Talven pakkanen paukkuu kovimmallaan. Lunta on paljon.
Optimisti voi silti nähdä auringonpaisteen kirkkaudessa jo merkkejä keväästä.
Tässä vaiheessa minua on alkanut kovasti houkuttaa netissä ja ulkomaisissa puutarhalehdissä vastaan tullut kaukomatkakohde: Babylonstoren Etelä-Afrikassa. Se on muuten myös ensimmäinen afrikkalainen RHS:n Partner Garden -kohde.
Matkaa ei ole varattu eikä päivämäärää laitettu kalenteriin, mutta puutarha on päässyt vahvasti mukaan haavelistalleni. Sieltä niillä on taipumus joku päivä toteutua …
Babylonstoren viehättää minua monestakin syystä: Etelä-Afrikan ihana luonto (tähdikit, nerinet, meri ja vuoret yms.), puutarhaan sunnittelussa mukaan nivottu laakson historia 1600-luvulta alkaen, yhteys maahan, huonemaiset tilat ja suloinen kamomillanurmi.
Babylonstoren on dynaaminen, orgaaninen keittiöpuutarha, jonka antimia tarjotaan paikan luomuravintolassa.
Voitko uskoa että puutarha on itse asiassa vain alle 10 vuotta vanha!
Vinkit, kuinka teet puutarhastasi nopeasti vanhemman näköisen kuin se onkaan
Samat keinot, jolla Babylonstorenin puutarhasta on saatu nopeasti niin aidosti vanhan ja paikoilleen asettuneen näköinen, ovat myös sinun käytettävissäsi:
- Valitse ympäristöön ja sen aikakauteen tai historiaan sopivia kasveja ja materiaaleja.
- Istuta kasvit paikoilleen mahdollisimman suurina. Erityisesti suuret puut ja pensaat saavat puutarhasi näyttämään jo kauemmin paikoillaan olleelta ja luovat tontille vanhan puutarhan tuntua. Suomalaisilta taimistoilta löytyy suuriakin yksilöitä. Kannattaa siis kysyä taimistoilta ja hyvin palvelevista taimimyymälöistä.
- Suosi kierrätettyjä materiaaleja tai materiaaleja, jotka muuttuvat nopeasti vanhan näköiseksi säiden ja valon vaikutuksesta. Luonnonmateriaalit vanhenevat kauniisti.
Puutarhat kutsuvat
Kurkistetaanpa yhdessä, miltä Babylonstoren näyttää lähempää katsottuna!
Eka video antoi hyvää yleiskuvaa yläilmoista ja puutarhan rakenteesta. Tässä toisessa pääsemme maankamaralle nauttimaan Montyn seurassa puutarhan ’huoneista’, käytävien luomista kauniista näkymistä, materiaaleista ja monista yksityiskohdista.
Puutarhan on muuten suunnitellut ranskalainen Patrice Taravella, jonka käsialaa on myös kuuluisa Le Prieré Notre-Dame d’Orsan keittiöpuutarha lähellä Bourgesia Ranskassa.
Olipa ihanaa!
Minä hyppään nyt takaisin ’omaan kesääni’ ja jatkan asiakkaani istutussuunnitelman laatimista. Eipä silti, ei minunkaan piirustuspöydälläni olevissa puutarhoissa ole aina kesä.
On tosi tärkeää miettiä puutarhan kasvillisuutta koko vuoden ajalle. Talveksin.
Siksi tarvon välillä piirustuspöydälläni olevissa suunnittelmissa lumen täyttämissä puutarhoissa. Mietin talvisia näkymiä ja sijoitan omille paikoilleen huipputärkeät, puutarhalle rakennetta antavat kasvit.
Millaiset kasvit saavat sinun puutarhasi tuntumaan hyvin paikoilleen asettuneelta? Mikä tuo sinne yleensä vain vuosien myötä syntynyttä ajattomuuden tunnetta?
Kerro ja kirjoita suosikkisi alla olevaan kommentointikenttään.
Nähdään taas! Ihanaa talvipäivää sinulle!
PS. Tiedätkö muuten mistä mielenkiintoinen nimi Babylonstoren on peräisin? Nimi juontaa laakson laidalla olevasta vuoresta, joka muistuttaa ulkonäöltään Baabelin tornia. Löydät vuoren yläkuvasta vasemmalta.
Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?