Viime kesäkuussa sain viestin ollessani Lontoossa. Toimittaja oli tekemässä juttua, kuinka peittää kasveilla puutarhasta avautuvia ankeita näkymiä ja istuttaa näkösuojaa omalle pihalle. Viestittelin hänelle 6 suosikkikasviani havuista köynnöksiin.

Näkösuojat ovat myös konsultointikäynneillä yksi useimmiten kuulemistasi kysymyksistä: ”kuinka voisimme saada lisää yksityisyyttä? Haluaisimme istua puutarhassa ihan omassa rauhassa ilman, että naapuri/ohikulkijat katsovat suoraan oleskelualueellemme.” tai ”pihaltamme avautuu suora näkymä naapurin kompostointialueelle. Kuinka saamme sen piiloon?”

Kasveista löytyy hyviä vaihtoehtoja monenlaisiin näkösuojatarpeisiin. Näkösuojan ei aina tarvitse olla yhtenäinen yhdestä kasvilajista tehty vaan se voi olla monimuotoinen yhdistelmä eri kasvilajeja ja muotoja. Yllä oleva kuva on Irlannista Mildred Stokesin puutarhasta.

6 jutussa ollutta suosikkiani ovat:

  1. Kartiomarjakuusi – peittävä, tiheä, tuuhea kesät talvet
  2. Mustakuusi – monikäyttöinen, siro ja nopeakasvuinen havupuu
  3. Japaninkelasköynnös – säleikköön sopiva erittäin nopea- ja vahvakasvuinen köynnös
  4. Lännenpiippuköynnös – myös lehtevä köynnös, josta kasvaa nopeasti suojaava seinämä
  5. Pylväspihlaja – kapea, pieneen tilaan mahtuva puu, joka sopii hyvin myös rajaistutuksiin
  6. Punapaju – kun tontin rajoille tarvitaan suojaa nopeasti eikä tila ole ongelma, on punapaju hyvä valinta.

2015-9 Viherpiha2

Viherpiha 9/2015 – 6 suosikkia kotipihoille

 

Voit lukea lisää valitsemistani kasveista sekä Reijan kirjoittaman jutun kokonaisuudessaan Viherpihan syyskuun numerosta tai klikkaamalla TÄSTÄ. Mukana myös kasvivinkkejä pohjoiseen.

Lupailin viime viikolla uutisia uusista yhteistyökuvioista. Syksy on jo niin pitkällä, että voin jo vihdoin sinulle kertoa: Olen aloittanut Viherpiha-lehden puutarhasuunnitteluasiantuntijana. Ensimmäiset tästä yhteistyöstä syntyvät jutut julkaistaan tammikuussa 2016!

Sain kesällä hyvin kiintoisan yhteydenoton lehden toimituksesta. Pidimme yhdessä ideapalaverin ja päätimme sen pohjalta aloittaa inspiroivan yhteistyön. Työstän nyt parhaillaan tammikuun juttuja. Niitä on ollut todella kiva tehdä – kirjoittaa, piirtää ja kuvata yhdessä valokuvaaja Teijan kanssa. Toivon, että saat jutuista runsaasti ideoita ja käytännön ohjeita avuksesi oman puutarhasi suunnitteluun.

Runsas paketti suunnittelua siis tiedossa!