Kaipaatko näin syksyllä lisäpuhtia? Onko serotoniini vähissä? Moni meistä alkaa jo tässä vaiheessa kaamosoireilla, vaikka kesä oli todella aurinkoinen.

Asialle voi tehdä paljonkin. Kaikkien muiden kaamosoireita lieventävien keinojen lisäksi ota avuksesi puutarha. Kuinka se sitten tapahtuu?

Itse istutin puutarhaani kevätsipuleita. Aikaa meni parikymmentä minuuttia ja tulin hyvillä mielin takaisin.

Sain jotain aikaiseksi? Kyllä. Keväällä on kukintaa tiedossa? Upea juttu!

Vaikutukset menivät kuitenkin vieläkin syvemmälle. Ihon alle ja suoraan pääkoppani sisään.

Mitä siis tapahtui?

Aivoni ja kehoni altistuivat hyvää tekevälle bakteerille.

Kerrottu vaaleanpunakukkainen tulppaani, Tulipa ´Angelique´

 

Hyvää tekevä serotoniinin lähde

Hieman yli kymmenen vuotta sitten tutkijat löysivät maasta ´ystävällisiä´ bakteereja, joiden he olettivat vaikuttavan aivoihin samalla tavoin kuin masennuslääkkeet. 

Tutkimuksia on sen jälkeen tehty runsaasti lisää ja havainto on todistettu oikeaksi.

Maaperästä löytynyt ´ystävällinen´ bakteeri on nimeltään Mycobacterium vaccae. Se on aivan luonnollinen bakteeri, jota nielemme ja hengitämme liikkuessamme luonnossa … ja omassa puutarhassamme!

Kaikeksi onneksi Mycobacterium vaccae -bakteeri on maaperässä hyvin yleinen. Se on siten myös sinun käytettävissäsi hyvinvointisi tukena. Sinun tarvitsee vain astua ovesta ulos omaan puutarhaasi!

Tämä ystävälliseksi todettu bakteeri toimii keskustelemalla suoraan aivosolujesi kanssa. Se aktivoi aivosolusi tuottamaan lisää aivokemikaalia nimeltä serotoniini. Sitä samaa kemikaalia, jota käytetään lääkkeenä masennuksen hoidossa.

 

Pirteän kevätkurjenmiekan sipuleita | Iris reticulata ´Harmony´

 

 Serotoniini – Käyttöohje:

Serotoniinin käyttöohje puutarhassa on seuraavanlainen: 

  • Maata kuopsuttaessasi hyvinvointiansi tukevaa bakteeria pöllähtelee illmaan. 
  • Hengitä normaalisti raikasta ulkoilmaa ja siinä samalla saat sopivan annoksen Mycobacterium vaccae -bakteeria.
  • Jatka istuttamista, kunnes olin kaivanut sopivat kolot ja taputellut kevätsipulit hellästi maan uumeniin. 
  • Laita työvälineet varastoon ja mene mieli virkistyneenä sisälle.

Helppoa vai mitä?

Noudatin itse samaa reseptiä. Siksi oloni oli siis niin mahtava! Ystävällinen bakteeri sai aivosoluni toimimaan vauhdilla ja vapauttamaan tavallista enemmän serotoniinia kehooni. Serotoniini tasoni nousi. Se aktivoi, virkisti ja samalla rentoutti aivoni. 

Puutarhatuokion hyvät vaikutukset eivät jääneet kuitenkaan pelkästään mielialani kohenemiseen. 

Altistuessamme bakteerille tehostuu samalla kyky oppia uutta.

Sama bakteeri on apuna myös astman, syövän, psoriassiksen, ihosairauksien ja muidin harvinaisempienkin tautien hoidossa. Myös tuberkuloosisairaaloiden sijoittaminen mäntymetsiin liittyy bakteerin parantaviin vaikutuksiin.

 

Viimeisten lumilaikkujen aikaan kukkiva italiantalventähti | Eranthis hyemalis. Sivun ylimmässä kuvassa kesälumipisaran eli suvikellon rouheita sipuleita | Leucojum aestivum

 

Vieläkö epäröit?

Käy taimimyymälän tai kaupan kautta, osta pari pussia sipulikasveja ja istuta ne puutarhasi maaperään odottamaan ensi kevättä.

Kokeile! Tulet hyvillä mielin takaisin!

 

Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kerron mielelläni lisää siitä, kuinka voisin auttaa sinua esimerkiksi täydentämään olevien istutusalueiden kasvillisuutta tai suunnittelemaan kokonaan uutta. Ota yhteyttä ja jutellaan lisää! 

Jos sinulla on rivitalopiha ja haluaisit aloittaa muutoksen jo heti – mutta suunnitelmat puuttuvat – tutustu laatimiini rivitalopihojen valmissuunnitelmiin. Valmiin, helposti kooltaan muokattavan suunnitelman voit ostaa PuksipuuShop verkkokaupasta. Tyyleinä löytyvät moderni, romanttinen ja luonnollinen. 

Lue lisää:

Huomioi nämä 3 asiaa valitessasi tulppaaneja

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit puutarhastasi enemmän?