On ollut ihana seurata viherkasvien suosion huimaa kasvua. Boomi alkoi orastaa vahvasti jo viime syksynä. Enää ei keskusteltu vain kasvien esteettisestä vetovoimasta, vaan huomioitiin myös niiden positiivinen vaikutus ihmisten hyvinvointiin.

Olen tervehtinyt tätä trendiä ilolla. Oma koulupöytäni pursuili jo teininä kasveja ja ruukkuja. Minulla oli milloin mitäkin siementä kokeilussa. Olin löytänyt kirjakaupasta Richard W. Langerin  Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipalmu -kirjan. Ikkunallani kasvoikin sen jälkeen sitruuna ja myös pienikokoinen taatelipalmu. Mangon siemeniä hioin kasvuun hiekkapaperin avustuksella ja greippiä rakastin. Yöni nukuin avokadopuun oksien katveessa.

Tutkimuksissa on vahvasti osoitettu, että kasvit, niiden katselu ja hoitaminen vähentävät stressiä. Jopa niiden läsnäolo auttaa poistamaan lihasjännitystä ja päänsärkyä. Kasvit myös lisäävät tarkkaavaisuutta.

Tämän lisäksi kaikumisen vähentäminen, ilman puhdistaminen, lisähapen tuottaminen ja huoneilman kosteuden tasaaminen ovat kaikki hyviä vaikutuksia, joita saa hankkimalla muutaman huonekasvin kotiinsa. Aika tehokasta vai mitä!

Avotakka Lifestylen -lehdessä oli viime syksynä artikkeli  sisustuksen ja sen eri osatekijöiden vaikutuksesta hyvinvointiimme. Yhtenä tärkeänä ja ainoana elävänä sisustuksen osana olivat viherkasvit. Toimittaja Leeni Hoimela haastatteli minua viherkasvien hyvää tekevistä vaikutuksista juttuaan varten. Voit lukea lisää viherkasvien hyvää tekevästä vaikutuksesta TÄÄLTÄ.

On aivan mahtavaa, että kasvit vaikuttavat hyvinvointiimme myös sisällä pitkän talven aikana.

Jaloangervo (Astilbe)

Yksi parhaita NASA:n suosittelemia ilmaa puhdistavia kasveja on viirivehka, jollaisen olen hankkinut myös oman työpöytäni viereen. Se on helppo kasvi ja pärjää talvikauden vähällä luonnonvalollakin.

Parin viime kuukauden aikana työpöydälleni ovat ilmestyneet myös vastustamattoman arkkitehtooniset viirukirjotähti, rautakaktus ja kilpipilea.

 

Kilpipilea (Pilea peperomioides)

Kilpipilea on tällä hetkellä hittikasvi mm. Yhdysvalloissa, missä taimistot eivät pysty tuottamaan kasvia niin paljon kuin kysyntää olisi. Ihmiset ovat perustaneet  omia pistokkaiden vaihtoryhmiä Facebookiin ja lähettelevät taimia ympäri maata. Omani löysin tästä läheltä Järvenpään Kukkatalosta.

Rautakaktus (Ferocactus gracilis)

Nimettömänä ostamalleni kaktukselle löysin juuret Kalifornian alueelta. Tämän upeapiikkisen kaverin kanssa saa olla hieman skarppina työpöydän kulmalla, mutta rautakaktus piristää kummasti olemuksellaan.

Viirukirjotähti (Hawortia fasciata ´Concolor´

Hidaskasvuinen ja ylväslinjainen viirukirjotähti ´Concolor´ on miniatyyrikokoisena sopiva pieneenkin tilaan. Sitä katselin aikani lehtien sisustusjutuissa ja  Instagramissa. Sitten olinkin jo valmis noukkimaan sen mukaani Henri Johan Artista.

Työpöydän kasvikokoelma on auttanut mukavasti vihreän kaipuuseen. Nyt linnut livertävät jo ulkona ja tulppaanit puskevat pintaan. Kevät koittaa myös sisällä. Viirivehkaan ovat ilmestyneet ensimmäiset soukat, valkoiset nuput.

Puutarhojen suunnittelukäyntisesonki on vauhdissa  ja kauden ensimmäiset tonttien mittauskäynnit on tehty. Tästä eteenpäin kevät eteneekin kohisten.

Kun tarvitset uusia ideoita alkavaa puutarhakautta varten tai pihaongelmia on vielä ratkaisematta, varaa itsellesi ja puutarhallesi oma suunnittelukäynti. Voit valita ajan suoraan kalenteristani. Klikkaa siis TÄSTÄ. Autan sinua mielelläni!

Nähdään puutarhassa!

Kevätauringosta nauttien

Sari nimmari

 

 

 

Piditkö blogipostauksesta? Tilaa VIP-kirjeeni saadaksesi ILMAISIA päivityksiä ja ideoita puutarhaasi: