Miltä sinusta tuntuu, kun tarkastelet etupihaasi? Tekeekö mielesi jatkaa nopeasti matkaa sisälle tai pois pihasta? Vai jäätkö mieluummin hetkeksi katsomaan, mitä kaikkea ihanaa etupihallasi on? Jos päätät jatkaa matkaa, voisi etupihan suunnittelu olla paikallaan. 

Jos etupihasi ennemminkin kauhistuttaa kuin ihastuttaa sinua, ymmärrän.

Ongelmana on usein kaksi haastavaa tekijää:

 • Etupihan toiminnalliset vaatimukset ovat suuret. Siellä on paljon käytetyt kulkureitit, autonpysäköinti ja kääntöpaikka, peräkärryt, pyörien säilytys, lasten pallot ja lelut, jäteastiat ja ehkä kierrätyskin.
 • Etupihalle kertyy helposti kaikenlaista. Ja unohtuu myös niille sijoilleen.

Etupihan suunnittelu on tärkeä asia. Jos sitä ei ole suunniteltu kunnolla, on seurauksena usein täysi kaaos. Haluat sulkea siltä vain silmäsi.

Ehkä olet tähän asti ratkaissut ongelman satunnaisilla siivousyrityksillä ja lopulta päättanyt vain pinkaista etupihasi poikki mahdollisimman nopeasti.

Mielesi perukoilla asustaa kuitenkin toive, että:

 •  etupihasi olisi toimiva ja tekisi arjesta sujuvaa
 • se näyttäisi siistiltä ja kaikelle olisi oma paikkansa
 • kotisi etupiha olisi kaunis ja voisit olla ylpeä siitä.

Tämä ei ole ollenkaan mahdoton toive. Huolellisesti suunnitellen se myös toteutuu.

Ryhdytään siis toimeen!

Kuinka etupihan suunnittelu alkaa?

Jos mietit oman etupihasi uudistamistarvetta, aloita se miettimällä aluksi käytännön asioita.

 1. Kuinka arkesi sujuu?
 2. Onko kotiovelle kulkeminen helppoa?
 3. Oikaisetko vai kuljetko käytäviä pitkin?
 4. Pysyykö käytävä kuivana myös syksyn sateilla vai syntyykö sille lammikoita? Onko se liukas?
 5. Onko tavaroilla omat paikkansa vai leviävätkö ne pitkin etupihaa?
 6. Asteletko käytävää pitkin reippaasti vai haparoitko iltaisin pimeässä?
 7. Entä onko auton pysäköinti helppoa ja yhtälailla pihasta lähteminen?

Aloititpa etupihan suunnittelun itsenäisesti tai tontillasi yhdessä minun kanssani alkaa etupihan uudistaminen näillä tärkeillä kysymyksillä.

Heti alkuun on todella oleellista selvittää, ovatko etupihan käytännön asiat kunnossa ja miten etupihasi palvelee omia sekä perheesi tarpeita.

 

Huomio päällystettyihin piha-alueisiin 

Ykkösjuttuja on, että pihakäytävän päällysteen tulee olla ehjä ja sitä pitkin on hyvä kulkea. 

Jos käytävä ja perusasiat kulkemisen sekä pysäköinnin kannalta ovat kunnossa sekä sijainniltaan että mitoitukseltaan, voidaan ne säilyttää ja jatkaa uudistamista siitä eteenpäin.

Tutustu kohteeseen, jossa säästimme olevat asfaltoidut alueet ja jatkoin suunnittelua niiden pohjalta eteenpäin.

Jos sen sijaan etuovelle vievä käytävä ja pysäköinnille varattu alue ovat korjaamisen tarpeessa, on ne hyvä uusia etupihan uudistamisen yhteydessä. Joskus riittää pelkkä päällysteen uusiminenkin.

Kivituhkakäytävä on helppo korjattava. Sinun tarvitsee vain poistaa rikkakasvit, tasoittaa pohja ja lisätä päälle uusi, raikas kerros kivituhkaa.

Koloille painunut asfaltti tai kiemurtelevat betonikivipinnat kertovat perustusten pettämisestä. Tällöin tarvitaan kokonaan uudet perustukset sekä pintojen uusinta tai uudelleen ladonta.

Huonokuntoisen, uudet perustukset vaativan päällysteen kohdalla kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään. Voisiko samalla vaivalla tehdä muitakin merkittäviä muutoksia! Olisiko ehkä tarvetta muuttaa käytävien, pysäköinnin ja muiden etupihalla olevien toimintojen sijoittelua ja mitoitusta?

Näissä kuvissa olevan puutarhan kulut olivat talon rakentamisen jäljiltä murskeella, kun aloitin mittaukset ja niiden pohjalta pihasuunnitelman teon. Pihasuunnitelmassa säilytin käytävien sijainnit, koska niissä olivat jo perustukset pääosin valmiina. Näin pääsimme kustannustehokkaasti etenemään olevien pohjien kanssa. Pintakerroksia ja lopullisia korkoja muokattiin suunnitelman mukaiseksi rakennusvaiheessa.

