Koetko, että pihasi tarvitsee kohennusta? Kaikkea ei silti tekisi mieli laittaa kerralla uusiksi? Pieni vinkki – Keskity pihasi olennaisimpiin kohtiin! Etupihan uudistaminen on yksi niistä.

Olipa tonttisi uudiskohde tai kunnostusta kaipaava piha on etupihan ulkonäkö merkittävä seikka niin omalle viihtymisellesi, talosi ulkonäölle kuin kotisi tunnelmallekin.

Etupiha asettaa ennakko-odotuksen siitä, mitä on tulossa. Tämä ennakko-odotus jää usein päällimmäiseksi kokemukseksi kodistasi. Mielipide syntyy vain kymmenessä sekunnissa.

Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, miten vieraasi, perheesi ja sinä itse reagoitte astuessanne etupihallenne. Onko syntyvä vaikutelma inspiroiva vai olisiko siinä ehkä parantamisen varaa?

Etupihan uudistaminen alkaa nyt!

Millainen on sinun etupihasi? Entä naapurin?

Oletko miettinyt, kuinka merkittävä tuo talon ja kadun väliin jäävä, usein tosi kapeakin pihakaistale on? Olet ehkä huomannuut, kuinka usein se on saattanut jäädä vähälle huomiolle. Pihakäytävät ja pysäköintialueet ovat usein kunnossa, mutta entäpä muu osa etupihasta. Näet ehkä vain kapeat nurmikaistaleet pihakäytävän ohella. Nurmialueet, jotka vaativat säännöllistä leikkuuta, mutta joilla ei ole sen suuremmin muuta käyttöä.

Pihasuunnittelun ammattilaisena katselen mielelläni etupihoja ja ihastelen, jos ne on osattu ottaa tehokkaasti käyttöön. Etupiha voi olla elämyksellinen, kaunis, koukuttava ja valtavasti talon ilmettä kohottava.

Etupihan tulee olla visuaalinen ja toiminnallinen yhtä aikaa. Sitä se onkin, kun pihassa kaikki asiat ovat loksahtaneet hyvin kohdalleen.

 

 

Etupiha ja sen tehtävät

Etupiha on siis se alue puutarhasta, joka on eniten osa arkeasi, näkyy kadulla kulkeville, kehystää talosi ja toivottaa niin vieraat kuin itsesikin tervetulleeksi kotiisi.

Tonttisi etupihaa käytät lähes poikkeuksetta joka päivä, eikö vain?

Etupihan uudistaminen saattaisi olla ajankohtaista. Mietitäänpä siis hetki, millaisia tehtäviä etupihallasi on.

 

Etupihan toiminnallisuus

 • Etupiha on osa arkeasi, kun kiiruhdat töistä kotiin tai riennät viemään lapsiasi harrastuksiin. Sen poikki kuljetat kauppakassit ja lähdet lenkille. Etupiha käytävineen on tonttisi pääväylä, jota käytät kaikkein eniten.
 • Etupihasi tulee huolehtia myös sinun ja perheesi turvallisesta kulkemisesta kotiin tullessa ja sieltä pois lähtiessä. Käytävien tulee olla riittävän leveät, selkeät ja pinnoiltaan tasaiset. Toimiva etupiha huolehtii kaikkien pihassa liikkuvien turvallisuudesta.
 • Sinun tulee nähdä kunnolla, minne askeleesi asetat. Onko reitti kadulta kotiovellesi selkeä? Olosi pitää tuntua turvalliselta ja hyvältä myös pimeinä vuodenaikoina liikkuessasi. Etupiha on osa turvallisuuden tunnettasi ja myös turvallista kotia.

 

Pihan vaikutus varallisuuteen

 • Tutkimustulosten valossa etupihallasi on myös rahallista merkitystä. Edustava etupiha herättää luottamusta ja lisää talosi arvostusta. Se on kotisi käyntikortti, joka houkuttaa mahdolliset ostajat tutustumaan kohteeseen tarkemmin. Yksinkertaisesti sanottuna hyvin suunniteltu ja hoidettu etupiha nostaa talosi arvoa. 

