Puutarhasuunnittelu kuten yleensäkin suunnittelutyö on omanlaistaan ja toisaalta aivan samanlaista. Niin myös messuosaston suunnittelu.

Ensin pitää kuulla toiveet ja nähdä lähtökohta. Sitten ajatuksiin alkaa lennähdellä ideoita. Niistä valikoituu ensin yksi tai pieni ryhmä ideoita, joista kehkeytyy mielessä tarkka visio. Näkemys siitä, millainen puutarhan tai tässä tapauksessa messuosaston tulisi olla.

Kun näkemys on kirkkaana mielessä, tulee suunnittelijan kyetä siirtämään se tarkasti toisille joko sanoin kuvailemalla tai piirtämällä suunnitelman muodossa paperille.

Sitten kokonaisuus on valmis muiden tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi. Muutettavaksi, muokattavaksi ja yhdessä valmiiksi saatettavissa.

Vasta tämän prosessin jälkeen ideasta kuoriutunut suunnitelma siirtyy toteutukseen.

On oikeastaan sama mitä suunnitellaan, sillä luova prosessi toistuu samanlaisena.

Jos teet toteutuksen itse, saatat jättää väliin piirtämisen tai kirjoittamisen ja tallennat vision kirkkaana mieleesi. Tämä on tuttua suunnittelitpa sitten uudet ruukkuistutukset kuistille tai mietit koko pihasi suunnittelua.

Tai Habitare -messuosaston suunnittelua.

 

Maisemasuunnittelijat ry:n messuosaston suunnittelu

Päätimme viime vuonna Maisemasuunnittelijat ry:n hallituksen toiminnansuunnittelupäivillä, että yhdistys osallistuisi omalla osastollaan vuoden 2019 Habitare -messuille.

 Sain tehtäväkseni suunnitella messuosaston ja aloitin suunnittelun lähes saman tien. Haaste oli erilainen, mutta osastolla vastaavasti ´lattia´, ´seinät´ ja ´katto´ kuten puutarhassakin. Kaikki oli vain paljon tasaisempaa, sileämpää ja toisiinsa nähden 90 asteen kulmassa. 

Mielessäni lennähdelleistä ideoista muotoutui suunnitelma, joka lähti hallituksen katselmuksen jälkeen Habitare-näyttelyn taiteellisen johtajan arvioitavaksi. Pientä jännitystä – lopputuloksena ei yhtään vaadittua muutosta!

 

Habitare -messurakentaminen alkaa huomenna

Nyt olemme hypänneet melkein vuoden ajassa eteenpäin, takana lukuisia tunteja messuosallistumisen organisointia ja … fyysinen toteutus alkaa huomenna.

Kaikki suunnittelu, kaikki valmistautuminen ja keskustelut, joita olen käynyt jäsentemme ja kumppaniemme kanssa alkaa vihdoin konkretisoitua. 

Huomenna sukellamme messurakentamisen vilinään. Pysyttelehän kuulolla!

Habitare messut ovat avoinna 11.-15.9.2019.

Maisemasuunnittelijat ry on vuonna 1961 perustettu maisemasuunnittelijoiden yhteistyöjärjestö. Olen yhdistyksen hallituksen jäsen vuodesta 2017.

Löydä oma puutarhatyylisi! Lähetän sinulle ideoita, jotta voit luoda puutarhasta oman paratiisisi!