Maaperä on kaiken perusta. Sinulla, puutarhan ja maaperän omistajana on mahdollisuus vaikuttaa. Vaikka osasi tästä yhteisen maapallomme pinnasta voikin tuntua sinusta pieneltä, on sen merkitys silti tärkeä.

Terve maaperä tarjoaa maailmanlaajuisesti vettä, ruokaa ja energiaturvallisuutta. Se lisää luonnon biodiversiteettiä ja suojaa ilmastonmuutoksen riskeiltä.

 

Terve maaperä kuhisee elämää

Maaperän on todettu olevan yksi merkittävimmistä globaalin monimuotoisuuden varannoista. Sen merkitys kasvaa tutkimuksen lisääntyessä koko ajan enemmän. Jo nyt tiedetään, että maaperän eliöt, hyönteiset, madot, bakteerit, virukset, sienet, jäkälät ja kasvit hoitavat lukuisia ekosysteemimme toimintoja.

Hoitamalla oman puutarhasi maaperää lisäät samalla omaa ja perheesi terveyttä sekä koko ekosysteemin hyvinvointia. Terve maaperä on koko tämän hyvinvoinnin perusta. Se on myös puutarhasi hyvinvoinnin perusta.

 

Maaperä tulee pitää elossa

Maaperä on kuitenkin altis mm. kulumiselle, köyhtymiselle, tiivistymiselle, eroosiolle, ilmastonmuutokselle, saastumiselle ja luontoomme kuulumattomille haitallisille vieraslajeille. 

Mitä sinä ja minä voisimme siis tehdä? 

Me voimme aloittaa siitä, missä olemme. Omasta pihastamme. Voimme auttaa oman puutarhamme maaperää pysymään elossa. Tukea kestävää kehitystä ja lisätä monimuotoisuutta. 

Aloita tästä – maaperä kiittää. Sinäkin voit hyvin.

Omassa puutarhassamme voimme tehdä itse asiassa aika paljon. Aloita vaikka näistä: 

  • ravitse maaperää kompostilla
  • käytä luonnonmukaisia lannoitteita ja niitäkin vain tarpeen mukaan
  • käytä katteita
  • jätä perennojen varret leikkaamatta talven ylitse
  • ilmastoi liiaksi tiivistynyttä maaperää
  • imeytä hulevedet mahdollisuuksien mukaan istutusalueilla ja tontilla
  • kasvata runsaslajisesti kasveja, jotka sopivat luonnostaan tonttisi olosuhteisiin
  • vältä torjunta-aineiden käyttöä
  • jätä istuttamatta haitallisiksi todettuja vieraslajeja

Sinä voit vaikuttaa maapallon ekosysteemiin, nauttia puutarhastasi ja lisätä omaa hyvinvointiasi. Vieläpä kaikkea yhtä aikaa!

 

 

Kansainvälinen maaperäpäivä

Joulukuun 5. päivä on Kansainvälinen maaperäpäivä. Merkkipäivän tarkoituksena on muistuttaa meitä maaperän tärkeydestä. Samalla juhlistää myös upeaa ja monimuotoista maaperää, joka on koko hyvinvointimme perusta.

 Ei jätetä maaperän muistamista kuitenkaan vain tähän yhteen päivään. Juhlistetaan sitä aina, kun touhuamme omassa puutarhassamme. Meitä on monta ja vaikutus moninkertaistuu kautta maailman.

/Sari

 

PS. Nämä valokuvat otin viime kesänä Tertin kartanon Potagerissa. Vietimme siellä pari ihanaa kesäistä päivää. Yövyimme, nautimme illallispöydän runsaista antimista ja ihanasta aamupalasta. Kuljimme puutarhoissa iltamyöhään ja aamuvarhaiseen. Ihana paikka! Suosittelen.