 

Oma hyvinvointisi ja luontoyhteyden palauttaminen

 • Et ehkä ehdi nauttia luonnosta joka päivä. Hyvinvointisi kannalta sinun kyllä tulisi. Etupihaan ja sen kasvillisuuteen satsaamalla voit tuoda luonnon ja vuodenaikojen yksityskohtien seuraamisen lähelle ja tehdä sen todella helpoksi. Hiljennät vain hieman kävelytahtiasi, nautit pihastasi ja annat stressitasosi laskea.
 • Katso ympärillesi, mitä omalla etupihallasi tapahtuu. Mitkä kasvit pilkistävät keväällä ensimmäisenä maasta? Kuinka syysvärit vaihtuvat etupihan pensaisiin? Millaisia marjoja ja siemeniä kasveihin muodostuu? Mitä perhosia ja pikkulintuja pihallasi vierailee? Etupiha tuo luonnon osaksi omaa arkeasi – useamman kerran päivässä.

 

Mielihyvää arjessa ja juhlassa

 • Etupiha ottaa osaa myös juhlahetkiisi. Haluat piha-alueen olevan kunnossa, kaunis ja edustava. Siellä on ilo toivottaa vieraat tervetulleeksi elämäsi parhaimpiin hetkiin. Kaunis etupiha kohottaa juhlatunnelmaa ja ilahduttaa niin itseäsi kuin vieraitasi.
 • Tärkeimpänä syynä etupihan kunnostamiseen pitäisin kuitenkin sitä, että toimiva ja inspiroiva etupiha tekee elämästäsi helpompaa ja ilahduttaa sinua ohikiitävinä arjen hetkinä.

 

Ei ole sama, millaiseen pihaan tulet ja millaiselle pihakäytävälle kiireiset askeleesi sijoitat. Suo itsellesi samalla pieni hyvänolon hetki ja avaa silmäsi kauneudelle sekä luonnon elinvoimaiselle kasvulle.

Etupihaan kannattaa käyttää aikaa ja panostaa sen huolelliseen suunnitteluun.

Oletko samaa mieltä?

 

 

Tule mukaan! Etupihan uudistaminen alkaa tästä. 

Tule kanssani mukaan tähän etupihan muutosprosessiin ja osallistu sen toteutukseen. Voit aloittaa muutoksen heti tai kerätä ajatuksiasi kevättä varten.

Kummassakin vaihtoehdossa oikea aika aloittaa on NYT!

Siispä kommentoi ja kerro, mitä sinulla on mielessäsi. Saat tästä prosessista silloin kaikkein eniten irti. Huomioin ajatuksesi ja toiveesi myös seuraavissa etupihan muutosta käsittelevissä postauksissani. 

Kirjoita vastauksesi yhteen tai vaikka kolmeen seuraavaan kysymykseen postauksen kommenttikentässä:

 • Mitä sinä arvostat omalla etupihallasi?
 • Mitkä ovat sen suurimmat puutteet tällä hetkellä?
 • Millaista muutosta kaipaisit eniten? Voit valita vaikka tärkeimmät kohdat yllä olevista etupihan tehtävistä.

Jos haluat varmistaa, että pysyt tässä aloittamassamme muutosprosessissa mukana, kommentoi ja tilaa alta Puksipuun uutiskirje. Ilmoitan sinulle seuraavan etupihan uudistuspostauksen ilmestyessä.

Tehdään tämä yhdessä!

 

Apunasi tässä muutoksen suunnittelussa olen minä, Puksipuun puutarhasuunnittelija Sari Lampinen. Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kirjoitan tässä postaussarjassa etupihan suunnittelusta ja kerron vinkkejä, kuinka suunnitella etupiha, josta nautit joka päivä. Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitä uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi etupiha kerrallaan 🙂

Lue lisää:

Etupihan suunnittelu alkaa isolla päätöksellä! Etupihan suunnittelusarjan 2. osa

Etupihan näkösuojat. Tarvitaanko niitä? Etupihan suunnittelusarjan 4. osa

Etupiha uudistuu kirjoittamani lehtijuttu Viherpiha -lehdessä

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?