Rakentamisessa täytyy olla tarkkana, jotta tietää riskit ja osaa arvioida, mistä kosteus tulee talon rakenteisiin. Kosteudella on monta muotoa ja siksi myös monia vaihtoehtoisia reittejä.

Puutarhasuunnittelijana kysyn asiakkailtani talon salaojituksesta, sen kunnosta ja olemassaolosta. Tämä niin talon kunnon ylläpidon kannalta kuin pihasuunnittelunkin kannalta. Ei ole järkevää toteuttaa hienoa pihaa ja kohta purkaa sitä salaojaremontin vuoksi. Sen vuoksi kysyn  salaojituksen toimivuudesta aina ennen kuin aloitan pihasuunnitelman laatimisen.

 

Tiedätkö reitit, mistä kosteus tulee talon rakenteisiin?

Löysin äsken hyvän artikkelin Meidän Talo -lehden numerosta 4/2019. Erityisesti pidin kuvasta, joka oli liitetty ”Yllätyksiä pinnan alla” nimisen artikkelin Projekti-osioon. Osio kertoi kuntokartoituksesta ja hometalon remontoinnista. Tässä juttuun liitetyssä kuvassa on koottu havainnollisesti yhteen talon rakenteita rasittavia kosteuslähteitä. Niitä on itse asiassa aika paljon.

Kun tarkastelet, mistä kosteus tulee talon rakenteisiin, huomaat merkittävän reitin liittyvän pihaan ja pihan suunnitteluratkaisuihin tai oikeastaan niiden suunnittelemattomuuteen. 

 

Mitä hulevesi tarkoittaa?

Hulevedet eli maanpinnalla liikkuvat sade- ja lumen sulamisvedet ovat merkittävä kosteusvaurioiden aiheuttaja. Sen vuoksi on tärkeää, että hulevesien valunta suunta on ohjattu poispäin rakennuksista. Vesi ei saa lammikoitua tai imeytyä sokkelin viereen.

 

  • Maanpinnan tulee aina kallistua talosta poispäin. Tämä tarkoittaa, että kallistusten tulee ohjata vesi rakennuksen jokaiselta seinustalta poispäin. Näin varmistutaan, että vesi ei siirry talon rakenteisiin tai perustuksiin. Täyttyvätkö nämä ehdot sinun pihallasi?

 

  • Toinen tärkeä juttu on johtaa katolta tulevat vedet pois sokkelin vierestä. Ei riitä, että talossa on rännikourut ja syksytorvet. Lisäksi tarvitaan ehdottomasti rännissuppilot tai vähintään loiskekupit ja kourut, joilla vesi kuljetetaan riittävän kauas talon perustuksista.

 

  • Jos omistat hieman vanhemman kiinteistön, olethan varma ettei kattovesiä ole ohjattu talon salaojiin? Jos on, sinulla on kuivatusjärjestelmän sijaan talon perustusten kastelujärjestelmä. Se onkin jo huonompi juttu. Tällöin kannattaa kartoittaa tilanne ja tehdä tarvittavat muutokset nopeasti.

 

Miten pihasuunnittelija suojaa taloasi? 

Rakennus- ja rakennesuunnittelijat keskittyvät tekemään talon ja sen perustusten kannalta oikeat ratkaisut saadakseen aikaan mahdollisimman ”terveen” talon ja estääkseen omalta osaltaan reitit, mistä kosteus tulee talon rakenteisiin.

 

Pihasuunnittelijana keskityn puolestaan pihasi korkoihin ja oikeasuuntaisten sekä riittävien kallistusten muotoiluun. Maaston muodoilla, pengerryksillä, kallistuksilla, läpäisevillä tai läpäisemättömillä pinnoilla, kouruilla ja kuivatuksella sekä niiden erilaisilla yhdistelmillä keskityn vähentämään pintavesien rakennuksille aiheuttamaa rasitusta. Tontin pinnan muotoja muokkaamalla torjun samalla hulevesien lammikoitumista piha-alueella sekä lätäköiden ja liukkaiden pintojen muodostumista käytäville pakkasaamuina. 

 

 

 

Puutarhasuunnittelun tärkeä rooli

Huolellisesti laaditulla pihasuunnitelmalla on tärkeä rooli pitää talosi terveenä ja pihasi turvallisena kulkea.

Tämä puoli usein unohtuu, kun mietitään puutarhaa vain kasvien tai ulkonäön kannalta. Kasveista puheen ollen, tiesithän ettei istutusalue ja sen kasvualusta saa ulottua sokkeliin ja talon seinään saakka?

Ei, vaikka niin on usein tehtykin vanhemmissa taloissa ja puutarhoissa. Multa pysyy pitkään kosteana ja siirtää kosteuden sokkeliin. Sen vuoksi sokkelin ympärillä tulee aina olla ensin sepeli- tai sorakaistale, seulanpääkiveystä tai muuta vastaavaa kosteutta pidättämätöntä ainesta. 

 

PUUTARHASUUNNITTELIJAN VINKKI: 

Varmista siis, että hulevedet eivät huuhtele talosi sokkelia tai pyri huomaamatta rakenteisiin. Kierrä talosi ympäsi, tarkasta sokkelin kunto ja silmäile pihasi kallistuksia. Kirjaa myös huomiot ylös ja toimi tarpeen mukaan.  

Jos sinulla on ongelmia huleveden tai muiden kosteudenlähteiden kanssa, ota yhteyttä rakentamisen ja pihasuunnittelun ammattilaisiin. Autan sinua mielelläni.

Hei! Olen Sari Lampinen. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Oletko löytänyt oman puutarhatyylisi?

Laatimani Puksipuun Tyylitestin avulla löydät itsellesi ominaisen puutarhatyylin. Lisäksi saat avuksesi ilmaisen oppaan, jonka avulla siirrät tyylisi päälinjat omaan puutarhaasi.