Tiedäthän tunteen? Olet ollut tyytyväinen tilanteeseen ja sitten tulee jotain mikä muuttaa kaiken. Alkaa harmittamaan ja lopulta pilaa sen asian, joka oli ennen niin kiva.

Ajattele vaikka pihaasi, josta olet iloinnut. Se on tarjonnut sinulle rentouttavaa puuhaa. Olet nauttinut rauhaisista aamukahveista ja ihastellut oman pihasi vehreyttä.

Sitten kaupunki päättääkin toteuttaa katupysäköinnin juuri pihasi kohdalle. Vain pari metriä pensasaidastasi ja suoraan kotisi ikkunoiden eteen. Harmitus, jota ei voi olla näkemättä ja huomaamatta vaikka kuinka yrittäisit.

Suunnitelma b eli uusi pihasuunnitelma ja nopeasti näkösuojaa

Juuri näin kävi Minnalle, joka oli nauttinut omasta pihastaan kissansa Pyryn kanssa. ”Tarve pihauudistukseen lähti siitä, että kaupunki perusti luhtitalomme kotipihojen edustalle katupysäköintialueen. Pysäköidyt autot näyttivät ja täyttivät pihalta katsoen ”valtavan” alueen ja näkyivät suoraan aamukahvipöytään sisätiloihin. Koska kaupunki ei tekemäänsä päätöstä perunut, tuli tarttua suunnitelmaan b eli uusi pihasuunnitelma.

 

Katupysäköinti ja piha ennen
Piha Suunnittelukäynnin aikaan ENNEN muutosta

 

Tavoitteenamme nopeasti näkösuojaa katupysäköintiin

Minna ei jäänyt jahkailemaan, vaan ryhtyi toimeen. ”Olin hahmotellut jo mielessäni eri vaihtoehtoja, mutta koska kyseessä oli vähän massiivisemmasta muutoksesta ja taloyhtiö -tyyppisessä ympäristössä, päätin tarttua ammattilaisen palveluihin. Selasin netistä monia eri palveluntarjoajia, mutta Sari vaikutti heti enemmän sydämellään tekevältä ja ”kauniskatseiselta” henkilöltä, että tykästyin. Lisäksi pidin näkymistä ja pihoista, joita Sari oli ollut suunnittelemassa ja luonnostelemassa.

Tästä alkoi Minnan ja minun hieno yhteinen pihasuunnitteluprojekti. Keskustelimme muutostarpeesta ja sain Minnalta hyvät taustatiedot sekä kuvat pihan tilanteesta, joihin perehdyin ennen Suunnittelukäyntitapaamistamme.

 

Piha Ennen
Piha Suunnittelukäynnin aikaan ENNEN muutosta

 

Tapasimme Minnan pihalla huhtikuun puolivälissä ja ryhdyimme ideoimaan uutta pihaa ja sen ratkaisuja, jotka veisivät huomioin pois kadulle pysäköidyistä autoista. Tarvittavaa näkösuojaa  voi joskus olla haastava toteuttaa pienelle pihalle ja siksi avuksi tulee ottaa useita eri keinoja.

Tässä vaiheessa Pyry seurasi kiinnostuneena puuhaamme kodin ikkunan takaa.

 

Kissa Pyry seuraa pihasuunnittelu
Piha Suunnittelukäynnin aikaan ENNEN muutosta

 

Terassihaave kirkastuu Suunnittelukäynnillä

Minna oli haaveillut myös puuterassista. Haave oli järkevä toteuttaa samalla, kun suunnittelimme näkösuojaa kadulle. Suunnittelimme terassin ja sen yhteyteen näkösuojaa antavat säleiköt köynnöksille sekä leikattavan tuija-aidan. Kasvit antavat kasvaessaan nopeasti näkösuojaa pihalle ja samalla piilottavat tehokkaasti katupysäköinnin autot. Rakenteet ja ikivihreä kasvillisuus luovat pihalle kivasti myös korkeutta ja kasvien runsautta.

Suunnittelemamme pihamuutos sopi juuri kyseiseen paikkaan ja korosti sen hyviä puolia sekä ratkaisi ongelmakohdat. Minnankin mielestä: ”Värimaailmat ja materiaalit oli helposti löydettävissä ja löytyi ns. Modernin semikaupunkipihan luonnollinen muoto.”

Suunnittelimme pihan toimintojen sijainnit, kulkureitit, näkösuojat, päällysteet sekä istutusalueet ja niille tulevan kasvillisuuden. Katsoimme tulevan puuterassin linjat, alkamis- ja päättymiskohdat sekä koon tarkasti, jotta Minna saattoi teettää sen sekä köynnössäleiköt rakentajalla. Itse hän päätti nauttia istutusalueiden toteutuksesta ja kasvien istuttamisesta.

 

Ideoista valmiiseen pihakokonaisuuteen

Ideoimme Minnan kanssa Suunnittelukäynnillä erilaisia vaihtoehtoja ja muokkasimme niistä parhaan mahdollisen kokonaisuuden. Puutarhan, jossa viihtyisivät niin Minna kuin Pyrykin.

Minna kertoi kokemuksiaan Suunnittelukäynnistä seuraavasti: ”Yhteistyö oli yllättävän helppoa ja mutkatonta. Sari näki mielestäni heti, miten piha muodostui ja mihin katse pihalla kulkee. Sari pystyi visioimaan nopeasti erilaisia muotoja ja pihan kulkua, että osa asioista meni minulta varmuudella ohi Suunnittelukäynnillä, mutta palautui mieleen myöhemmin (+ saatua kattavan raportin) ja totesin, että niin. Tähänkin Sarilla oli jo näkemys. Sari on ammattilainen. Ammattilainen, joka kuuntelee asiakasta, mutta ei unohda tolkkua, mikä kannattaa, mikä ei.”

