tarjoaa sinulle vapauden pukeutua pihallasi aivan kuten haluat, tehdä siellä mitä haluat ja kasvattaa kasveja joita itse haluat.

Selvä! Valitaanpa sitten sopivat etupihan näkösuojat.

 

Valitse tästä sopivat etupihan näkösuojat

Jos sinulla on aikaa odottaa, on kasvillisuus lähes aina kaunein ja luontevin vaihtoehto.

  • Silloin kun etupihalla on runsaasti tilaa, sopii näkösuojaksi erinomaisesti vapaasti kasvava, riittävän korkea ja monimuotoinen kasvillisuus.
  • Ahtaammassa paikassa valitse näkösuojaksi leikattu pensas- tai havuaita. Se ei ole tylsä. Modernissa pihapiirissä skarpisti leikattu aita on usein linjakkain vaihtoehto.
  • Jos et millään malta odottaa näkösuojien kasvamista riittävän korkeaksi, voit lisätä kasvillisuuden pariksi peittävän aidan tai köynnössäleikön. Aikanaan voit halutessasi poistaa kovat rakenteet tai sitten päätyä pitämään ne.
  • Voit myös valita heti kättelyssä puuaidan tai muurin, jota vain pehmennät sitä vasten kasvavalla kasvillisuudella.

Selkeys on usein suositeltavaa, mutta näkösuojattavan alueen ollessa laaja, harkitse eri kasvien, elementtien ja materiaalien yhdistelmiä. Näin saat luotua moni-ilmeisen ja vaihtelevan näkösuojan.

Millaisia ajatuksia sinulla heräsi?

Oletko sinä käyttänyt näkösuojia etupihalla? Tai oikeastaan tarvitsetko lisää näkösuojaa etupihan ja yksityisen piha-alueen väliin?

Näkösuojilla on suuri merkitys pihasi käytön kannalta. Ne vaikuttavat jo alitajuntaisesti siihen, että kuinka paljon käytät pihaasi.

Vastaapa rehellisesti, viihdytkö oikeasti nykyisellä pihallasi?  Voisiko se johtua näkösuojien riittämättömyydestä?

Osallistu ja kerro kommenteissa, miltä sinusta tuntuu omalla pihallasi oleskellessasi. Onko sinulla riittävästi näkösuojaa etupihasi ja oleskelupihan välillä?

Jos näkösuoja-asia mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni.

Varaa verkkokonsultointiaika kalenteristani ja valitaan pihallesi sopivat näkösuojat YHDESSÄ.

Jos pihasi lumitilanne antaa jo myöten, myös Suunnittelukäynti on mahdollinen. Lue lisää täältä.

Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen sinun apunasi tässä etupihan muutoksessa.
 
Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
 
Kirjoitan tässä postaussarjassa etupihan suunnittelusta ja kerron vinkkejä, kuinka suunnitella etupiha, josta nautit joka päivä. Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi etupiha kerrallaan 🙂

 

Asiakkaideni kokemuksia Suunnittelukäynnistä:

” Tosi hyvä käynti! Saimme selkeyttä ja vahvistusta pihamme laittoon. Ideat kuulostavat hyvältä. Itse olen pitkään pohtinut näitä pääsemättä asiassa eteenpäin. Kiva, kun tulee ulkopuolinen auttamaan. Huomaa, että on ammattitaitoa. 

Minua helpottaa valtavasti! Nyt meillä on selkeä suunnitelma ja tieto, miten edetä. Pihan voi toteuttaa omaa tahtiaan, mutta takaraivossa on tarkka tieto, minne ollaan menossa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.”

Kirsi Luukkonen, Helsinki

Kiitos Kirsi, arvostan suuresti rohkeuttasi ottaa ammattilainen avuksesi. Puutarhan laitossa pääsee tosi tehokkaasti eteenpäin, kun on selkeä näkemys minne on menossa ja millainen puutarhasta on tulossa. Silloin sinulla ei ole kiire, koska tiedät jokaisen pienenkin teon vievän kohti tavoitetta. Paljon kiitoksia sinulle Kirsi!

 

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?