Lokakuun viimeisenä vietämme jälleen pyhäinpäivää. Kasvukausi on hiljentynyt ja on jo mahdollisesti ehditty istuttaa haudoille uudet kasvit talvea varten. 

Entäpä, jos haluaisit kausi-istutusten sijaan suosia monivuotisia kasveja?

Vastasin Viherpiha-lehden (8/2020) asiantuntijapalstalla Tapion Oulusta lähettämään kysymykseen: 

” Toivoisin vinkkejä erilaisista kukista ja kasveista, joita voisin istuttaa haudalle. Nimenomaan monivuotiset perennat kiinnostavat kovasti. Asun ja toimin täällä Oulun korkeudella, joten myös pohjoinen sijainti vaikuttaa.”

 

Voit istuttaa haudalle kahden tai kolmen kasvin yhdistelmän

Kun valitsee haudalle sopivia kukkaistutuksia, tulee erityisesti huomioida kasvien koko ja korkeus. Yleensä haudan kukkaistutukseen mahtuu kahdesta tai kolmesta eri kasvista koostuva yhdistelmä. Valittavien perennojen tulisi säilyä olemukseltaan kauniina ja siisteinä koko kasvukauden. Kasvit eivät myöskään saa olla liian korkeita suhteessa hautakiveen, jotta tekstirivit eivät jäisi kasvien peittoon. 

 

Huomioi hautapaikan valo-olosuhteet

Kasveja valittaessa on tärkeää huomioida hautapaikan valo-olosuhteet, jotka voivat vaihdella aurinkoisesta syvään varjoon.

Varjoisalla hautapaikalla viihtyvät

  • kuunliljalajikkeet (Hosta) kuten esimerkiksi sinilehtinen ´Halcyon´ tai kirjavalehtinen ´June´ sekä
  • ainavihanta taponlehti (Asarum europaeum).

Niiden seuraksi sopii varjosta puolivarjoon viihtyvä, kermanvalkokukkainen pikkutöyhtöangervo (Aruncus aethusifolius).

 

Kestäviä perennoja puolivarjoon ovat

  • loppukesällä kukkivat jaloangervot (Astilbe) ja
  • olemukseltaan sirot lehtoakileijat (Aquilegia).

Matalat, runsaasti kukkivat peittokurjenpolvet (Geranium x cantabrigiense) sekä pikkusydämet (Dicentra formosa) ovat helppohoitoisia kasveja niin puolivarjoon kuin aurinkoonkin.

 

Aurinkoisen paikan perennat

Kaunislehtinen grönlanninhanhikki (Potentilla tridentata ´Nuuk´) ja pitkään kukkiva ’Ballerina’ harmaakurjenpolvi (Geranium cinereum ´Ballerina´) ovat molemmat matalia ja sopivat hyvin aurinkoisen paikan kukkaistutukseen. Korkeahkot päivänliljat (Hemerocallis) ovat myös kestävä valinta Oulun korkeudella.

Perennoja - istuttaa haudalle Viherpiha 8/2020

Muista istuttaa haudalle myös matalia sipulikasveja

Kukinta alkaa jo varhain keväällä, jos istutat perennojen väleihin monivuotisia kevätsipulikasveja kuten lumikelloja (Galanthus), helmililjoja (Muscari) tai talventähtiä (Eranthis).

Kun käyt hiljentymässä haudoilla ja muistamassa rakkaitasi, voit ehkä jo samalla alkaa miettiä millaisia kasveja haluaisit istuttaa haudalle ensi keväänä?

Vastaus ’Viherpiha vastaa’ -asiantuntijapalstan lukijakysymykseen on julkaistu Viherpiha-lehdessä 8/2020.

Suunnittelen uusia pihoja ja pihamuutoksia yksityispihoille sekä autan pihaan ja istutuksiin liittyvien ongelmien ratkaisuissa. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!

Kerron mielelläni lisää siitä, kuinka voisin auttaa sinua esimerkiksi uudistamaan oleskelualueesi tai suunnittelemaan kokonaan uutta. Ota yhteyttä ja jutellaan pihasi muutostarpeista! 

Piditkö lukemastasi? Haluatko lisää ajankohtaista asiaa, inspiraatiota ja käytännöllisiä vinkkejä, jotta nauttisit puutarhastasi enemmän?