Oletko teettänyt aikaisemmin pihasuunnitelmaa ja tilannut toteutuksen viherurakoitsijalta? Monella se on ensimmäistä kertaa edessä – ehkä sinullakin. Kun astuu uuteen, on mukava tietää mitä on tulossa – miten viedä pihaprojekti suunnittelusta toteutukseen.

Siksi kokosinkin sinulle monipuolisen paketin, jos olet teettämässä pihasi osin tai kokonaisuudessaan ammattilaisilla.

1) Minulla on ilo saada vierailevaksi bloggaajaksi suunnitteluasiakkaani Minna, jonka perheelle suunnittelin kodin etupihan. Minna kertoo ensin, millainen heidän etupihaprojektinsa oli alusta loppuun ja miten se meni.

 

2) Postauksen lopusta löydät linkin Paratiisi takapihalla ohjelman Viherstudioon (jakso 5/8), jossa keskustelemme kollegojeni kanssa  pihasuunnittelusta sekä pihan toteutuksesta. Ohjelma on tehokas ja monipuolinen tietopaketti, joka antaa hyvät eväät pihaprojektin aloittamiseen.

 

Onnistunut pihaprojekti pähkinänkuoressa

Kirjoittanut: Minna Espoosta

Mistä kaikki alkoi

Muistan, kun ajoimme ensimmäistä kertaa tulevan kotimme pihaan. En ollut vaikuttunut. Ajattelin, että OK, ei ainakaan tämä talo! Mutta kun astuimme sisään ja talon takapihalle, mieleni muuttui heti. Näin potentiaalin.

 

Etupiha ei ollut prioriteettilistamme kärjessä, joten aikaa kului. Olin kärsivällinen. Käytin ajan hyödykseni ja silloin tällöin googlailin silmääni miellyttäviä pienen etupihan ratkaisuja. Jos satuimme ajamaan mukavan näköisen etupihan ohi, painoin mieleeni, miksi se oli minusta erityisen mukava. ”Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty” on Puksipuun kantava toiminta-ajatus, joten oli selvää, että valitsimme Sarin suunnittelemaan meille etupihan uudistuksen.

 

Ensitapaaminen pihasuunnittelijan kanssa

Pihakäynnillä Sari uskalsi sanoa ääneen asiat, jotka itsekin tiesin. Arvostan tätä ominaisuutta! Etupihamme ei ollut linjassa talon takapihan kanssa. Hän ymmärsi, että halusimme muodostaa yhteneväisen kokonaisuuden. Sen vuoksi takapiha vaikutti suoraan siihen, mitä valintoja teimme etupihan suhteen.

Puhuimme myös siitä, että

  • etupihan tulee olla kotiin kutsuva.
  • Omalle kotipihalle täytyy olla mukava ajaa; on tärkeää, millainen näkymä silmiin lankeaa.
  • Halusimme, että piha rauhoittaa mielen, mutta sen ei tarvitse olla erityisen hieno tai koristeellinen.
  • Myös käytännöllisyys ja yksityisyyden varmistaminen korostuivat.

Sari ohjasi meitä kysymään oikeita kysymyksiä päästäksemme ajatuksissa eteenpäin.

 

Vaikeita valintoja suunnitelman ja pihan teettämisen laajuudesta

Resurssimme olivat tietysti rajalliset. Kävimme läpi eri vaihtoehtoja, isompaa ja pienempää remonttia. Teemmekö itse vai ulkoistammeko kaiken? Mikä merkitys on materiaalivalinnoilla? Mikä summa menee joka tapauksessa? Monen illan pyörittelyn jälkeen teimme meille sopivan valinnan budjettiraamin suhteen. Purimme koko pihan itse ja saimme samalla monta hyvää iltajumppaa.

Valitsimme Sarilta yleissuunnitelman eli emme tarkkaa toteutussuunnitelmaa. Kilpailutuksia tehdessä en ymmärrä, miten olisimme selvinneet ilman Sarin tekemiä piirustuksia. Sari muuten antoi kullanarvoisia vinkkejä urakoitsijavalinnoissa!

