Pihan uudistaminen ja varsinkin sen aloittaminen on helppoa, eikö vain? Eipä sentään. Aloittamiseen tai erityisesti sen siirtämiseen voi kulua todella paljon aikaa. Tarvitset ehdottomasti selkeän näkemyksen lopputuloksesta ja keinot kuinka siihen päästään. Silloin myös muutoksen TEKEMINEN on tehokasta.

Samaa sanovat lukuisat suunnittelukäyntiasiakkaani. Kun tavoite ja keinot ovat selvillä, on ilo aloittaa pihan uudistaminen. Silloin tietää kaiken tekemisen vievän projektia eteenpäin ja haluttu lopputulos on joka hetki oikeasti lähempänä. 

 

Monia syitä, miksi pihan uudistaminen on tarpeen

Elämäntilanteessa, tontilla tai sen ympäristössä voi tapahtua muutoksia, jotka vaativat pihan uudelleen tarkastelua. Tarvitset mahdollisesti paikan lasten leikkimökille tai päätät palkita itseäsi ulkoporealtaalla. Molemmat muuttavat pihaa ja niiden paikka tulee suunnitella huolella, jotta ne yhdistyvät sujuvasti jo olevaan. 

Ehkäpä lohkotulle naapuritontille nousee uusi talo tai puutarhassa ennen niin merkittävät pihapuut joudutaan kaatamaan. 

 

Sarin ja Hannun pihan uudistaminen

Kaimani Sarin ja hänen miehensä Hannun etupihalta kaadettiin viime syksynä suuret kuuset. Puiden puuttuminen muutti etupihan ilmeen täysin eikä se tuntunut Sarista ja Hannusta enää mieleiseltä. Oli tullut aika uusille ideoille ja 14 vuotta hyvin palvelleen pihan uudistamiselle.

Tapasin Sarin toukokuussa heidän etupihallaan. Sari kertoi lähtötilanteesta: ”Edellinen iso piharemontti tehtiin vuonna 2006, silloin apunamme oli suunnitteluhortonomiystävämme. Viime syksynä pihasta kaadettiin kaksi n. 25-metristä, riippaoksaista kuusta, jotka olivat olleet aiemman suunnittelun pohjana. Etupihan luonne muuttui kuusien kaatamisen vuoksi kertaheitolla ja oli aika päivittää sen ilme.

Suunnittelukäynti Pihakonsultointi etupiha ENNEN © Lahtinen

Etupiha kuusien kaatamisen jälkeen ENNEN uudelleen suunnittelua

 

Miksi Sari ja Hannu halusivat Puksipuun Suunnittelukäynnin?

Pihan uudistamista harkinnut Sari ei halunnut hukata aikaa jahkailuun. ”Halusimme, että pihaa katselee asiantuntija, ulkopuolisen silmin, jotta uusi suunnitelma syntyisi ilman haikailuja vanhaan. Toisaalta toivoimme kuitenkin, että pihassa voitaisiin säilyttää tiettyjä elementtejä, jotka mielestämme toimivat edelleen”, hän sanoo.

Oma piha on todella haastava kuvitella erilaisena kuin mihin on tottunut. Siksi on vaikea saada uusia oivalluksia, vaihtaa toimintojen paikkoja, lisätä uutta ja  päättää mistä voisi luopua. Harvemmin voimme aloittaa uudistamisen ´puhtaalta pöydältä´. Pihassa on monia asioita, jotka tulee ottaa huomioon.

Erityisesti etupiha on tärkeä osa kotia. Se kehystää talon ja toivottaa tervetulleeksi. Viehättävästä etupihasta nauttii myös itse joka päivä.

 

Suunnittelusessio toukokuisessa lumisateessa

Aloitimme iloisen ja inspiroivan suunnittelutapaamisemme auringonpaisteessa. Vaihteleva kevätsää tarjosi meille myös vesisadetta ja lopuksi yllättävän lumipyryn.

Tutustuimme yhdessä olevaan pihaan – sen hyviin ja ei niin mieluisiin puoliin. Kävimme lävitse pihan eri elementit ja päätimme, mitkä säilyttäisimme jatkossakin ja mitä muuttaisimme. Etupiha tuntui kovin tyhjältä ja karulta ilman siellä aiemmin kasvaneita kuusia.

Päätimme säilyttää uudessa puutarhassa japanilaistyylisen teeman ja korostaa suunnitelmassa etupihalla jo olevaa kivilyhtyä sekä -penkkiä.

Tasainen piha kaipasi erityisesti uutta kasvillisuutta ja vaihtelua tuovia korkeuseroja. Suunnittelimme pihaan turveharkkoreunuksella korotetun istutusalueen, jolle valitsimme näyttävän kasvillisuuden saniaisineen. Lisäsimme pihalle vehreyttä myös matalilla ja osin ikivihreillä maanpeittoperennoilla. Lisää rakennetta ja tekstuuria saimme aikaan ikivihreillä havukasveilla, kivillä sekä rouhealla soralla. 

