Onko jättimalikka sinulle tuttu nimeltään? Ei ollut aiemmin minullekaan. Sen suuri koko laittoi kuitenkin ottamaan lajista selvää.

Puutarhaan ilmestyy välillä sieniä. Niitä saattaa kasvaa esimerkiksi kuorikatteen levittämisen jälkeen. Silloin kyseisten sienien vierailu jää yleensä vain yhteen kasvukauteen.

Joskus niitä ilmestyy ihan itsestään kuin tyhjästä.

 

Noidankehä ja valkoiset sienet

Elokuussa puutarhaamme ilmestyi valkoisia sieniä. Sienistä muodostui valkea ja tiheästi kasvava noidankehä, joka kaartoi puutarhamme poikki.

Hohtavan vaaleat sienet kasvoivat kasvamistaan kokoa ja tulivat pian ruokalautasta suuremmiksi.

Ne olivat jättimalikoita (Leucopaxillus giganteum).

Jättimalikat tunnistaa:

  • suuresta koostaan,
  • lyhyestä jalastaan ja
  • lakin aaltoilevasta reunasta.

Isomalikasta poiketen lakin keskeltä puuttuu nysty.

Sieninauha muodostaa noidankehäksi kutsutun ympyrän.

 

Jättimalikka sienirivi
Jättimalikan jalka on lyhyt

Alati kasvava noidankehä

Jättimalikkarihmasto kasvattaa vuosi vuodelta laajenevaa kehää, joka on muinoin lähtenyt laajenemaan kehän keskipisteessä sijainneesta itiöemästä.

Meidän pihamme poikki kaarevana nauhana kiertävä noidankehä on siis osa suuren suurta ympyrää.

Kehä sujahtaa pihallemme tontin kulmalta pensas aidan alta. Se kulkee kasvimaan vierestä herakkapensaiden alle ja jatkaa kulkuaan tuijan alittavana nauhana. Esiin tullessaan se asettuu istutusalueen ja nurmen rajalle – kaartaa kauniisti kukkapenkin reunaa pitkin ja kirmaisee sitten pensasaidan alitse naapurin leikkimökin kulmalle ja siitä eteenpäin.

 

Mitä tehdä?

Tätä harvinaisuutta kutsutaan myös ’mullan kääntäjäksi’.

Jättimalikka kuluttaa tehokkaasti maaperän ravinteita kehäänsä laajentaessaan. Kehän keskellä nurmi nuutuu ja kasvaa puolestaan villisti kehän ulkopuolella.

Tänä vuonna annan kehän sisälle jääneille kasveille vähän reippaammin syyslannoitetta ja hemmottelen niitä keväällä lisää. Saattaa olla, että runsaanpaa lannoitusta tarvitaan myös jatkossakin.

Mielenkiintoista on nähdä, millainen tilanne on ensi vuonna. Oliko kesä vain poikkeuksellisen suosiollinen jättimalikalle vai onko se vasta nyt kasvanut voimiinsa ja kyennyt kasvattamaan valtavaan kokoon laajenneet lakkinsa.

Tältä erää tyydyn ihastelemaan noidankehää ja ihmettelemään sienten lakkien alati laajenevaa kokoa ja himmeää satiinihohtoa.

Onko sinun pihallasi kasvanut jättimalikkaa? Millaisia kokemuksia sinulla on? Tuliko se yhtä runsaana takaisin seuraavina vuosina?

 

 

 

PS. Luonto ihmetyttää ja ihastuttaa. Se tekee meille hyvää. Lue aikaisempi postaus linnunlaulun stressiä vähentävästä vaikutuksesta. Entäpä mitä listatuista suosikkiluontoäänistä voit kuulla omassa puutarhassasi?

Jos haluat apua luonnollisen istutustyylin soveltamiseen omassa pihassasi tai pihaongelmien ratkaisuun, varaa itsellesi Suunnittelukäynti tai Pihasuunnittelu verkossa. Varaaminen onnistuu suoraan ajanvarauskalenteristani.