Aamuisin on nopea surauttaa smoothie tehosekoitimessa. Aina ei kuitenkaan ennätä kipaista yrttimaalle hakemaan minttuja smoothieta varten. Kuinka näppärää olisikaan lisätä mintut tehosekoittimeen yhtenä jääpalana? Onneksi mintun pakastaminen on helppoa.

Palasin juuri muutaman viikon matkalta ja ilahduin löytäessäni vielä näin lokakuussa keittiöpuutarhasta satoa korjattavaksi. Mangoldia, lehtikaalia ja … minttuja!

Minttupenkki oli kasvanut vallattomasti. Siellä rönsyilivät mm. kähärä-, suklaa-, marokon-, viher-, mohiton- ja piparminttu sekä muutama sitruunamelissa.

Aamusmoothiet mielessäni ajattelin, että mintun pakastaminen jääpaloissa olisi vallan toimiva  idea.

 

Mintun pakastaminen

1. Leikkasin keittiöpuutarhassa minttujen latvaosat niin alhaalta kuin lehdet näyttivät raikkaan vihreiltä.

 

2. Huuhtelin yrtit ja nypin minttujen lehdet kaikki samaan lasikulhoon. Ne olisi toki voinut eritelläkin, mutta matkalta juuri palanneena päätin olla tehokas. Menisiväthän ne smoothiessa muutenkin sekaisin.

 

3. Koin helpoimmaksi ja nopeimmaksi tavaksi silputa lehdet suoraan kulhossa saksilla leikaten. Napsuttelin saksia, kunnes silppu oli mielestäni sopivaa.

4. Seuraavaksi nosta yrttisilppu ruokalusikalla tyhjiin jääpalamuoteihin. Autoin hieman pikkuhaarukalla ja painelin silpun kevyesti kuhunkin koloseen.

5. Lisää lopuksi muotissa olevan minttusilpun päälle vettä piripintaan ja nosta jääpalamuotit pakastimeen.

 

6. Seuraavana päivänä voit kopauttaa minttujääpalat pois muotista ja siirtää ne kaikki pakastepussiin. Näin säilöttynä minttu ei vie pakastimessa paljoa tilaa, se säilyy raikkaana ja on helposti lisättävissä jääpala kerrallaan aamusmoothien joukkoon.

Mintut aamusmoothiesta marinadiin

Meillä eri minttulaatuja on käytetty kokeillen ja maistellen. Eniten niillä on ollut käyttöä smoothien joukossa, kesäisen raikkaissa juomissa, kesäkurpitsojen grillausmarinadissa sekä haudutettuna teessä.

Hyvä yrtti, joka myös viihtyy mainiosti kuivassa harjupuutarhassani. Kannattaa rajata tai kasvattaa ruukussa. Sitten se voikin villiintyä niissä rajoissa sopivasti.

Entä miten sinä olet käyttänyt kasvattamiasi minttuja? Oletko myös säilönyt niitä?

Jaa vinkkisi ja kerro, mikä on ollut sinulle mieleisin tapa säilöä minttuja talveksi.

 

Tiedätkö, mitä yrttejä kannattaa kasvattaa ikkunalaudalla?

Olemme menossa kohti vuoden pimeintä aikaa ja yrttien kasvattaminen sisälläkin alkaa olla haastavaa.

Kävin lävitse eri yrttien kasvuvaatimuksia ja valitsin oheiseen oppaaseen 5 yrttiä, jotka tarvitsevat vähiten aurinkoa, ovat kestäviä ja sopivat parhaiten sisällä kasvatettaviksi.

Samaiset yrtit ovat ensimmäisiä, joiden kasvatus kannattaa aloittaa ikkunalaudalla kevätauringon heräillessä ja jotka sopivat erinomaisesti terassin ruukkutarhaan.

Klikkaa yllä olevaa kuvaa ja lähetän sinulle ilmaisen oppaan ohjeineen.

PS. Oppaan yrttiruukut ovat Serralungan Bordato Liscio-sarjaa pienimmässä koossa. Löydät ne täältä.

Hei! Olen Sari Lampinen. Puutarhasuunnittelijana suunnittelen asiakkailleni uusia pihoja ja pihamuutoksia. Autan mielelläni myös sinua luomaan puutarhastasi paikan, jossa viihdyt – niin arkena kuin juhlassakin!
Kommentoi siis ja osallistu keskusteluun. Jaa sivu myös kavereillesi ja naapureillesi. Auta heitäkin uudistamaan omaa puutarhaansa. Maailma kaunistuu yksi puutarha kerrallaan 🙂