Varhain keväällä puutarhan pienet keväkukat ovat suuri ilo.

Tänäkin keväänä olen jo monta kertaa iloinnut siitä, että lisäsin myös viime syksynä uusia kevätsipuleita ja mukuloita puutarhaamme.

Nämä pienet väriläiskät ilahduttavat niin valtavasti värittömässä alkukeväässä!

Ja kuinka pienellä vaivalla sen saa aikaan.

Syksyllä peittelet pikkiriikkisiä sipuleita puutarhan istutusalueille ja jäät odottamaan kevättä. Oikeastaan jo melkein unohdat, mitä kaikkea maahan laitoitkaan. Ilo on sitä suurempi, kun pienet kevätkukat puskevat kukintonsa ylös kevään viileästä maasta.

Talventähdet tuikkivat lumen kadotessa

Lumi ei ennätä edes sulaa puutarhasta, kun talventähdet jo aloittavat kukintansa.

Istutin talventähdet (Eranthis hyemalis) viime syksynä askellaattapolun ja kivipengerryksen väliin. Ne ovat nousseet kukkimaan sitä mukaa, kun lumi on vetäytynyt kohti puutarhan takarajaa.

Nämä ihanuudet kannattaa laittaa puutarhassa sellaiseen paikkaan, jossa pääset ihastelemaan niitä helposti jo varhain keväällä. Käytävän tai askellaattapolun vieressä on erinomainen paikka.

Olen jo katsellut muitakin sopivia paikkoja, sillä näitä istutan mielelläni lisää ensi syksynä.

Kiehtova kevätkurjenmiekka kukkii pitkään

Tämä kevätkurjenmiekan ´Harmony´-lajike on ollut hurmaava!

Sillä on mielestäni kaunis, syvä väri ja ihana, raikkaan elegantti iiriksen tuoksu. Kukinto on tosin niin matalalla, että tuoksun aistiminen laittaa nöyräksi ja kumartumaan maahan saakka.

´Harmony´ kevätkurjenmiekka (Iris reticulata) on myös uusi lisäys viime syksyltä. Istutin ne samaisen askellaattapolun ja kivipenkereen väliin kuin talventähdetkin.

Kurjenmiekat ovat polun alkupäässä ja talventähdet lähempänä polun loppupäätä. Ne kukkivat nyt samaan aikaan, koska polun loppupää on  ollut paljon pidempään lumen alla.

Ihan polun loppuosaan istutin syksyllä myös muita ihanuuksia, mutta niitä saamme odottaa vielä alkukesään.

Puutarhassa tapahtuu todella paljon ja nopeasti lämpimässä kevätsäässä!

Oikeastaan aika vaikeaa malttaa olla poissa puutarhasta. Siellä tulee tehtyä useampi kierros päivässä.

VINKKI! Nyt on hyvä ajankohta kirjoittaa muistiin, mitä puutarhasta puuttuu ja mitä sinne kannattaisi istuttaa ensi syksynä.

Ota siis muistiinpanovälineet esiin ja katsele puistoissa sekä puutarhoissa, mitä haluaisit ihastella ensi keväänä myös omassa puutarhassasi. 

Suosittelen!

Hei! Olen Sari Lampinen. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂

Oletko jo löytänyt oman puutarhatyylisi? 

Saattaisit pitää laatimastani Tyylitestistä. Puksipuun Tyylitestin avulla löydät itsellesi ominaisen puutarhatyylin ja saat avuksesi oppaan, jonka avulla siirrät tyylin omaan puutarhaasi.