Olin jo jonkin aikaa halunnut vierailla Hotelli Punkaharjussa. Punkaharju oli ollut matkatoivelistallani pitkään!

Tänä kesänä toiveeni vihdoin toteutui.

Hotelli Punkaharjun luonnon, historian ja inspiroivan rohkean yrittäjän lisäksi minua kiinnosti suuresti ennakkoon hotellin keittiöpuutarha! Olin nähnyt siitä muutamia houkuttelevia kuvia lehdissä ja halusin nähdä sen itse.

Kyllä se olikin viehättävä kokonaisuus!

 

Lähiruokaa hotellin keittiöpuutarhasta

Kasvihuone sijaitsee Punkaharjun päällä, hotellin eteläpäädyssä.

Vaihdoin keittiöpuutarhakuulumisia sen hoidosta vastaavan henkilön kanssa, joka keittiöpuutarhan ohella hoiti myös tarjoilijan tehtäviä, löytyi vastaanoton tiskin takaa ja lauloi välillä heleästi ravintolassa ruokaileville. Oli ihana nähdä keittiöpuutarhan hoidosta herännyt innostus!

Kuluva kesä on ollut kyllä ennätyskuuma. Yrtit olivat kasvaneet erinomaisesti, mutta kuumuus oli vaatinut tosi tarkkaa seurantaa erityisesti kasvihuoneen kasvien osalta.

Kaikki keittiöpuutarhasta saatu sato käytetään ravintolan omassa keittiössä – todellista lähiruokaa!

Kun puhumme keittiöpuutarhasta, en malta olla myös mainitsematta, kuinka ihastuimme ravintolan aitoihin makuihin! Alkuruokana ollutta vanilja-kukkakaalikeittoa olisin voinut syödä vaikka jälkiruokanakin. Paikalliset raaka-aineet, Saimin sienisalaatti ja Puruveden muikut olivat osa pöydän antimia. Jälkiruokana mustikalla täydennetty mesiangervopannacotta.

 

 

Tiilistä rakennettu kasvilava

Aivan erityisesti ihastuin tiilistä rakennettuun, korotettuun kasvilavaan.

  • Tiilimuuri lämpiää hyvin ja myös tasaa kasvualustan lämmön vaihtelua, kun yöt viilenevät.
  • Kasvualusta on mehevä ja paksu.
  • Kasvit saavat hyvin valoa.
  • Yrttejä on helppo hoitaa ja ne pysyvät puhtaina.

Monta mainiota, kasvatusta helpottavaa tekijää. Kaunista on myös pinnan lämpimän rouhea tekstuuri.

Hotelli Punkaharju – ihana vierailu!

Mitäkö muuta sitten tein vierailullani kuin ihastelin keittiöpuutarhaa, hengittelin yrttien tuoksua ja katselin, kuinka mäntyjen latvustojen varjot kulkivat kevyesti kasvustojen ylitse?

Vaelsimme polkuja, istuimme laitureilla ja nautimme saunan terassilla auringonlämmöstä. Lounastimme kansainvälisessä ilmapiirissä (keskustellen viereisen pöydän australialaisperheen kanssa, kuinka norppa eroaa muista hylkeistä), kuuntelimme lauluesitystä antaen katseemme vaeltaa kansallismaisemassa.

Istuimme terasseilla, jonne kokoontui rentoja, iloisia ihmisiä keskustelemaan tai keskittyivät kirjaan liuskekivipation lepotuoleissa.

Aivan ihana päivä!

Oli ilahduttavaa tavata myös hotellin emäntä Saimi Hoyer ja uppoutua keskusteluun pienen hetken verran. Valtavan ja sinnäkkään työn tehnyt inspiroiva yrittäjä, joka on nostanut Hotelli Punkaharjun oikeaksi helmeksi.

Keittiöpuutarhan ohella satoa korjataan myös hotellia ympäröivistä metsistä, jonka maastot ovat tutut sienestykseen intohimoisesti suhtautuvalle Saimille.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna 25.-26.8. sekä syyskuussa 22.-23.9. järjestetään jälleen Hotelli Punkaharjun kovasti odotetut ja palkitut Sieniviikonloput.

Oletko sinä haaveillut omasta keittiöpuutarhasta? Millainen haluaisit sen olevan?

Pieneen ja miksei suurempaankin puutarhaan sopivan hyötytarhan perustamiseen löydät vinkkejä täältä.