Nyt alkaa messuosaston rakentaminen! Tällä viikolla oli aika laittaa osaston raamit kuntoon. (Osaston suunnitelusta voit lukea edellisestä postauksesta.)

Messukeskuksen rakennustiimi oli jo maalannut osaston seinät laatimani suunnitelman mukaisesti. Takaseinä on syvän musta ja päätyseinä musta-valkoinen aaltomaisella rajauksella. Seinän aaltoviiva  toistaa Maisemasuunnittelijat ry:n logoa, jossa vihreä maisema ja heleä, sininen taivas yhdistyvät.

Olimme tilanneet Messukeskuksen rakennustiimiltä myös pergolan ja seinäien puurimoituksen toteutuksen. Oli ilo nähdä ne valmiina, kun saavuimme ensimmäisenä rakennuspäivänä messuhalliin.

Sitten pallo siirtyi meille ja oli aika ryhtyä toimeen.

 

Messuosaston rakentaminen alkaa

 

 

Tuolla meidän osasto pilkottaa!

Saavuimme AHEAD-messuhalliin kollegani Elinan kanssa. Vilske, rakentaminen, nosturit, autot ja tavaroiden logistiikka oli messuhallissa melkoinen.

Oli mielenkiintoista olla alkutekijöissään olevilla messuille. Olo oli kuin tehtaassa, joka luo lopputuloksena messuvierailijoille muutan päivän mittaisen taianhohtoisen elämyksen. Uskomaton muodonmuutos betonilattioista ja lastulevyistä, spottivalojen ja design-unelmien ihmemaaksi. Hienoa olla tässä muutoksessa mukana.

Rakentaminen keskittyy intensiivisesti muutamaan päivään. Kumppanit saapuvat osastolle tarkasti ennalta aikataulutetussa toteutus järjestyksessä. 

Tekonurmi messuosaston lattialla ja myös seinillä

Ensimmäisenä lattialle pyöräyttivät Saltex Serena -tekonurmen Unisportin Sarit ja kiinnittivät seinille niistä tulevat koristeraidat.

Valitsin osastolle esiteltäväksi juuri sitä tekonurmea, joka sopii erinomaisesti yksityispihoilla käytettäväksi. Laadukas, tuuhea ja luonnollisen värinen.

Tule messuille kokeilemaan ja silittämään. Kollegani tuumasikin heti, että tämä olisi aivan ihana alusta myös pienen lapsen leikkeihin. Sopii käytettäväksi niin terassilla, parvekkeella kuin puutarhassakin.

 Osaston suuret istutusaltaat

Havenon suuret istutusaltaat ovat tärkeä osa messuosastoamme. Niihin istutetaan päätyseinän näyttävä kasvillisuus.

Valitsin osastolle corten teräs istutusaltaat,  jotka Juhani toimitti osastolle. Pidän altaiden rouheasta materiaalista, niiden tekstuurista ja väristä. Koko on suuri ja malli toimii erinomaisesti modernin tai muuten vain selkeälinjaisen arkkitehtuurin kanssa. Osastomme seinustalle on sijoitettu kaksi allasta päädyt vastakkain.

Havenon Carpinus istutusaltaat sopivat niin sisääntuloihin kuin tilanjakajaksi. Odotan, kuinka ne saavatkaan suunnitellun kasvillisuuden hehkumaan!

 

Aitoa luonnonkiveä

Olen käyttänyt puutarhasuunnitelmissani runsaasti luonnonkiveä eri muodoissaan. Liuskekivi on minusta viehättävä materiaali. Se on helppo yhdistää muihin materiaaleihin ja sopii moneen puutarhaan.

Siksi olikin varsin luonnollista valita luonnonkiveä myös messuosastolle. Tällä kertaa tiukasti sahattuna, ei vapaamuotoisena reunoiltaan.

