Vastasin Viherpihan Me vastaamme -palstalla Janetin kysymykseen ’Miten hävitän ruttojuuren? Mitä tilalle? Varjoisassa rinteessä kasvaa ruttojuuria. Miten pääsen niistä eroon ja mitä voisin istuttaa niiden tilalle?

Vastaukseni ilmestyi Viherpihan numerossa 4/2021.

 

VASTAUS:

Ruttojuurella on vahva juuristo, jonka avulla se leviää tehokkaasti. Nopein ja tehokkain tapa on poistaa koko kasvualusta kaivinkoneella ja tuoda tilalle uutta multaa. Poistettu kasvualusta tulee hävittää asianmukaisesti, sitä ei saa levittää luontoon tai puutarhaan. Jos puut sijaitsevat lähellä ruttojuuria, kaivaminen saattaa vaurioittaa niiden juuristoa.

Toinen vaihtoehto on poistaa ruttojuurten maanpäälliset osat ja tukahduttaa ne peittämällä alue mustalla muovilla muutamaksi kasvukaudeksi. Myöhemmin muovi tulee poistaa kokonaan. Ruttojuuren häviämistä kannattaa tarkkailla ja kitkeä kaikki alut, jotka mahdollisesti vielä yrittävät nousta ympäröiviltä alueilta. Kemiallista torjuntaa en suosittele.

Jos alueesi on laaja, voisit ehkä käyttää näiden keinojen yhdistelmää. Vaihdata kasvualusta puutarhan puoleisella osalla ja istuta sinne uutta, vahvaa kasvillisuutta. Kata loput alueesta muovilla.

Tilalle voisin suositella vuohenkuusamien sukua. Vuohenkuusamat ovat vahvoja ja terveitä pensaita, jotka kattavat maan pinnan tehokkaasti ja pärjäävät hyvin varjossa. Kaarevaversoinen lamovuohenkuusama ’Kajo’ on kookaslehtinen, nuorena kellanvihreä, myöhemmin punertava lajike. Se voisi olla hieno kasvi rinteeseen.

 

Miten hävitän ruttojuuren?
Löydä oma puutarhatyylisi! Lähetän sinulle ideoita, jotta voit luoda puutarhasta oman paratiisisi!