Välillä vetäydyimme autotallin suojaan ideoimaan ja käytimme maahan sataneen lumipeitteen hyödyksi. Piirsimme lumeen etupihan uudet linjat ja merkitsimme paikoilleen istutusaltaan sekä puutarhan uudet kasvit. 

Suunnittelukäynti Pihakonsultointi etupiha © Lahtinen

Etupiha Suunnittelukäynnillä

 

Loimme Suunnittelukäynnin aikana selkeän näkemyksen, millainen uudesta pihasta tulee ja miten se toteutetaan. Kävimme lävitse tarvittavat kasvit, materiaalit ja pihan rakentamisratkaisut. Sari teki itselleen tarkat muistiinpanot ja luonnosteli pihan paperille lisäten siihen ottamiamme strategisia mittoja. Suunnittelukäynnin jälkeen lähetin hänelle vielä lisäohjeita toteutuksen ja ylläpidon tueksi.

Sari näki pihamme uusin silmin ja sinänsä pienelle ”pläntille” syntyi mielenkiintoinen kokonaisuus, joka on edelleen ns. oman tuntuinen kasvivalikoimaltaan ja tunnelmaltaan, mutta kuitenkin aivan uusi.”, kertoo suunnitteluasiakkaani tapaamisestamme.

Yhteistyö oli mutkatonta ja mukavaa, vaikka toukokuisena suunnittelupäivänä satoikin lunta.” sanoi Sari. Oli ilo suunnitella yhdessä!

 

Pihan toteutukseen ryhdyttiin innolla

Tekemiensä muistiinpanojen pohjalta Sari ajatteli voivansa aloittaa puutarhan toteutuksen miehensä kanssa heti kunhan vaan kesällä ennättäisi. Inspiraatio ei kuitenkaan katso aikaa. He ryhtyivät toteuttamaan pihaa lähes samantien ja jo kesäkuussa sain nähtäväkseni valokuvia upeasta etupihasta.

Oli aivan ihana nähdä Suunnittelukäynnin aikana visioimamme japanilaistyylinen puutarha valmiina!

Suunnittelukäynti Pihakonsultointi Puksipuu etupiha istutusalue jälkeen © Lahtinen

Etupiha noin kuukausi Suunnittelukäynnin JÄLKEEN Valokuvat © Sari Lahtinen

Suunnittelukäynti Pihakonsultointi Puksipuu etupiha alueet jälkeen © Lahtinen
Suunnittelukäynti Pihakonsultointi Puksipuu etupiha istutusalueet jälkeen © Lahtinen

 

Kasvun ihmeen seuraaminen

Olemme viestitelleet Sarin kanssa myös etupihan valmistumisen jälkeen. Hän kertoi kasvillisuuden terhakoituneen jo kovasti sitten istuttamisen.

Hyvin viihtyvä kasvillisuus asettuu paikoilleen nopeasti. Se estää myös rikkaruohoja pesiytymästä istutusalueille. Huomaatko, kuinka kasvillisuus kattaa jo tehokkaasti maanpintaa?

 

Etupiha noin 2,5 kuukautta Suunnittelukäynnin ja noin 1 KK VALMISTUMISEN jälkeen

Pihauudistuksen ilonaiheet

Ilolla lisään tähän vielä Sarin lähettämän luettelon muutamista asioista, joista he miehensä kanssa erityisesti pitävät:

  • Vanhat elementit, kuten polku, japanilaistyyppinen lyhty ja penkki sekä pikkukuusi näyttävät siltä, kuin ne olisi luotu juuri tätä uutta pihaa varten
  • Istutusalueen luominen turveharkoista toi pihaan korkeuseroja ja muotoja
  • Singelialueet siistiytyivät ja löysivät uuden elämän, samoin pihassa olleet kivet
  • Kasvivalinnat ovat hyvät ja selkeät
  • Sain myös vinkkejä muiden piha-alueiden päivittämiseen

 

Pihan uudistaminen: ’Ennen’ ja ’Jälkeen

’Ennen’ ja ’Jälkeen’ kuvia on mukava katsoa. Niissä muutos konkretisoituu niin silmin nähden.

Kuvassa lähtötilannen ennen kuin pihan uudistaminen alkoi.

Vasemmalla: etupiha ’ Ennen

Oikealla: etupiha noin 1 kk valmistumisen ’ Jälkeen

Pihan uudistaminen vaatii aina työtä, mutta se on palkitsevaa. On helpottavaa tietää, että kaikki mitä pihalla tekee on tärkeä osa valmistuvaa kokonaisuutta eikä sitä kohtaa tarvitse lähteä laittamaan samantien uusiksi. Tehdessäsi näet heti kättesi työn jäljen ja voit ihailla sitä ylpeänä.

Suosittelenkin asiakkaitani aina ottamaan valokuvia piha uudistuksen aikana. Aiempi unohtuu niin helposti ja muutos entiseen on usein ilahduttavan suuri. Kuvista on mukava katsoa myöhemmin, mitä kaikkea on saanutkaan aikaan!

Sanoisin, että pihan uudistaminen sujui hienosti ja lopputulos oli upea nähdä! Kiitos Sari ja Hannu!

 

 

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos pihasi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.
Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti