Kodin hyötytarha

Pieni keittiöpuutarha oven lähettyvillä – voiko ihanampaa olla! Voit sijoittaa keittiöpuutarhan näkyvällekin paikalle, kunhan pidät kiinni parista tärkeästä periaatteesta.

Pienessä puutarhassa yksityiskohdat ovat tärkeitä. Tällöin viljelylaatikoiden, rakenteiden ja valittujen materiaalien merkitys korostuu huomattavasti.

 

Yrttimaa näkyvällä paikalla

Näkyvällä paikalla sijaitseva hyötytarha tarvitsee erityisesti rakennetta. Hyötykasvit ovat usein yksivuotisia kasveja tai perennoja. Tästä johtuen kasvimaa on suuren osan vuotta paljas tai kasvu aluillaan. Keittiöpuutarhan kukkein kausi on vasta loppukesällä.

Ryhdikkäät viljelylaatikot tekevät yleisilmeestä siistin. Voit pinota Viljelylaatikoita päällekkäin tai rakentaa erikorkuisia kasvatuslaatikoita. Sävytä laatikot oleskelualueeseen sopiviksi.

 

Pihasuunnitelma apuna

Viljelysten väleissä kulkevat käytävät ja rajaukset ovat tärkeässä osassa ennen kuin kasvu rehevöityy. Hyödynnä pinnoissa erilaisia tekstuureja, värejä, ladontamalleja ja katteita. Rajaa kasvualustat siististi erilleen.

Pensas- ja köynnöstuet ovat käytännöllisiä ja tuovat kaivattua korkeutta. Viimeistele hyötytarha kauniilla yksityiskohdilla.

 

Keittiöpuutarha ja kasvivalinnat

Kasvivalinnoilla pystyt vaikuttamaan merkittävästi alkukauden ilmeeseen. Jo yksi keväällä pintaan puskeva raparperi riittää herättämään pienen hyötytarhan eloon.

Valitse myös kestäviä, monivuotisia yrttejä. Kun ryhmittelet ne sopivasti näkyvimmille alueille, varmistat reippaan kasvuunlähdön jo keväällä eikä kasvualusta tällöin näytä aivan paljaalta. Yrtit myös suojaavat niiden lomaan istutettavia taimia.

Marjapensailla rajaat hyötytarhan omaksi alueekseen. Ne toimivat tarvittaessa myös hyvänä näkösuojana.

 

Hyötytarhan sato lisää hyvinvointiasi ja siitä riittää korjattavaa kautta kasvukauden. Mitä parhainta lähiruokaa! Jotta sato säilyy puhtaana ja terveellisenä, muistathan valita hyötytarhaasi turvalliset materiaalit ja maalit. Näistä tarkemmin alla olevassa artikkelissa.

 

LUE LISÄÄ tarkempia vinkkejä Viherpihaan kirjoittamastani artikkelista. Mukana myös mielenkiintoisia ja turvallisia tuotteita, joilla saat kasvimaasi kukoistamaan. >>

Jos vasta aloitat hyötyviljelyä tai haluat varmistaa hyvän sadon, valitse kasvatatettavaksesi helppoja yrttejä. Olen koonnut listan monipuolisista yrteistä, jotka ovat helppoja kasvatettavia niin sisällä kuin ulkonakin. Lämpimästi suositellen aloita näillä yrteillä.

Innostuksen lisääntyessä nousee toivelistalle mukaan usein oma kasvihuone. Kasvihuoneideoita ja vinkit tiilistä muurattuun kasvilavaan löydät postauksestani Hotelli Punkaharjun keittiöpuutarhasta.

Löydä oma puutarhatyylisi! Lähetän sinulle ideoita, jotta voit luoda puutarhasta oman paratiisisi!