Muistan yhä, kuinka olin aikoinaan istuttanut puutarhamme samoilla kasvilajilla, jotka viihtyivät vanhempieni puutarhassa.

Se oli iso virhe!

En ollut siihen aikaan vielä perehtynyt puutarhasuunnitteluun ja pihamme oli houkuttelevan tyhjä taulu – vähän laatoitusta, nurmikko ja juuri istutetut pensasaidat. Ryhdyin innostuneena istuttamaan.

Ongelmana oli, että vanhempieni puutarha sijaitsee savimaalla, ja oman, uuden pihamme maaperä oli läpäisevää hiekkamaata.

Tästä lähtökohdasta ja näillä kasvivalinnoilla ei ollut mahdollista toteuttaa helppohoitoista puutarhaa.
Tosin en murehtinut sitä silloin.

Myöhemmin kyllä!

Päätös numero yksi, kun valitset helppohoitoisia kasveja

Yksi oleellisimpia pihan helppohoitoisuutta lisääviä tekijöitä, on valita pihasi maaperään ja kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit.

Käytännössä lähes kaikki kasvit, jotka viihtyvät luonnollisesti pihasi maaperässä ja kasvuolosuhteissa, ovat helppohoitoisia.

Helppohoitoiset kasvit, kuten ikivihreä timanttituija (Thuja occidentalis ’Smaragd’) ja keltainen valtikkanauhus (Ligularia przewalskii), viihtyvät savimaassa:

 

vanhat betonilaatat tukimuureiksi

 

Hiekkamaassa helppohoitoisiin kasveihin lukeutuvat esimerkiksi ikivihreä tuivio (Microbiota decussata) ja oranssi tulikellukka ’Borisii’ (Geum coccineum ’Borisii’):

vanhat betonilaatat tukimuureiksi ja poluiksi

Helppohoitoiset kasvit = Pihasi kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit

  • Helppohoitoista – siitä ei ole epäilystäkään! Helpot kasvit ovat tyytyväisiä kasveja, kun niiden tarpeet ja vaatimukset täyttyvät.
  • Kukoistavat kasvit näyttävät aina hyvältä – Sinun ei tarvitse harmitella venähtäneitä tai heikosti kasvavia kasveja. Annat kasveille kasvuolosuhteet, mitkä ne tarvitsevat ja sinä saat, mitä haluat.
  • Säästät rahaa – Kasvit, jotka menestyvät puutarhasi kasvuolosuhteissa, eivät tarvitse jatkuvaa kastelua tai lannoitteita, ja ne elävät yleensä pidempään. Kun et tarvitse turhaa säätämistä, säästät rahaa.

Opin läksyni:

Käytä vain kasveja, jotka viihtyvät niille tarjolla olevassa maaperässä ja kasvuolosuhteissa.

Suosittelen, että teet samoin. Samalla säästät sekä aikaa että rahaa ja voit nauttia kauniista, kukoistavasta puutarhastasi!

 

PS. Tarvitsetko apua pihasi suunnitteluun? Laatimani puutarhan tyylitesti auttaa sinua tunnistamaan oman tyylisi sekä millaiset kasvit ja materiaalit korostavat sitä parhaiten. Saat avuksesi myös oppaan. Voit tehdä testin >> TÄÄLLÄ <<

Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti
Pihasuunnittelu netissä
Pihasuunnittelukäynti
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma
Jos kaipaat apua pihasi tai sen jonkin osa-alueen muutokseen, niin autan sinua mielelläni!

Aloitat puutarhasi uudistamisen helposti ja nopeasti, kun apunasi on suunnittelun ammattilainen.

Yhdessä suunnittelukäynnillä tai verkossa suunnitellessamme saat uudet ideat ja ratkaisut heti, joten pääset saman tien tekemään sitä mistä nautit eniten – toteuttamaan uusia puutarhaideoita ja kylvämään tai istuttamaan juuri sinun  pihallesi sopivia kasveja. 

Voit varata oman suunnitteluaikasi sujuvasti verkossa olevasta ajanvarauskalenteristani. Laita pihamuutoksesi käyntiin vastaamalla kyselylomakkeeseen, joka auttaa sinua kirjaamaan ylös omia puutarhaunelmiasi.

Kun varaat aikasi nyt, pääset jo saman tien valmistautumaan pihasi muutoksen toteutukseen ja kohta jo nautitkin olostasi omassa, ihanassa puutarhassasi! 

 

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.