Puutarha tarjoaa parhaimmillaan iloa, yllätyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Minut yllätti tällä kertaa japaninalppiruusu.

Puutarhamme japaninalppiruusu (Rhododendron brachycarpum) matkasi muutamien mutkien kautta Krakovan kasvitieteellisestä puutarhasta tänne pohjolaan meidän iloksemme. Alunperin se kasvaa luonnonvaraisena Japanissa ja Kunashirin saarella.

Olin varautunut, että japaninalppiruusu olisi  ´pelkkä´ istutuksille rakennetta antava ikivihreä eikä se koskaan kukkisi. Näin se normaalisti meneekin, mutta tänä vuonnapa japaninalppiruusu teki pienen yllätyksen!

 

Yllättävän kestävä japaninalppiruusu

Japaninalppiruusu tuli matkassani kotiimme Billnäsissä pidetyn tapahtuman myötä, jossa olin yhtenä esittelijänä Dendrologian seuran ja Rhodokerhon osastolla. Pakkasimme päivän päätteeksi osaston ja viimeiseksi tehtäväksi, tuli yllättäen kysymys: ” mitä näille kaikille purkeille ja kasveille tehdään? Ne pitäisi hävittää.”

Nämä kaikki purkit ja kasvit löytyivät rakennuksen kulman takaa, jossa ne olivat nököttäneet hoitamatta koko menneen vuoden. Ne oli tuotu Puolasta, Krakovan kasvitieteellisestä puutarhasta edellisen vuoden puutarhatapahtumaa varten ja nyt oli aika hävittää ne … tai ottaa matkaan, kuten kasveista innostuneille ehdotettiin.

 

 

Yllätyskukinta – ja syy siihen

Yksi näistä minun autoni peräkontissa vuonna 2010 kotiin matkanneita oli japaninalppiruusu, joka yllätti tänä vuonna yhdeksän puutarhassamme viettämänsä vuoden jälkeen. Se kukkii! Jopa kaksin kukinnoin.

Laittaisin tämän ihmeen aiempien kesäsäiden lukuun. Kuten Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhuri Pertti Pehkonen totesi alkukesän puutarhakierroksella, että toissa vuotisen kylmän kesän jälkeen tuli viime vuonna todella lämmin kesä. Tämän yhdistelmä on saanut monet kasvit kukkimaan tänä vuonna tavallista runsaammin.

Japaninalppiruusu on ihana viherkasvi

Se pätee myös japaninalppiruusuumme yhdeksän vuoden odouksen jälkeen. Tai oikeastaan en voi puhua odotuksesta, koska en olettanut sen koskaan edes kukkivan. Olin jo hyvin tyytyväinen kauniisiin, terveisiin lehtiin.

Japaninalppiruusuni on kasvanut puutarhassamme koko ajan samalla paikalla. Istututin sen itse tekemääni kasvualustaseokseen, joka on toiminut hyvin kaikilla alppiruusuillani ja atsaleoillani. 

 

Hurmaavat vihreät pisamat

Nyt olen entistä tyytyväisempi nähtyäni tämän pienen ihmeen – japaninalppiruusun vaaleanpunertavista nupuista puhkeasi lumenvalkeat kukinnot runsain vihrein pisamoin. Kaunista!

/ Sari

 

Hei! Olen Sari Lampinen. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Oletko löytänyt oman puutarhatyylisi?

Laatimani Puksipuun Tyylitestin avulla löydät itsellesi ominaisen puutarhatyylin. Lisäksi saat avuksesi ilmaisen oppaan, jonka avulla siirrät tyylisi päälinjat omaan puutarhaasi.