Lähtökohtasi voi olla siis hyvinkin vaihteleva, mutta tavoite kuitenkin sama: mieleinen ja toimiva etupiha!

Ota siis kysymyslista mukaasi ja suuntaa etupihalle! Vastaa huolellisesti kaikkiin kysymyksiin ja lisää listallesi tarvittaessa myös muita huomioita.

Tee nämä perustehtävät kunnolla ja olet jo paljon lähempänä etupihan uusia ratkaisuja.

 

 

Päätösten aika

Käy listasi vielä kerran ajatuksella lävitse.

Tee kirjoittamiesi vastausten pohjalta päätös etupihan uudistustarpeen laajuudesta:

A) Etupihan käytävät ja pysäköinnille varattu alue säilytetään nykyisellään. Olevaa täydennetään uudella suunnitelmalla.

B) Etupiha ja sen tilankäyttö suunnitellaan kokonaan uudelleen kulkureittejä ja pysäköintialueita myöten.
Kun olet käsitellyt kulkemiseen liittyvät näkökohdet ja päättänyt uudistustarpeen laajuudesta, voit siirtyä tarvittavien toimintojen suunnitteluun.

 

Miksi suunnitteluprosessini seuraaminen askel askeleelta kannattaa

Tällä kertaa meillä oli tosi tärkeitä asioita päätettävänä. Tiedän. Olisi jo ihana hypätä pari vaihetta eteenpäin ja siirtyä suoraan kasvien suunnitteluun.

Pysy kuitenkin mukana. Edetään hyväksi havaitsemassani järjestyksessä. Vain silloin voit saada aikaan toimivan ja kauniin pihan, johon olet tyytyväinen.

Olet joutunut tekemään perustavanlaatuisen päätöksen tällä kertaa. Osallistu ja kerro kommenteissa, mihin päädyit.

 • Riittääkö sinulle osittainen etupihan uudistaminen vai muutatko kaiken kerralla?
 • Löysitkö kirjoittamaltasi listalta ehkä yllättäviä toiveita? Uusia ajatuksia kenties?

(Jos et näe  kommentointikenttää postauksen alla, klikkaa postauksen yläotsikkoa tai ensimmäistä kuvaa niin kommentointi ilmestyy postauksen alle.)

Jos haluat varmistaa, että saat etupihan muutoksen aikaan, kommentoi ja tilaa alta Puksipuun uutiskirje. Ilmoitan sinulle seuraavan etupihan suunnittelupostauksen ilmestyessä.

Tehdään tämä yhdessä!

Hei! Olen Sari ja olen sinun apunasi tässä etupihan muutoksessa. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
 
Kirjoitan tässä postaussarjassa etupihan suunnittelusta ja kerron vinkkejä, kuinka suunnitella etupiha, josta nautit joka päivä. Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi etupiha kerrallaan 🙂
 
Lue lisää:

Etupihan uudistaminen edessä? Lue faktat, miksi se kannattaa tehdä? Etupihan suunnittelusarjan 1. osa

Pihavalaistus joko toimii tai sitten ei – Sen huomaat kyllä JOKA päivä! Etupihan suunnittelusarjan 3. osa

Etupihan näkösuojat. Tarvitaanko niitä? Etupihan suunnittelusarjan 4. osa

Etupiha uudistuu kirjoittamani lehtijuttu Viherpiha -lehdessä

 

Asiakkaideni kokemuksia Suunnittelukäynnistä:

” Suunnittelukäynti oli tosi kattava. Käsittelimme mm. kasvit, kaikki pihan pikku detaljit, terassin sijoittamisen ja sen kulut sekä sisäänkäynteihin lisätyt laatoitukset ja muut pihan pinnat. Terassin kulut ja sijoittuminen oli meille tärkeä juttu, jota emme yksin olisi osanneet ratkaista niin taidokkaasti kuin ammattilaisen kanssa. Sarin avulla katsoimme terassin koon ja linjat niin, että se sopii myös talon arkkitehtuuriin. Erityisen hyvää on pihalle syntyvä monimuotoisuus, omien tarpeiden ja toiveiden mukaisesti.

Saimme käynnillä tosi paljon uusia näkökulmia. Kaikkiin kysymyksiimme tuli vastaus, lisäksi saimme valtavan paljon uusia ideoita ja näkemyksiä, joita emme olisi itse osanneet edes kysyä. Ammattilaisen avulla saimme mietittyä kaikki pihaan liittyvät asiat kerralla järkeväksi, kauniiksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.”

Sampsa ja Stiina Hongisto, Vantaa

Sampsa ja Stiina, arvostan suuresti päätöstänne tehdä puutarhastanne omia toiveitanne ja tarpeitanne vastaava. Pihastanne tulee olemaan runsaasti iloa koko perheelle. Paljon kiitoksia ystävällisistä sanoistanne!

 

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit omasta puutarhastasi enemmän?