Istuta rohkeasti perennoja tuuliselle ja avoimelle pihalle!

Saat perennasi kukoistamaan kunhan valitset sopivia lajeja ja lajikkeita. Lisää perennojen lomaan koristeheiniä, niin perennapenkkisi saa kaivattua ryhtiä ja  kukinnot tuulensuojaa.

Vastasin Viherpiha-lehden (7/2020) Me vastaamme -palstalla Päivin Lahdesta lähettämään kysymykseen:

”Meillä on aurinkoinen ja avoin, mäellä sijaitseva tontti,  johon käy tuuli. Kaipaisin vinkkejä paikalle sopivista perennoista.”

Vastaus:

Koska kirjoitat Lahdesta, oletan mäellä sijaitsevan puutarhasi maaperän olevan läpäisevä. Silloin avoin ja aurinkoinen tonttisi olisi mitä oivallisin paikka istuttaa yhdistelmä perennoja ja korkeita koristeheiniä. Koristeheinät antaisivat perennoille hieman tuulensuojaakin.

 

 

Hyviä perennoja avoimelle pihalle

Perennoista heinien kanssa sopisivat erinomaisesti mm.

  • mirrinminttu (Nepeta x faassenii),
  • kärsämöt (Achillea) kuten kulta- tai punakärsämö,
  • etelänruusuruoho (Knautia macedonica),
  • kaunopunahattu (Echinacea purpurea),
  • loistosalvia (Salvia x sylvestris) ja
  • verikurjenpolvi (Geranium sanguineum).

Tarhaidänunikko (Papaver Orientale-Ryhmä) ja noropunatähkä (Liatris spicata) olisivat myös kokeilemisen arvoisia perennoja.

Paahteisimpiin paikkoihin kävisivät mattoina monivuotiset ajuruohot (Thymus) ja erilaiset maksaruohot (Sedum). Tähtilaukka (Allium christophii) asettuisi kauniisti perennojen ja heinien seuraan.

 

 

Koristeheiniä perennojen seuraksi

Koristeheinäksi voisit valita vaikkapa kestävän koristekastikan (Calamagrostis x acutiflora ´Karl Foerster´). Se on parhaimmillaan paikassa, jossa voit nähdä alhaalta paistavan aamu- tai ilta-auringon valon siivilöityvän kasvillisuuden lomasta.

 

 

Vastaus 'Me vastaamme'-asiantuntijapalstan lukijakysymykseen on julkaistu Viherpiha-lehdessä 7/2020.

 

PS. Jos tarvitset ideoita ja ratkaisuja omalle pihallesi, varaa itsellesi Suunnittelukäynti tai Pihasuunnittelu verkossa. Varaaminen onnistuu sujuvasti ajanvarauskalenteristani.