 

Laventelit ja istutusalue puutarhassa

Kuulumisia ’uudelta’ pihalta

Jo kesäkuussa sain Minnalta pihakuulumisia ja ihastuttavan valokuvan hänen uudesta terassistaan, sitä ympäröivistä istutuksista sekä uudesta liuskekiveyksestä. Se teki minut todella iloiseksi!

Myös Minnan kissa, Pyry, oli päässyt tutustumaan uuteen pihaan ja viihtyi hienosti! ”Ja Pyrystä täytyy kertoa, ehdottomasti, koska hän nauttii pihasta nyt todella kovasti! Kivoja piilopaikkoja ja erilaisia polkuja ilmeni, kun istutin tuijat pysäköintialueen eteen pihaoven kohdalle ja kun sen oma kyttäysnurkka säilyi pihlajan juurella. Lepotuolejakin kun löytyy, pitää niissä makoilla.

Kuulostaa ihanasti siltä, että molemmat viettävät omassa puutarhassaan ’kissanpäiviä’.

Jaloangervo
Uusi puuterassi
Pyry kissa ja puutarha
Piha noin neljä kuukautta Suunnittelukäynnin JÄLKEEN Valokuvat © Minna
Laventeli
Näkösuoja katupysäköinti

Näkösuojaa pienelle pihalle –  ’JÄLKEEN’ jälkeen näkymä katupysäköintiin

 

Pihalle saatiin nopeasti näkösuojaa ja oman oloinen puutarha

Oma piha antaa huimasti mahdollisuuksia, kun sen muokkaa itselleen mieleiseksi. On aivan turha kärsiä pihaharmituksista tai jättää piha käyttämättä, oman onnensa nojaan. Saimme luotua kerroksellista näkösuojaa pienelle pihalle ja Minna oli enemmän kuin tyytyväinen puutarhaansa. Vai mitä sanot Minnan jatkosuunnitelmista? Minusta tuntuu, että hän tulee jatkossakin nauttimaan pihastaan suuresti.

Piha on nyt osittain valmis. Pääasia on terassi sekä köynnösritilät, jotka luovat myös näköestettä ja graaffisuutta itsessään. Maalaan ne vielä, kunhan ovat ensin puuntuoreuttaan kuivuneet. Toinen on tuija-aita, josta pidän erityisesti. Vaikka olen meren ihminen, niin metsä on suomalaisen mieli. Odotan puiden kasvua ja olotilaa omasta metsäpesäkolosta ☺💜.

Syyshämärissä aion asetella vielä tunnelmavalaistusta köynnösritilöihin ja odotan ihania viileneviä iltoja. Pihasta tuli yksi ylimääräinen huone, olotila arjen keskelle.

Perheen karvaturjake Pyry-kolli pitää myös pihasta ja nauttii erilaisista koloista ja pensaista, joita voi väijymiseen käyttää ☺. Pihalla on myös ”pelasta pörriäinen” -kasveja ja niiden sisältämää hyörinää on kiva seurata.

Pystyn helposti suosittelemaan Saria maltillisena, mutta kauniskatseisena ammattilaisena pihan kohennuksiin -ja olen jo niin tehnytkin 😁.

Paras kiitos on ehkä se, että terassin valmistuttua myös naapuruston rouvat kävivät kilvan kiittelemässä ja ihmettelemässä pihaa. Helppohan tässä on nyt nauttia 😁❤.”

 

Köynnössäleiköt
Rönsyleimu
Punatähkä
Piha loppukesällä Suunnittelukäynnin JÄLKEEN -valokuvat © Minna
Saniainen ja liuskekiveys

’Ennen’ ja ’Jälkeen’ näkösuojaa pienelle pihalle

Pihamuutoksen aikana kannattaa muistaa ottaa myös valokuvia. Mieli unohtaa, mutta ’Ennen-Jälkeen’ -valokuvissa muutos näkyy selkeästi. Samalla voi ihastella, mitä on saanut omalla pihallaan aikaan.

Katupysäköinti ja piha ennen
Vasemmalla: piha ’ Ennen

Oikealla: piha’ Jälkeen’  loppukesällä

Näkösuoja katupysäköinti
Piha Ennen
Vasemmalla: piha ’ Ennen

Oikealla: piha ’ Jälkeen’ loppukesällä

Piha JÄLKEEN

Oli upeaa olla mukana Minnan pihamuutoksessa ja iloita ydessä uudistuneesta pihasta. Kiitos!

Ihanaa alkusyksyä ja rentouttavia puutarhahetkiä, Minna 💚! Mukavia kissanpäiviä Pyrylle!

 

 

Hei! Olen Sari Lampinen ja olen tukenasi pihasi muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihauudistuksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi piha kerrallaan 🙂

Jos pihasi mietityttää sinua ja haluat suunnitteluapua sopivan ratkaisun valintaan, autan sinua mielelläni. Varaa Suunnittelukäynti tai verkkokonsultointi kalenteristani ja ratkaistaan ongelmasi yhdessä. Ryhdytäänpä sitten toimeen!

 Lue lisää:
Joko tunnet oman puutarhatyylisi? Tiedätkö, millä keinoilla korostat omaa tyyliäsi puutarhassasi? Lisää tästä aiheesta löydät postauksessa Puutarhatyyli auttaa suunnittelussa . Voit samalla testata tyylisi ja noutaa laatimani ilmaisen tyylioppaan.
Pihasuunnittelu ja pihasuunnitelma alkaa tästä: tee tyylitesti