Suorakulmaiset 20 mm paksut Bernardos liuskekivilaatat oli sahattu jo valmiiksi Liuskemestareiden tehtaalla osastosuunnitelman mukaiseen muotoon. Kiveys näytti kuulemma niin hyvältä, että tätä mallia tullaan näkemään  liuskekivivalmistajan osastoilla jatkossakin! Kivet tuli asentamaan osastollemme Liuskemestareiden Sini ja Harri.

Liuskemestarit ovat kotimainen perheyritys, joka tuottaa liuskekiveä käsityönä omilla louhoksillaan. Valikoimaan kuuluu myös ulkomailta tuotuja liuskekiviä. Niiden tuottajien joukossa on vastaavasti perheyrityksiä kuten Bernardos -laattaa valmistava espanjalainen perheyritys. Liuskemestareiden laajaa kivivalikoimaa myy pääkaupunkiseudulla mm. Kivikopla.

Osastollamme käytetty liuskekivi on kaunis, valmiiksi muotoon leikattu ja saatavissa eri paksuuksissa. Ihana pihassa ja niin myös osastollammekin. Tässä kuvassa vasta ladottuna kuvioon. Kannattaa tulla katsomaan, miltä se näyttää valmiiksi  asennettuna ja saumattuna.

 

 

Messuosaston rakentaminen – raamit kunnossa

Päivän lopuksi vielä logo seinälle ja mittojen tarkistus pergolaportin kankaan ompelua varten. Sitten saimmekin osaston raamit kuntoon seuraavaa rakentamispäivää varten. 

Suunnitelman mukainen tuli. Sanoisin, että onnistuttiin toteutuksessa tähän saakka hienosti!

 

 

Habitare 2019 teema: Mindspaces – Mielentiloja

Pergolasta puuttuu vielä sen porttiin kuuluva kangas. Tiesitko muuten, että yhtenä Habitaren messuteeman visuaalisena elementtinä ovat verhot – mitä ne kätkevät ja mitä paljastavat? Miltä tuntuu siirtyä niiden luomasta tilasta toiseen?

Habitare messuilla on aina taustallaan suuri ajatuksellinen teema, joka inspiroi messujen visuaalista ilmettä ja siten myös osastojen suunnittelua. Näin erityisesti messujen päähallissa eli AHEAD-hallissa nro 6.

Tänä vuonna Habitaren MindspacesMielentiloja pääteemalle on luonut raamit sukkulointi reaalisen ja virtuaalisen maailman välillä.

Trendiasiantuntijat Antti Rimminen ja Mia Dillemuth kertovat messujen teemasta seuraavaa, ” maailmassa ihmisillä tulee lisääntymään tarve koskettaa, olla kasvotusten ja fyysisesti läsnä. Kaupungistuminen ja tilan väheneminen johtaa myös siihen, että muokkaamme fyysisiä tiloja tukemaan omia tunnetilojamme. Tarvitsemme paikkoja, jossa mieli, lepää inspiroituu ja uudistuu.

Näin puutarhasuunnittelijan näkökulmasta, mikä voisi olla tähän parempi tila kuin piha, puutarha, puisto, kaupunkien viheralueet ja ylipäätään luonto. Tarvitsemme käsin kosketeltavaa, aistein koettavaa ja terveyttämme tukevaa tilaa. Tilaa ympärillä ja tilaa päämme sisällä.

Juuri niitä tiloja, mitä Maisemasuunnittelijat ry:n jäsenet suunnittelevat.

 

Habitare messut ovat avoinna 11.-15.9.2019.

Messuosaston suunnittelu: Sari Lampinen, Puutarhasuunnittelu Puksipuu

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö. Olen ollut  yhdistyksen hallituksen jäsen vuodesta 2017.

Messuosaston suunnittelusta voit lukea lisää täällä.

Löydä oma puutarhatyylisi! Lähetän sinulle ideoita, jotta voit luoda puutarhasta oman paratiisisi!