Kun kevätaurinko alkaa paistaa, on aika perustaa yrttitarha ikkunalle!

Yrtit ovat täynnä auringon energiaa ja siksipä useimmat niistä tarvitsevatkin vähintään 6 tuntia valoa päivässä. Aloita keväisen yrttitarhan perustaminen ruukullisella ruohosipulia, joka pärjää neljällä tunnilla. Valonmäärän lisääntyessä laajenna valikoimaasi muihin helppohoitoisiin yrtteihin.

Listasin sinulle viisi helpointa sisällä kasvatettavaa yrttiä hoito- ja sadonkorjuuvinkkien kera. Ole hyvä ja aloita gourmetseikkailut keittiössäsi!

 

Oregano

Tuoretta oreganoa pizzan päälle! Nam! Oregano pärjää normaalissa huoneenlämmössä, mutta vaatii valoa 6-8 tuntia päivässä kasvaakseen hyvin. Välimeren olojen mukaisesti se nauttii läpäisevästä  mullan ja hiekanseoksesta. Voit käyttää kasvualustana vaikkapa kaktusmultaa. Kastele noin kerran viikossa, kun mullan pinta tuntuu kuivalta. Varo liikakastelua.

Sadonkorjuu: kun oregano on 15 cm korkea, voit aloittaa sadonkorjuun. Säännöllinen leikkaaminen tekee oreganosta tiiviin ja tuuhean. Jos tarvitset yrttiä runsaammin kerralla, voit leikata sen lähes alas. Jätä kuitenkin tyveen vähintään kaksi lehtiparia, jotta se jaksaa jatkaa kasvuaan.

 

Persilja

Persilja on monikäyttöinen yrtti moneen ruokaan ja vihersmoothieen. Anna sille aurinkoa vähintään 6 tuntia päivässä. Normaali huoneenlämpö ja puutarhamulta sopivat persiljalle hienosti. Kastele kahdesti viikossa, kun mullanpinta alkaa tuntua sormella kokeiltaessa kuivalta.

Sadonkorjuu: Persilja kestää alasleikkaamisen aina 5 cm asti ja jaksaa silti jatkaa kasvuaan.

 

Rosmariini

Rosmariini viihtyy hieman muita yrttejä viileämmässä. Jos saat huoneenlämmön pidettyä alle 21 asteessa, pärjää se mainiosti. Valoa sen sijaan tulisi olla vähintään 6 tuntia päivässä, joten rosmariini kannattaa hankkia kevään korvalla ja jatkaa kasvatusta kesällä parvekkeella. Oreganon tavoin valitse ruukkuun kaktusmultaa, jotta kasvualusta olisi rittävän läpäisevä. Anna mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä. Kastele kerralla runsaasti.

Sadonkorjuu: Kun rosmariini on 15 cm korkuinen, korjaa satoa tarpeen mukaan. Varteen puhkeaa uusia silmuja, josta se jatkaa kasvuaan laventelin tavoin. Rosmariini on hidaskasvuinen, joten älä leikkaa versoista yli kolmannesta kerralla.

 

Yrttejä ikkunalla 1

 

Ruohosipuli

Jos päätät kasvattaa vain yhtä yrttiä ikkunallasi, valitse monipuolinen ruohosipuli. Se pärjää normaalissa huoneenlämmössä. Aseta ruukku ikkunalle, jossa se saa aurinkoa 4-6 tuntia päivässä. Normaali puutarhamulta sopii hyvin. Kastele kaksi kertaa viikossa, kun mullan pinta alkaa kuivahtaa. Jos multa on liian kuivaa, alkavat lehtien kärjet kellastua.

Sadonkorjuu: Kun kasvi on 15 cm korkuinen, voit leikata kasvustoa tarpeen mukaan. Jätä vartta kuitenkin vähintään 5 cm, niin ruohosipuli jatkaa tyytyväisenä kasvuaan.

 

Timjami

Timjamissa on raikas, vahva tuoksu, joka tulee esiin sen lehtiä hierottaessa. Voimakkaan makuisena yrttinä se vaatii aurinkoa vähintään 6 tuntia päivässä. Normaali huoneenlämpö aina 24 asteeseen asti on sille sopiva. Kaktusmulta on tällekin yrtille se paras valinta kasvualustaksi. Anna mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välillä.

Sadonkorjuu: Leikkaa tarpeen mukaan. Mielellään vähän ja säännöllisesti. Jätä kasvua vähintään 8 cm jäljelle.

 

Nello il Matto 2012-07-19 at 14-46-44

 

Loppukeväästä voit lisätä ikkunalaudallesi basilikaa, kirveliä, kynteliä, laventelin, meiramia, minttuja, ranskalaista rakuunaa, salvian ja sitruunamelissaa. Kesäksi voit siirtää yrttitarhasi parvekkeelle tai terassille, jossa sato on helposti käden ulottuvilla.

Valitsin yrttitarhaasi varten PuksipuuShopin valikoimista kaksi ruukkusarjaa – Nello il Matto ja Bordato Liscio. Ne molemmat ovat voimakkaan UV-säteilyn kestäviä, joten värit eivät haalistu eivätkä kellastu terassilla tai parvekkeellakaan. Värivaihtoehtoja onkin runsaasti vahvoista perusväreistä, neutraaleihin ´mutaväreihin´ ja modernin viileitä sävyjä valkoisesta mustaan. Lue lisää ja klikkaa tästä.

 

Bordato Liscio - lilat

 

Voit istuttaa yrtit multaan tai sujauttaa ruokakaupasta ostamasi yrtit suoraan ruukkuun. Molemmissa tapauksissa lisää ruukun pohjalle lecasoraa salaojitukseksi ja kasvisi voivat hyvin. Samoin sinä, kun saat nauttia tuoretta viherenergiaa joka päivä!