Oranssitähdikki (Ornithogalum dubium) tuo auringonpaisteen kotiin!

Tämä pieni ja todella pirteän oloinen kasvi on kotoisin Etelä-Afrikan niemimaalta, missä se on hyvin yleinen. Se kasvaa luontaisesti vuoren rinteillä ja tasangoilla kivisessä savimaassa.

 

Mistä juontaa kasvin erikoinen nimi?

Kasvin tieteellisen nimen alkuosa, Ornithogalum, tarkoittaa linnunmaitoa, mikä vaikuttaa näin voimakkaan oranssinväriselle kasville hieman erikoiselta. Muinaisilla roomalaisilla oli kuitenkin tapana käyttää tätä termiä silloin, kun jokin oli oikein ihana. Sieltä siis kasvin nimi – ja sopii vallan mainiosti!

Entäpä toinen osa dubium? Sekin yhtä erikoinen, sillä se tarkoittaa epäilyttävää. Tämän nimityksen syntyyn lie vaikuttanut se, että kasvin nimennyt hollantilainen luonnontieteilijä Martinus Houttuyn on saattanut epäröidä joltain osin kirjoittaessaan kuvausta kasvista.

Oranssitähdikkiin hänkin selvästi ihastui!

 

 

Afrikan auringon alla

Tähän kiehtovaan sipulikasviin voit halutessasi tutustua lisää South African Biodiversity Institute:n sivustolla.

Pari viikkoa sitten kirjoitin myös Afrikassa, kasvin syntysijoilla sijaitsevasta Babylonstoren -puutarhasta. Postauksessa nautitaan Afrikan kesästä ja vieraillaan videolla puutarhassa sekä laaksossa, missä se sijaitsee. 

Hei! Olen Sari. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Tunnistatko oman puutarhatyylisi? Entä tiedätkö keinot, kuinka ilmentäisit tyyliäsi omassa puutarhassasi?

Olen laatinut avuksesiPuksipuun tyylitestin. Sen avulla varmistat, mikä on oma päätyylisi ja ehkä löydät myös sopivan lisämausteen sitä täydentämään!