Kurtturuusun tilalle löytyy jatkuvakukintaisia ihanuuksia!

On tärkeää poistaa kurtturuusut myös kotipihoista, jotta linnut eivät levitä sen siemeniä muuttomatkallaan luonnonhiekkarannoille, rantaniityille tai kedoille.  Näillä uhanalaisilla luontotyypeillä kurtturuusu on vaarassa syrjäyttää niiden alkuperäisen lajiston.

Vastasin Viherpiha-lehden (3/2021) Me vastaamme -palstalla Hennan lähettämään kysymykseen:

”Millä korvaan kurtturuusun? Haluaisin istuttaa vanhaan maalaispihaan kurtturuusun tilalle jonkin pensasruusun. Paikka on aurinkoinen mutta rajattu, joten ruusu ei saisi tehdä runsaasti juurivesoja.”

Vastaus:

Hienoa, että olet ryhtymässä vaihtoon. Haitalliseksi vieraslajiksi määritellyn kurtturuusun hävittäminen on alkanut, ja siirtymäaika jatkuu 1.6.2022 saakka. Tämän jälkeen kurtturuusun kasvattaminen on kielletty.

Tarhakurtturuusu on hyvä vaihtoehto kurtturuusun tilalle. Moni sen lajikkeista on kestävä ja jatkuvakukintainen kurtturuusun tapaan, mutta voimakas leviämistaipumus, erityisesti siemenistä, on kuitenkin karsiutunut pois.

 

Kolme seuraavaa tarhakurtturuusun lajiketta muodostavat vain vähän juurivesoja:

Fru Dagmar Hastrup’ on erittäin talvenkestävä (I-VI). Se kukkii yksinkertaisin, hopeanhohtoisen vaaleanpunaisin kukin kesäkuun puolivälistä syksyyn. Pienehkön kokonsa vuoksi sen voi yhdistää perennaistutuksiin tai istuttaa ryhmäksi suurella pihalla.

Violetin punaisena ’Moje Hammarberg’ (I-V/VI) sopii hienosti pihan yksittäispensaaksikin. Syksyllä sitä koristavat oranssinpunaiset kiulukat.

 

Millä korvaan kurtturuusun? Tarhakurtturuusu 'Ritausma'

 

Runsaan kerrannaiskukkainen ’Ritausma’ (I-IV/V) on terve ja helppohoitoinen lajike, jonka romanttiset kukinnot vaalenevat herkän vaaleanpunaisista lähes valkoisiksi kukinnan edetessä.

 

 

Millä korvaan kurtturuusun?

Hupsista! Huomaathan, että lehtijutussa ruusujen nimet ovat vahingossa vaihtaneet paikkaansa.

 

 

Vastaukseni ’Me vastaamme’-asiantuntijapalstan lukijakysymykseen on julkaistu Viherpiha-lehdessä 3/2021.

 

PS. Jos tarvitset ideoita ja ratkaisuja omalle pihallesi, varaa itsellesi Suunnittelukäynti tai Pihasuunnittelu verkossa. Varaaminen onnistuu sujuvasti ajanvarauskalenteristani.