Vieraamme kysyvät joskus minulta: ”Sari, miten saat orkidean kukkimaan uudelleen vuosi toisensa jälkeen?”, ja minä kerron heille, kuten nyt myös sinulle, pienen salaisuuteni orkideojen uudelleen kukittamisesta.

 

Anna orkideoillesi tauko

Löysin tämän keinon, kun olin jo melkein menettämässä orkideamme. Kuukausien kukinnan jälkeen ne olivat uupuneet ja ilmajuuret kuivuivat keskuslämmityksestä, vaikka kastelenkin orkideojamme tunnollisesti. Kesä saapui, ja orkideat näyttivät melko nuutuneilta. Ajattelin, että ne tarvitsevat tauon – loman -, joka palauttaisi niiden energian takaisin.

Kuinka voisin jäljitellä olosuhteita, joissa ne luonnostaan kasvavat? Ajattelin tietysti, että niiden on saatava olla puutarhassa! Orkideat hyötyisivät ilman kosteudesta, lämpötilan muutoksista sekä päivän ja yön luonnollisista sykleistä.
Kannoin kolme orkideaamme ulos ja asetin ne omenapuun alle puutarhamme takaosaan.

 

Kuinka sijoitat orkideat puutarhaan

Orkideamme ovat normaalisti pohjoisen puolella olevan keittiömme ikkunalla. Itä olisi paras suunta, mutta pohjoinen on paras mitä voin tarjota tällä hetkellä.

Halusin jäljitellä niiden normaaleja olosuhteita, kun etsin sopivaa paikkaa puutarhasta. Tiesithän, että orkideat eivät pidä suorasta auringonvalosta? Se saa niiden lehdet palamaan.

Halusin myös suojata kasveja rankkasateelta. Orkideat kyllä nauttivat ilman kosteudesta. Pyrin silti suojaamaan ne isommilta pisaroilta ja veden kerääntymisestä lehtien sekä kukkavanojen yhtymiskohtaan.

Kokeillessani konstia ensimmäistä kertaa sijoitin orkideat läpinäkyvissä muoviastioissaan kuorikatteelle, omenapuun alle. Kyseisen omenapuun alaosa on lisäksi pensasaidan ja naapuritalomme varjossa, joten ajattelin, että paikka olisi orkideoille tarpeeksi varjoisa.

Ensimmäisen kesäkauden jälkeen opin:

  • nosta orkideat korkeammalle, jotta kotilot eivät vahingoita lehtiä
  • älä anna auringonvalon milloinkaan paistaa suoraan niiden lehdille
  • orkideat eivät tarvitse paljon kastelua kesäkaudella ulkona ollessaan
  • ne kukkivat ulkona vietetyn kesän jälkeen pitkään ja runsaasti lokakuusta loppukevääseen saakka

Paransin systeemiä seuraavana kesänä asettamalla orkideat amppeliin. Orkideoja ei tarvitse istuttaa. Laitat ne vain muoviruukuissaan amppeliin.

 

orkideat amppelissa Puksipuu © Sari Lampinen

 

Orkideojen muuton ajoitus ulos ja takaisin sisälle

Kun kesän lämpö saapuu laitan Phalaenopsis- ja Dendrobium-orkideamme amppeleihin ja ripustan korit omenapuun. Yleensä teen näin kesäkuun puolivälissä.

Sitten orkideat saavat keinua omanapuussa koko kesän. Ne nauttivat muuttuvasta säästä, kosteasta ilmasta, pimeistä illoista ja vähitellen lähestyvästä syksystä.

Loppukesän säästä riippuen siirrän orkideat takaisin ikkunalaudalle elokuun lopulla tai syyskuun alussa. Siihen mennessä kukkavanat ovat vahvoja ja täynnä pieniä terhakkaita nuppuja. Voin tuskin maltan odottaa kukkien avautumista lokakuussa! Kun Phalaenopsikset alkavat kukkia, ne jatkavat kukintaansa pitkälle kevääseen saakka.

 

Lisävinkkejä saadaksesi orkidean kukkimaan uudelleen

Kun olet ripustanut orkideaamppelisi puutarhaan, suosittelen tarkistamaan sen pari kertaa ensimmäisen vuorokauden aikana. Varmista, että suora auringonvalo ei pääse paistamaan kasvien lehdille mihinkään vuorokaudenaikaan.

Jos sinulla ei ole sopivaa puuta amppelin ripustamiseen, voit sijoittaa sen myös kookkaaseen tuuheaan pensaaseen tai nostaa sen kotisi pohjoispuolelle. Molemmat paikat ovat todennäköisesti hyviä, kunhan muut kasvit suojaavat orkideoitasi suoralta auringonvalolta ja kovalta sateelta.

Orkideat ovat epifyyttejä, joten pidän ajatuksesta ripustaa ne puihin tai pensaisiin roikkumaan. Se tuntuu oikealta lomalta!

Jos satunnaiset etanat tai kotilot löytävät orkideasi tai lehtien lomasta pillkistävä auringonpaiste pääsee lankeamaan osittain lehdille, saatat menettää kasvista lehden tai kaksi. Älä kuitenkaan lannistu. Niin tapahtui minullekin kokeillessani tätä konstia ensimmäisenä kesäkautena. Poistin vaurioituneen lehden vasta, kun se oli muuttunut keltaiseksi. Odotin niin kauan, koska halusin antaa orkidealle aikaa kerätä kaiken energian vioittuneesta lehdestä talteen ja kuljettaa sen kasvin terveisiin osiin. Et tule edes huomaamaan lehden tai kahden poistamista, koska ylemmät lehdet ovat niin elinvoimaisia ja kukoistavia.

Toivon, että nämä vinkit auttavat myös sinua ja saavat orkidean kukkimaan runsaasti seuraavaan kevääseen asti.

 

 

PS. Moni ajattelee, että raha on esteenä oman unelmapuutarhan saavuttamiseen. Ehkä sinäkin?

Raha ei kuitenkaan ole välttämättä se tärkein tarvittava resurssi. Sen tarvetta voidaan vähentää keskittymällä kahteen muuhun käytettävissä olevaan resurssiin. Lue lisää tästä aiheesta postauksessa Uudista piha edullisesti unelmista tinkimättä.

Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.

Nettikonsultointi ja pihasuunnittelu verkossa
Joustava pihasuunnittelu - valitse Suunnittelukäynti ja pihakonsultointi omalla tontillasi
Nopea pihasuunnittelu - Valmis pihasuunnitelma

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos pihasi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
 
Moni ajattelee, että raha on esteenä oman unelmapuutarhan saavuttamiseen. Ehkä sinäkin? Raha ei kuitenkaan ole välttämättä se tärkein tarvittava resurssi. Sen tarvetta voidaan vähentää keskittymällä kahteen muuhun käytettävissä olevaan resurssiin. Lue lisää tästä aiheesta postauksessa Uudista piha edullisesti unelmista tinkimättä. Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.
 
Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti