Puutarhan runko on tärkeä.

Se on itse asiassa se tärkein elementti, joka kannattelee koko puutarhaa. Tila joko on jäsentynyt tai sitten se ei ole.

Jos ajattelet esimerkiksi muotopuutarhoja, joka koostuvat yleensä leikatuista pensasaidoista ja selkeistä kovilla rakenteilla luoduista muodoista, huomaat niiden olevan upeita myös lehdettömään aikaan.

Niiden rakenne on kunnossa.

Juhlan näyttämönä Kensingtonin palatsin puutarha

Nämä mietinnät tulivat mieleeni viime huhtikuussa vieraillessani Kensingtonin palatsin puutarhassa.

Samalla matkalla, huhtikuun 21. päivänä, osallistuin kuningatar Elizabethin 92-vuotissyntymäpäiville Royal Albert Hallissa. 

 

 

Kensingtonin palatsin Sunken Garden eli ´upotettu puutarha´ on mielenkiintoinen katsella kesät talvet.

Se sijaitsee yllä ja alla olevissa kuvissa näkyvien nurmetettujen maapenkereiden takana. Puutarha on rakennettu luonnolliseen rinteeseen, josta on jatkettu suorakaiteen muotoon rakennettu, upotettua puutarhaa kiertävä penger. Penkereen päällä kulkevat suojaisien kaariholvien kattamat käytävät.

 

 

Juuri täällä prinssi Harry ja Meghan ilmoittivat lehdistölle kihlauksestaan viime marraskuussa. (Tämä löytämäni video on mitä mainioin, sillä kihlajaisparia odetellaan yli kymmenen minuuttia ja sinä aikana ehtii keskittyä marraskuisen Sunken Gardenin rakenteen tutkiskeluun.)

 

 

Sunken Garden on muodoltaan upotettu, symmetrinen koristepuutarha, joka laskee askelmittain alaspäin kohti keskellä sijaitsevaa suurta vesiaihetta. Pengerrysten ja käytävien lisäksi veisaihetta kiertävät ruukut ovat tärkeä osa puutarhan rakennetta.

Huhtikuussa puutarha oli jo kukassa. Se hehkui kevään väreissä, mutta silti pidän suuresti myös talvisen Sunken Gardenin hiljaisesta vahvuudesta.

 

 

Puutarhaan istutetaan ja uusitaan kausikasveja monta kertaa vuodessa. Huhtikuun lopulla siellä kukkivat pääosassa tulppaanit ja kultalakat lukuisissa väreissä.

 

 

Huomenna Windsorissa juhlitaan prinssi Harryn ja Meghanin häitä. Onnea hääparille!

Ehkä minäkin leivon viikonlopuksi marjaisan Victoria sponge kermakakun ja nautin sen puutarhassa omenapuiden kukkiessa.