 

Ylipäätään en ymmärrä, miten olisimme selvinneet ilman piirustuksia ollenkaan. Sarin tekemät printit (yleissuunnitelma, istutussuunnitelma, valaistussuunnitelma) olivat kovassa käytössä seuraavien kuukausien ajan, sähkömiehestä Espoon kaupunkiin ja urakoitsijan alihankkijaan. Todella kriittiset asiakirjat!

Työt alkavat etupihalla – suunnittelusta toteutukseen

Tarkasta ennakkotyöstä huolimatta Sarin piirtämät suunnitelmat eivät olleet kiveen hakattuja. Perusrunko pysyi samana alusta loppuun, mutta päädyimme lopulta eri kivivalintaan. Roudasin eri kivivaihtoehtoja pihallemme ja oikea väri- ja materiaalivalinta varmistui. Muutimme ajoliittymän muotoa, tähän tosin vaikutti Espoon kaupungin antamat lupaehdot, joihin emme saaneet muutoslupaa.

Vierailin Sarin suosituksesta eri puutarhoilla ja päätin vaihtaa pari Sarin ehdottamaa kasvia. Ne näyttivät livenä erilaisilta kuin tietokoneen ruudulla. Istutusvaiheessa aloin kunnolla hahmottaa visuaalista näkymää ja päätin istuttaa eri kasveja eri kohtiin, kuin oli suunniteltu. Arvioisin, että suunnitelma muuttui noin 20 %:n osalta eli valtaosa pysyi sellaisena, kuin olimme tietokoneen ääressä jutelleet. Aika hyvin!

 

Tästä kaikki vasta alkaa – pihan hoito

Sari oli kaikista projektin kumppaneista ainoa, joka kulki rinnallamme alusta loppuun. Hän näki pihan ensimmäisenä ja tuli viimeisenä paikalle katsomaan toteutuneen muutoksen. Laitoin Sarille keskellä kiivainta remonttia pari akuuttia viestiä, kun tuskailin valintojen kanssa.

Luotin hänen ammattitaitoonsa, koska hän tunsi pihamme ja on keskustellut kanssamme tunteja. Ostimme häneltä myös kasvien hoitosuunnitelman, jotta tiedämme, mitä meidän tulee muistaa tehdä jokaisena vuodenaikana ja siten varmistaa, että maaperä ja kasvit voivat hyvin.

Pihaprojektin alkuvaiheessa oleville sanoisin vielä tämän: projektin johto on koko ajan sinulla, ei pihasuunnittelijalla tai valitulla urakoitsijalla. Ennen ensimmäisenkään kiven ylös kaivamista sinulla pihan omistajana täytyy olla visio siitä, mitä haluat. Tässä Sarin antama apu oli arvokas. Älä aliarvioi suunnitteluun käytettävää aikaa. Sen jälkeen, kun suunnitelma on hyväksytty ja työt alkavat, asiat etenevät rivakasti eteenpäin. Pihaprojektissa virheet voivat olla kalliita, jotkut peruuttamattomia. Joten malta kävellä ensin hitaasti, jotta voit lopulta juosta nopeasti.

Minna Espoosta

 

Suuret kiitokset Minnalle, että hän jakoi kanssamme kokemuksensa pihaprojektin teettämisestä alusta loppuun.  Piha tulee varmasti kukoistamaan heidän hyvässä hoidossaan!

 

Asiaa pihasuunnittelusta Puutarhasuunnittelija Sari Lampinen ja kollegat - Paratiisi takapihalla Viherstudio 2021

Luettuasi Minnan kuvauksen heidän etupihaprojektistaan, sinua saattaisi kiinnostaa katsoa Paratiisi takapihalla Viherstudion jakso 5/8. Keskustelemme jaksossa kollegoideni kanssa pihasuunnittelusta. Saat siitä tehokkaan tietopaketin omaa pihaprojektiasi varten.

 

 

Toivottavasti sait jutusta joitain uusia ideoita sekä lisätietoa siitä, kuinka viedä pihaprojekti suunnittelusta toteutukseen.

 

Nettikonsultointi ja pihasuunnittelu verkossa
Joustava pihasuunnittelu - valitse Suunnittelukäynti ja pihakonsultointi omalla tontillasi
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma
Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos pihasi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.
Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti