Askelkivien kiehtovuus on varmaankin kirjoitettu meillä dna:han.

Muistatko vielä, kuinka lapsena hyppelit kiveltä toiselle ja odotit malttamattomana nähdäksesi, minne polku mahtaa viedä?

Samainen uteliaisuus viriää edelleen, jos polku kaartaa kulman tai pensaikon taakse piiloon. Mikä on sen määränpää?

Usein askelkivien tarkoituksena on pitää jalat kuivina pihavajalle tai rantaan kuljettaessa. Sen tarkoitus voi olla myös ohjata kulkua ja kutsua syvemmälle puutarhaan – päästää hetkeksi irti arjesta ja keskittyä ihailemaan kasvun ihmettä.

 

Tässä suunnittelemassani lapsiperheen puutarhassa muurikivi on tärkeä elementti. Halusin käyttää sen rinnalla luonnonkiveä, mutta välttää tukkoon pinnoitettua pintaa. Siksi valitsin askelkivet ohjaamaan katsetta ja kulkua, vähentämään kivituhkan kulkeutumista sekä elävöittämään pihaa ja pitämään kokonaisvaikutelman ilmavana.

Pihan Ennen – Jälkeen kuviin voit tutustua täällä.

Huomaatko myös reunakiven? Se on pieni, mutta tärkeä yksityiskohta terassin ja kivituhkapäällysteen välissä. Sama reuna toistuu myös talon kulmalla. Materiaalina käytimme pihassa ennestään olleita graniittisia noppakiviä.

Tyypillisiä materiaalivaihtoehtoja askelkivipolkua varten ovat pyöreät tai kantikkaat pihalaatat sekä liuskekivet.

Betonilaatat Askelkivet

Olen käyttänyt suunnitelmissani molempia riippuen siitä, millainen materiaalikimara puutarhaan on  kulloinkin valikoitumassa.

Suunnittelussa kaikki vaikuttaa aina kaikkeen. Samoin on puutarhasuunnittelun laita.

Jos betoniset pihakivet ovat ensisijainen valinta pihan päällysteisiin, on liuskekivinen askelpolku mainio tapa lisätä puutarhaan luonnonkiveä sekä huolettoman huoliteltua tunnelmaa.

Liuskekivi on ihana materiaali. Sen eloisa pinta houkuttaa silittämään ja kivet tuntuvat jalkapohjissa suloisen samettiselta.

Voit laittaa liuskekivet kulkemaan askelmina nurmen poikki tai pitkin kivituhkakäytävää. Polku voi mennä suoraan tai kaarrella luontevasti istutusalueiden lomassa.

Seuraavaksi vinkkejä, mitä  käytäntö on opettanut askelkivipoluista:

  • Käytä mahdollisimman suuria kiviä – siis mielellään kokoa XL. Tällaiset suuret 2-5 kpl/m2 olevat kivet pysyvät keikkumatta hyvin paikoillaan jo omalla painollaankin.
  • Askelkivien etäisyys on aikalailla persoonallinen (tai sanoisinko askelpituuden mukainen) juttu ja riippuu paljon myös valittujen kivien koosta.
  • Ensisijaisesti askelkivipolun tulee tuntua hyvältä kävellä. Suosittelenkin sijoittamaan kivet ensin niin, että ne näyttävät kauniita. Sitten alkaa hienosäätö ja kivien siirtely sopivien etäisyyksien päähän toisistaan.
  • Olisi hyvä, jos jokainen askel osuisi mahdollisimman keskelle kiveä. Erittäin suurien kivien kohdalla yhdelle kivelle voi osua kaksikin askelta. Tähän hienosäätöön voit kutsua mukaan koko perheen!

Jätä kommentti – Kerro minulle, millaisesta polusta sinä haaveilet? Vai onko sinulle jo sellainen? Minne askelkivesi johdattavat?

Jos tarvitset lisäapua askelkivipolun sijoittamiseen tai materiaalivalintoihin, ota reippaasti yhteyttä. Autan sinua mielelläni.

Toivottavasti sait vinkeistä apua omaan puutarhaasi.

 

 

Piditkö blogipostauksesta? Tilaa VIP-kirjeeni saadaksesi ILMAISIA päivityksiä ja ideoita puutarhaasi: