Oletko huolissasi, että pihamuutoksen aikaansaaminen olisi liian suuri prosessi? Maksaisi aivan liikaa?  Ja veisi SINULTA aivan liikaa aikaa? Entä jo muutos olisi pienempi, mutta sitäkin OLEELLISEMPI kuten rakentaa haaveilemasi puuterassi laattojen päälle.

Välillä asiakkaani ovat aivan turhautuneita pihaansa, sen tylsiin harmaisiin 50×50 betonilaattoihin ja pihan inspiroimattomuuteen. Tässä harmillisinta on, että piha jää silloin täysin käyttämättä ja sen kaikki hyvää tekevät vaikutukset saamatta.

Omaa puutarhaa voi piristää monella tavoin. Yksi tapa on rakentaa uusi puuterassi olevien betonilaattojen päälle.

Tänään käydään pihavierailulla asiakkaani luona ja katsotaan, kuinka uudistimme puutarhan perheen tyttären ylioppilasjuhlia varten.

Tarvittava muutostyö ei ollut suuren suuri, mutta sitäkin OLEELLISEMPI. Muutokset raikastivat puutarhan ilmeen ja tekivät oleskelualueesta viihtyisän. Samalla koko puutarhasta tuli viihtyisä.

Perheen äiti sanoikin, ettei ole koskaan ennen käyttänyt pihaansa niin paljon kuin kuluneen vuoden aikana. Lisäksi puutarha oli loistava juhlapaikka tyttären ja perheen suurena päivänä!

 

 

Millaisen sinä haluat omasta puutarhastasi?

Muutos alkaa toiveista ja tiedosta siitä, mitä haluat omassa puutarhassasi olevan.

Tässä puutarhassa yhtenä ´punaisena lankana´ oli: noh, punainen väri! Jo suunnittelun alkuvaiheessa tiesin, että puutarhassa tulee olla inspiroivaa punaista, aidon puun tuntu jalkojen alla ja valkoista aidoissa.

Tältä pohjalta suunnittelin puutarhan tarvittavat muutokset yhdessä perheen kanssa syksyllä. Sopiva viherurakoitsija valikoitui tarjousten perusteella vuoden vaihteessa ja rakentaminen pääsi käyntiin hyvin varhain keväällä. Puutarha valmistui tyttären ylioppilasjuhliin!

Näillä ideoilla sinäkin voit uudistaa oman puutarhasi!

 

1. Onko haaveissasi uusi puuterassi laattojen päälle ?

Mikä on se juttu, joka tekee mielestäsi puutarhastasi kivan ja inspiroivan? Sellaisen, jossa haluat OIKEASTI viettää aikaasi.

Tartu tähän toiveeseen ja ota se lähtökohdaksi muutokselle. Nyt keskitymme olennaiseen.

 

2. Jos kyseessä on oleskelualue, mitoita se haluamillesi toiminnoille

Usein oleskelualue on se juttu, joka ei pihalla toimi. Jotta pihalla voi OLESKELLA, tulee sen oleskelualueiden olla kunnossa.

Oleskelualueen tuleva käyttötarkoitus on aina tärkein lähtökohta uudistukselle. Mieti siis tarvitsemasi mitoitus huolella, vaikka ajatuksena olisikin ´vain´ rakentaa puuterassi olevien betonilaattojen päälle.

Mieti siis, millaiseen käyttöön haluat ottaa uuden oleskelualueen ja mitoita sen mukaisesti. Laajenna tai muuta terassin muotoa tarvittaessa.

Tässä puutarhassa lisättiin oleskelualueen kokoa.

Kuultuani toiveet terassille haaveillusta kalustuksesta, tiesin ryhtyä mitoittamaan sitä sopivaksi halutuille toiminnoille ja istuinryhmille. Suunnittelin uudesta puuterassista aavistuksen tilavamman niin, että se tulee nyt noin metrin pidemmälle talon seinustalta kuin aiemmin pihalla ollut betonilaatoitus.

Ihmettelet varmaan, kuinka kuvassa on edelleen näkyvillä betonilaattoja? Lue eteenpäin, niin kuulet miksi.

 

3. Rakenna uusi puuterassi laattojen päälle ja mieti, mitä muuta tarvitset

Kyllä, vanhoja betonilaattoja voi hyötykäyttää uudelleen ja niin kannattaakin tehdä.

Tässä puutarhassa osa betonilaatoista jätettiin terassin alle ja terassin runko rakennettiin suoraan niiden päälle. Vanhan laatoituksen perustukset olivat routimattomat, joten perustuksia ei tarvinnut kunnostaa.

Osa betonilaatoista poistettiin, puhdistettiin ja asennettiin suunnitelman mukaisesti uuden puuterassin jatkeeksi. Terassista tuli näin näyttävämmän näköinen ja siirtymä nurmialueella on luonteva. Kierrätetyistä laatoista tehty laatoitus antaa nyt lisätilaa juhlaväelle sekä tarvittaessa useammille pöydille ja tuoleille.

Uudelleen asennetut betonilaatat ovat saaneet ympärilleen lisäksi kehyksen kapeammista betonikivistä.

PS. Jos sinun pihakiveyksesi tai -laatoituksesi on noussut roudan vaikutuksesta kupruille, tulee perustukset uusia ennen puuterassin tekoa. 

 

4. Lisää terassin viereen istutuksia

Aina kun lisäät pihallesi uusia rakenteita, silmäile samalla puutarhaasi ja harkitse tarvitseeko se mahdollisesti uutta kasvillisuutta. Tai tuleeko jotain karsia tai olevien istutuksien paikkaa siirtää?

Kasvillisuus tasapainottaa puutarhan kovia rakenteita. Jos tasapaino horjuu liiaksi kovien rakenteiden puolelle, tekee se puutarhasta helposti kolkon oloisen.

Tässä puutarhassa sijoitin helppohoitoisen istutusalueen sekä pienen kukkapuun puuterassin ja laatoituksen kainaloon. Toinen puu istutettiin hieman kauemmas terassista, josta sitä on mukava ihastella sohvalla istuskellen.

Pihan kasvillisuutta selkiytettiin. Osa jätettiin, mutta esimerkiksi seinustalla ollut istutusalue poistettiin kokonaan.

Et siis todennäköisesti tarvitse valtavasti uutta kasvillisuutta. Sijoitat vain uudet istutusalueet oikeisiin tasapainopisteisiin ja puutarhasi näyttää kauniilta, viihtyisältä sekä houkuttelevalta.

Pienelläkin muutoksella voi olla valtava vaikutus viihtyvyyteen, kunhan tehty muutos on OLEELLINEN viihtyvyyden kannalta. 

Jos sinulle heräsi kysymyksiä tai haluat kertoa omia muutosideoitasi, voit jatkaa keskustelua kirjoittamalla kommenttikenttään. Jos haluat apua oman pihamuutoksesi suunnitteluun, ota yhteyttä. Nopeimman avun ongelmaasi saat Puksipuun suunnittelukäynnillä tai nettikonsultoinnilla. Tuskin maltan odottaa tapaamistamme!

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa.

Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos oleskelualueesi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä.

Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Terassialueen suunnittelu ja näkösuojat Lisää infoa  terassialueen suunnittelusta ja näkösuojien sijoittamisesta.